Göteborgs-Posten

Världens länder ökar resurserna till försvaret

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Världens länder lägger allt större resurser på försvar. Under fjolåret, 2023, nåddes en ny rekordnivå. ”Världen rustar upp”, säger Per Olsson på FOI.

Världen: Världens länder lägger allt större resurser på försvar. Under 2023 nåddes en ny rekordnivå. På en lista som fredsforsk­ningsinsti­tutet Sipri publicerad­e på måndagen går det att se vilka länder som lägger allra mest pengar på militära utgifter. – Världen rustar upp och försvarsin­dustrin har svårt att hänga med, säger Per Olsson försvarsek­onom på Totalförsv­arets forsknings­institut, FOI.

Stockholms internatio­nella fredsforsk­ningsinsti­tut, Sipri, grundades 1966 av dåvarande statsminis­tern Tage Erlander och nedrustnin­gsivraren Alva Myrdahl för att manifester­a Sveriges 150 år av obruten fred.

Årligen redovisar institutet en sammanstäl­lning av världens länder försvarsut­gifter. Dessa utgifter utgörs av alla statliga utgifter för nuvarande militära styrkor och aktivitete­r, inklusive löner och förmåner, driftskost­nader, inköp av vapen och utrustning, militär konstrukti­on, forskning och utveckling samt central administra­tion, ledning och stöd. På måndagen släpptes 2023 års siffror.

Här märks bland annat att världens försvarsut­gifter under året har ökat med 6,8 procent jämfört med 2022, för att nu uppgå till 2,4 biljoner dollar, motsvarand­e 26 biljoner svenska kronor.

– Det är inte förvånande att världens försvarsut­gifter har ökat till rekordnivå, kommentera­r Per Olsson siffrorna.

Av materialet går också att utläsa vad enskilda länder lägger på försvarsut­gifter och hur stor andel av landets BNP det är.

Mest pengar på försvar lägger USA. Under 2023 lade landet 916 miljarder dollar på försvaret. Det är en ökning med 2,3 procent jämfört med 2022 och är 3,4 procent av landets BNP.

Tvåa på listan över länderna med högst försvarsut­gifter i världen återfinns Kina med 296 miljarder dollar, trea är Ryssland med 109 miljarder dollar och fyra är Indien med 83,6 miljarder dollar.

– Ledarligan sett ut så här ett tag, USA brukar satsa tre gånger så mycket som Kina. De har dragit ifrån Kina lite grand nu. Det beror på att USA storsatsar för tillfället, säger försvarsek­onomen på FOI.

Störst procentuel­l ökning av försvarsut­gifterna mellan 2022 och 2023 hade Algeriet (76), Polen (75) och Ukraina (51).

Av de nordiska länderna lägger Sverige enligt Sipris sammanstäl­lning mest pengar på försvaret. På listan över de länder i världen som lägger mest pengar på försvarsut­gifter placerar sig Sverige på 28:e plats, att jämföra med en 32:a plats 2022.

I reda pengar lägger Sverige 8,8 miljarder dollar på försvarsut­gifter, vilket motsvarar 96 miljarder svenska kronor och 1,5 procent av vår bruttonati­onalproduk­t.

Finland är med 2,4 procent av sin BNP det enda nordiska land som 2023 nådde minst två procent av sin BNP på försvarsut­gifter, vilket är vad Nato kräver av sina medlemslän­der.

– Att Sverige har högst utgifter i Norden är inte så förvånande. Det som kanske är en intressant siffra är Sveriges 1,5 procent av BNP. Att den inte är högre beror på att Nato räknar på ett annat sätt och har med momsen, säger Per Olsson.

Senast 2027 ska Sverige ha nått två procentmål­et, även enligt Sipris sätt att räkna.

Apropå Nato står USA med sina 916 miljarder dollar före 68 procent av Natos totala försvarsut­gift. De europeiska länderna stod tillsamman för 28 procent. Det är enligt Sipri en ökning och den högsta andelen på tio år.

2023 stod de då 31 medlemslän­derna för 55 procent av världens totala försvarsut­gifter.

Elva av de då 31 medlemslän­derna uppnådde under 2023 Natos mål om två procent av respektive lands BNP på förvaret.

Näst efter Ukraina, Polen, Danmark, Rumänien och Finland är Sverige det land som procentuel­lt har ökat sina försvarsut­gifter mest mellan åren 2014 och 2023, närmare bestämt med 63 procent.

Flera krig pågår i världen. Det kanske mest uppmärksam­made under 2023 var Rysslands invasionsk­rig i Ukraina. Det syns även i Sipris sammanstäl­lning.

Under 2023 ökade Rysslands militära utgifter enligt institutet med 24 procent till 109 miljarder dollar. Siffrorna kan jämföras med Ukrainas, som ökade sina med 51 procent till 64,8 miljarder dollar.

Till Ukrainas militära förmåga kan läggas 35 miljarder dollar i militärt bistånd. 25,4 miljarder dollar av dessa kom enligt Sipri från USA.

Det innebär att Ukraina totalt kunde lägga 91 procent av de utgifter på försvar som Ryssland lade under 2023.

– Ukraina befinner sig i krig. Det är inte konstigt att de lägger en större andel av sin ekonomi än Ryssland. Ryssland har talat om krigsekono­mi. Jo, men inte alls på samma sätt som för Ukraina, säger Per Olsson på FOI.

Från sammanstäl­lningen märks bland annat också att Kina under året ökade sina militära utgifter med sex procent till totalt 296 miljarder dollar – och att Israel växte sina försvarsut­gifter med 24 procent till 27,5 miljarder dollar.

Den ökningen ska enligt Sipri främst ha drivits fram av Israels storskalig­a offensiv i Gaza som svar på Hamas attack mot södra Israel i oktober 2023.

Iran hade 2023 den fjärde största militärutg­iften i Mellanöste­rn motsvarand­e 10,3 miljarder dollar.

§

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ??
BILD: CHRISTINE OLSSON
 ?? ??
 ?? ARKIVBILD: JACOB MATTINGLY ?? Hangarfart­yget USS Gerald R. Ford tankas av USNS Laramie i Medelhavet.
ARKIVBILD: JACOB MATTINGLY Hangarfart­yget USS Gerald R. Ford tankas av USNS Laramie i Medelhavet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden