Göteborgs-Posten

Vi slänger våra naturresur­ser rakt i soporna – sluta slänga kaffe!

- Anonym

I Sverige dricker vi mängder av kaffe, det har blivit en viktig del i den svenska kulturen. I snitt konsumerar en svensk 7,6 kilo kaffe per år vilket motsvarar 2,5 kaffekoppa­r per dag. Siffran kanske låter liten, men för att producera en kopp kaffe krävs det 140 liter vatten. Det i sin tur innebär att hela Sveriges kaffekonsu­mtion kräver ca 1,3 biljoner liter vatten per år. Trots detta är vattentill­gången inget vi i västvärlde­n oroar oss över, men vi måste sluta vara självfokus­erade och lyfta blicken.

Den största delen av vårt kaffe importeras från Brasilien. Det vi glömmer bort är att Brasilien just nu genomgår

Därför måste vi i Sverige bli mer medvetna om detta och tänka över våra konsumtion­svanor när det gäller kaffe.

en klimatkris. Ett flertal bränder breder ut sig i Amazonas skogar. Bränder orsakas av den rådande vattenbris­ten i jorden. Vattenbris­ten uppstår delvis på grund av den stora skogsavver­kningen som sker i Amazonas. Hugger vi ned träden kommer det leda till ett stort regnunders­kott. Inte nog med det så ser vi även att området utsätts för svårare värme och torka, på grund av den ökande medeltempe­raturen på jorden som orsakats av växthusgas­er.

Att kaffet kräver stora mängder av den lilla vattenmäng­d som finns kan i framtiden bli ett problem. Därför måste vi i Sverige bli mer medvetna om detta och tänka över våra konsumtion­svanor när det gäller kaffe. Med det menar jag inte att vi bör sluta dricka kaffe, men vi bör göra mer medvetna val när det kommer till vårt kaffedrick­ande. Sluta släng den sista slatten av kaffet bara för att den blivit kall, och brygg inte mer kaffe än vad som kommer drickas upp. Det är så vanligt att vi slänger kaffeslatt­ar och överblivet kaffe, vi slänger helt enkelt våra naturresur­ser rakt i soporna. Detta måste få ett slut!

 ?? ARKIVBILD: HELENA LANDSTEDT ?? Kaffeodlin­g.
ARKIVBILD: HELENA LANDSTEDT Kaffeodlin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden