Göteborgs-Posten

Hamastopp: Avväpnar om vi får vårt Palestina

-

Hamas lägger ned sina vapen och blir ett regelrätt politiskt parti om en självständ­ig palestinsk stat upprättas. Den terrorstäm­plade rörelsen är redo för en vapenvila på minst fem år, uppger en Hamastopp. Men för Israel tros priset vara alltför högt.

Fredssamta­len i Qatar har sedan länge präglats av dödläge. I en lång intervju med nyhetsbyrå­n AP uppger nu Khalil al-Hayya, högt uppsatt inom Hamas politiska gren och en av rörelsens fredsförha­ndlare, att de är redo för nedrustnin­g.

Men inte utan att få något tillbaka. Hamas skulle acceptera ”en fullständi­gt suverän palestinsk stat i Västbanken och Gazaremsan” i linje med gränsdragn­ingen innan 1967, då Israel ockuperade Västbanken och tog Gazaremsan i besittning. Palestinsk­a flyktingar måste också tillåtas att återvända ”enligt internatio­nella resolution­er”, säger al-Hayya.

Om så sker upplöses Hamas väpnade gren. Al-Hayya hintar om att de väpnade styrkorna vid en sådan lösning i stället kan fungera som den palestinsk­a statens nationella armé.

Uttalanden tolkas som en betydlig eftergift från Hamas sida. Officiellt är rörelsen fortsatt hängiven staten Israels förgörelse.

Priset är dock högst sannolikt alltför högt för Israel, konstatera­r AP. Premiärmin­ister Benjamin Netanyahus regering har upprepade gånger sedan det pågående krigets start lovat att krossa Hamas. Netanyahus brokiga men hårdföra regeringsk­onstellati­on motsätter sig orubbligt skapandet av en palestinsk stat på den mark som Israel ockuperade i samband med sexdagarsk­riget 1967.

Merparten av det internatio­nella samfundet förespråka­r dock en tvåstatslö­sning.

al-Hayya uppger samtidigt att Hamas vill ansluta sig till den palestinsk­a paraplyorg­anisatione­n PLO, som leds av rivalisera­nde al-Fatah, för att bilda en enad regering som styr över Gaza och Västbanken.

I den långa intervjun hävdar Hamasförha­ndlaren att Israels styrkor hittills inte lyckats förgöra ”mer än 20 procent av Hamas förmågor, varken mänskliga eller på fältet”. Påståendet motsäger kraftigt Israels beräkninga­r. Enligt al-Hayya skulle Israels planerade markoffens­iv mot Rafah – som spås vara nära

Netanyahus brokiga men hårdföra regeringsk­onstellati­on motsätter sig orubbligt skapandet av en palestinsk stat på den mark som Israel ockuperade i samband med sexdagarsk­riget 1967.

föreståend­e – heller inte förändra den saken.

– Om de inte kan göra slut på Hamas, vad är lösningen? Lösningen är att nå konsensus, säger han till AP.

Att krossa Hamas skulle dessutom inte förhindra framtida palestinsk­a väpnade uppror, enligt al-Hayya.

– Låt oss ponera att de förgör Hamas. Är det palestinsk­a folket borta då?

 ?? ARKIVBILD: KHALIL HAMRA ?? Khalil al-Hayya under en intervju med nyhetsbyrå­n AP i Istanbul.
ARKIVBILD: KHALIL HAMRA Khalil al-Hayya under en intervju med nyhetsbyrå­n AP i Istanbul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden