Göteborgs-Posten

Ludmila Engquists cancer är tillbaka

- Felix Tornberg felix.tornberg@gp.se

Ludmila Engquists cancerbesk­ed 1999 skakade om hela Idrottssve­rige. 25 år senare berättar hon att den dödliga sjukdomen återvänt.

Det är Ludmila Engquist själv som ger det dystra beskedet i den kommande SVT-dokumentär­en ”Hall of Fame”.

Det hela uppdagades i samband med att hon upplevde ryggont under en skidsemest­er. Magnetrönt­gen bekräftade sedan den svenska OS-guldmedalj­örens farhågor.

– Cancern hade ätit upp halva kotan redan. Det var som ett svart hål där inne, säger Ludmila Engquist i dokumentär­en enligt SVT.

Cancern hann sprida sig till lungorna innan behandling påbörjades. Prognosen såg långt ifrån god ut.

– De (läkarna, reds. anm.) sade ”Tyvärr, du har kanske tre år kvar att leva”, säger hon.

Trots det blev behandling­en lyckad, Engquist har också opererats.

I dag har cancern lämnat lungorna men en ryggkota ger alltjämt utslag på sjukdomen. I denna kota har läkarna valt att stänga in cancern, med hjälp av cement, så att den inte ska sprida i övriga kroppen.

Den kontrovers­iella friidrotta­ren, som föddes i Ryssland men sedan blev svensk medborgare kort efter att hon avtjänat en dopningsav­stängning, lämnade få svenska idrottsfan­taster oberörda.

I den svenska dräkten blev hon såväl världsmäst­are som olympisk mästare på 100 meter häck innan hon drabbades av cancer för första gången.

Efter att ha friskförkl­arats sadlade hon om till bobåkare innan hon kort därefter erkände att hon dopat sig även en andra gång. Efter det lämnade hon Sverige och har knappt synts till i publika sammanhang.

Dokumentär­en, där hon bryter sin tystnad 18 år efter att hon försvann, har premiär den 28 april.

 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG ?? En känslosam Ludmila Engquist i samband med att hon tvingades avsluta sin friidrotts­karriär år 2000. Efter denna pressträff finns det inte många bilder på OS-guldmedalj­ören.
ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG En känslosam Ludmila Engquist i samband med att hon tvingades avsluta sin friidrotts­karriär år 2000. Efter denna pressträff finns det inte många bilder på OS-guldmedalj­ören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden