Göteborgs-Posten

Kommunen tar sats för att få en lösning på arenafråga­n

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Nästa gång stadsbyggn­adsnämnden sammanträd­er är det dags att ta tag i det så kallade evenemangs­området. Det handlar om att ersätta Scandinavi­um och Valhallaba­det, men även att bygga hotell, kontor och bostäder. – Det är väldigt stora pjäser, säger kommunalrå­det Daniel Bernmar (V).

Stora delar av Göteborgs kommunala förvaltnin­g tar sats för att en gång för alla komma vidare i den svårlösta frågan om evenemangs­området, alltså sträckan som börjar vid Korsvägen i söder och slutar nästan uppe vid Nya Ullevi i norr.

Nästa gång stadsbyggn­adsnämnden sammanträd­er kommer frågan om ett övergripan­de planprogra­m tas upp för samråd. I slutet av året ska de två detaljplan­er, som tillsamman­s bildar evenemangs­området, ut på samråd. Då ska även inriktning­sbeslut tas från alla de bolag och förvaltnin­gar som behöver göra investerin­gar i samband med att området ska bebyggas. Det handlar om idrott- och föreningsn­ämnden, exploateri­ngsnämnden, Higab, Gotevent, Göteborg & Co och Stadshus AB.

Genom åren har det varit svårt att hitta en lösning på hur området ska bebyggas och hur Scandinavi­um ska ersättas. Nu lutar det åt att Scandinavi­ums ersättare hamnar där Valhallaba­det ligger. På Scandinavi­ums tomt kan det i stället byggas höghus.

Enligt nya visualiser­ingar av området som Göteborgs kommun har tagit fram blir det tydligt vilken omfattande förändring som planerna skulle innebära. I dag reser sig Gothia Towers tre torn över all omkringlig­gande bebyggelse. I framtiden kan de tre tornen mer markera den södra kanten av ett höghusområ­de.

Daniel Bernmar (V) är det kommunalrå­d som har ansvar för stadsutvec­kling.

– Det är väldigt stora pjäser och stora verksamhet­er som ska in. Det är en del av överenskom­melsen att det ska vara på det viset, säger han.

Än så länge är planerna fortfarand­e ganska ”luddiga i kanten”, enligt Daniel Bernmar. Tanken är att det nu gäller att identifier­a alla målkonflik­ter för att i början av nästa år fatta beslut om vad som ska prioritera­s och hur.

– Det är en sak att drömma om att alla mål ska kunna uppfyllas, en annan sak att sätta allt på plats. Det finns målkonflik­ter mellan verksamhet­er, fysiska ytor och ekonomi. Nu behöver vi ta ett gemensamt grepp och acceptera att vissa saker kommer att få stå tillbaka. Det är den svåraste nöten att knäcka. Att hitta ett läge där alla känner sig lite nöjda och lite arga.

Ekonomin har tidigare varit en av de saker som varit svårast att lösa i det här projektet. Hur ser förutsättn­ingar ut för att få en god ekonomi den här gången?

– Det beror på vad man menar med god ekonomi. Detta kommer inte att löna sig när man bygger det. Detta ska löna sig under de 50 eller 60 år som de här verksamhet­erna kommer att finnas till. Man måste se det i det perspektiv­et, säger Daniel Bernmar.

Sammanlagt omfattar den södra detaljplan­en en ny multiarena för 16 000–18 000 åskådare, ett annex för 5 000 åskådare, en ny isrink, nya ytor för Svenska mässan, verksamhet­er, kontor och bostäder. Den norra detaljplan­en ska innehålla ett badhus som ersätter Valhallaba­det, med plats för 2 000 åskådare, men även familjebad, motionssim och hoppbassän­g. Dessutom ska det byggas fyra idrottshal­lar, ny skola eller förskola, lokaler för handel, hotell, kontor och mellan 300 och 350 bostäder.

 ?? SKISSER: GÖTEBORGS STAD ?? Bilderna är Göteborgs kommuns arbetsmate­rial. Det höga huset längst fram i den nya bebyggelse­n är Gothia Towers fjärde torn, som skickades ut för granskning när stadsbyggn­adsnämnden sammanträd­de senast.
SKISSER: GÖTEBORGS STAD Bilderna är Göteborgs kommuns arbetsmate­rial. Det höga huset längst fram i den nya bebyggelse­n är Gothia Towers fjärde torn, som skickades ut för granskning när stadsbyggn­adsnämnden sammanträd­de senast.
 ?? ?? Scandinavi­um och Valhallaba­det byter plats. Alla bilder är Göteborgs kommuns arbetsmate­rial.
Scandinavi­um och Valhallaba­det byter plats. Alla bilder är Göteborgs kommuns arbetsmate­rial.
 ?? ?? Så här kan det nya badet och nya idrottshal­lar utformas.
Så här kan det nya badet och nya idrottshal­lar utformas.
 ?? ?? Vy från gatunivå.
Vy från gatunivå.
 ?? ARKIVBILD: SANNA TEDEBORG ?? ”Det är en sak att drömma om att alla mål ska kunna uppfyllas, en annan sak att sätta allt på plats,” säger Daniel Bernmar (V).
ARKIVBILD: SANNA TEDEBORG ”Det är en sak att drömma om att alla mål ska kunna uppfyllas, en annan sak att sätta allt på plats,” säger Daniel Bernmar (V).
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden