Göteborgs-Posten

Rödvit koloni i IFK Göteborg – fem danskar kan starta

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Danskar, danskar, danskar överallt. Så ser det ut i IFK Göteborg efter senaste årets utveckling. Samtliga fem danska spelare ser ut att starta i derbyt mot Häcken. – Det är väl nästan för många, säger den sjätte dansken, tränaren Jens Askou med ett leende.

5 juni är den nya högtidsdag­en uppe på Kamratgård­en. Då är det dansk nationalda­g och stekt fläsk lär säkerligen finnas på menyn. Särskilt med tanke på utveckling­en från ett år tillbaka.

Då var Sebastian Hausner ensam dansk i laget.

Efter att Mikael Stahre fick sparken och interimlös­ningen med Alexander Tengryd och William Lundin försvann tog Jens Askou över och Sebastian Hausner fick en landsman.

Vad hände sedan?

Jo, Thomas Santos anslöt, Arbnor Mucolli likaså.

Under vintern värvades sedan Laurs Skjellerup och av bara farten lånades även Andreas Pyndt in.

Sebastian Hausner är inte längre ensam med andra ord. Han är nu bara en av fem (!) danska spelare i IFK Göteborg. Samtliga ser ut att få chansen i startelvan mot Häcken.

Därför var frågan till Jens Askou given.

Hur kul är det att ha fem landsmän i startelvan?

– Nej, det är inte speciellt kul, säger han.

Är det inte?

– Det är väl nästan för många ... sedan är alla som är här i truppen här för att spela. Om det är svenskar, danskar eller afrikaner spelar ingen roll. Jag har inte funderat på det där. Om vi hämtar spelare från utlandet gör vi det för att de spelarna ska spela och inte sitta på en bänk. Så det är väl bra.

Den här kvintetten av danskar sitter väldigt mycket ihop. De hänger tillsamman­s på träningarn­a, efter träningarn­a och innan. De syns väldigt ofta och har svenskalek­tioner tillsamman­s på Kamratgård­en en gång i veckan.

Då är deras respektive med dessutom.

Danskarna har även ”adopterat” islänninge­n Kolbeinn Thordarson som nästan blivit dansk.

– Vi försöker lära oss mer svenska och försöker prata det ibland, när vi äter eller så. Jag är inte så bekväm ännu. Jag förstår ganska mycket, men det är tuffare att prata. Jag provar att prata svenska hemma ibland, säger Andreas Pyndt.

Är det en stor skillnad att bo och spela i Sverige jämfört med Danmark?

– Det tycker jag inte. Det är väldigt mycket som är likt men språket är ju väldigt annorlunda. Jag har förstått att ni inte förstår oss när vi pratar danska. Sedan har vi ju en dansk tränare här också ...

Kan det bli för många danskar i ett lag?

– Haha! Det tror jag absolut inte! Något som sticker ut med de danska spelarna i IFK Göteborg är deras självförtr­oende. Samtliga ser ut att ha gott om det och det smittar även av sig på omgivninge­n. Något som märks tydligt utifrån.

– Det kanske är en dansk grej, säger Andreas Pyndt och fortsätter:

– Jag känner mig bekväm och självsäker, men jag tänker inte på att jag utstrålar det. Jag spelar spelet ute på plan och är bara den jag är. Jag försöker inte gå runt och se självsäker ut eller så.

För alla danskarna och deras lagkamrate­r väntar nu årets första derby. Häcken tar bussen över bron för ett möte som på förhand känns ganska öppet och ovisst. Där Jens Askou satt och spanade på Häckens match mot Hammarby i söndags ihop med sin assisteran­de tränare Sindre Tjelmeland, analytiker­n Marwan Salman och scouten David Vukovic.

– Det är fortfarand­e ett väldigt fint lag. Även om de har fått slita lite och varit pressade lyckas de skapa många chanser oavsett. Det är också ett lag som ger bort många chanser och har gjort det under en ganska lång tid. Om vi är vassa i vårt anfallsspe­l vet vi om att vi kommer få chanser, säger Jens Askou.

” Om vi hämtar spelare från utlandet gör vi det för att de spelarna ska spela och inte sitta på en bänk. Jens Askou huvudträna­re för IFK Göteborg

 ?? ARKIVBILD: MATHIAS BERGELD ?? För ett år sedan var Sebastian Hausner ende dansken i truppen. I dag är det alltså fem spelare. På bilden syns tre av dessa – Thomas Santos längst till vänster, Laurs Skjellerup intill och Arbnor Mucolli i mitten. Till höger sitter Kolbeinn Thordarson och Anders Trondsen.
ARKIVBILD: MATHIAS BERGELD För ett år sedan var Sebastian Hausner ende dansken i truppen. I dag är det alltså fem spelare. På bilden syns tre av dessa – Thomas Santos längst till vänster, Laurs Skjellerup intill och Arbnor Mucolli i mitten. Till höger sitter Kolbeinn Thordarson och Anders Trondsen.
 ?? BILD: DANIEL STILLER ?? Sebastian Hausner på gårdagens träning.
BILD: DANIEL STILLER Sebastian Hausner på gårdagens träning.
 ?? BILD: DANIEL STILLER ?? Askou är långtifrån ensam dansk i Blåvitt.
BILD: DANIEL STILLER Askou är långtifrån ensam dansk i Blåvitt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden