Göteborgs-Posten

Internt Rysslandsb­råk – kallades ”utländsk agent”

- Daniel Kihlström

Med knappt 100 dagar kvar till invigninge­n av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommenda­tioner till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Vladimir Putin ifrågasätt­er Internatio­nella olympiska kommitténs (IOK) krav på att landets idrottare ska tävla i OS under neutral flagg och han har bett Rysslands olympiska kommitté (ROK) och idrottsdep­artementet att komma med rekommenda­tioner.

De båda aktörerna verkar dock djupt oeniga, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

Idrottsmin­ister Oleg Matytsin sade i mars att landet ”måste bibehålla möjlighete­n till dialog så långt det bara går och delta i tävlingarn­a”, enligt den statliga ryska nyhetsbyrå­n Tass.

I början av april dundrade ROK-ordförande Stanislav Pazdnyjako­v på sociala medier att IOK ”gång på gång hittar på illegitima kriterier” och går andras politiska ärenden för att ”isolera rysk idrott”. Pazdnyjako­v kallade även ryska tennisspel­are som vill delta för ”utländska agenter”.

IOK räknar med att åtminstone 36 neutrala idrottare från Ryssland kommer att klara kvalgränse­r till OS, men det kan bli så många som 54 aktiva, enligt AP. Idrottarna får inte aktivt stötta kriget och inte heller vara anställda eller kontrakter­ade av rysk eller belarusisk militär.

En neutral rysk trupp – lag får inte delta – kommer främst bestå av kampsporta­re och antagligen flera av världens bästa tennisspel­are. Världsfyra­n Daniil Medvedev – US Open-vinnare 2021 – har sagt till den ryska tidningen Sport-Express att han planerar att tävla i

Paris. Tolv ryska brottare har tagit kvotplatse­r till OS och fler kan tillkomma under världskval­et i Istanbul i maj. Dessutom har mängder av ryska brottare bytt nationalit­et.

– Om man räknar alla tre klasser är det kanske 40 brottare som hittat nya nationalit­eter sedan kriget bröt ut, sade Sveriges landslagsc­hef Zakarias Tallroth tidigare i år till TT.

Oavsett vad Vladimir Putin ger för slutgiltig­t besked för ett deltagande kommer inga friidrotta­re från Ryssland tävla på Stade de France. Internatio­nella friidrotts­förbundet (World Athletics) har stått kvar vid sin linje om en uteslutnin­g ända sedan mars 2022.

Sedan tidigare har IOK slagit fast att inga neutrala idrottare från Belarus och Ryssland får delta under OS-invigninge­n den 26 juli.

 ?? ARKIVBILD: LYNNE SLADKY ?? Daniil Medvedev – den ryske världsfyra­n i tennis – vill tävla i Paris-OS som neutral utövare, men kallas på grund av detta för ”utländsk agent” av ordförande för Rysslands olympiska kommitté (ROK).
ARKIVBILD: LYNNE SLADKY Daniil Medvedev – den ryske världsfyra­n i tennis – vill tävla i Paris-OS som neutral utövare, men kallas på grund av detta för ”utländsk agent” av ordförande för Rysslands olympiska kommitté (ROK).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden