Göteborgs-Posten

Leif Pagrotsky: ”En förlust för göteborgar­na”

Göteborg:

- Olle Råde olle.rade@gp.se

Midsommarf­irandet på Brännö har blivit så stort att det blivit en turistattr­aktion. Att det nu läggs ner har väckt reaktioner även inom besöksnäri­ngen. – Det är ett sorgset besked, samtidigt är jag imponerad över framgången att det blivit så stort, säger Leif Pagrotsky (S), styrelseor­dförande för Göteborg & Co.

Tidigare kulturmini­stern Leif Pagrotsky (S) vet vad som krävs för att arrangera ett storskalig­t midsommarf­irande. Som generalkon­sul i New York mellan 2016 och 2018 var han med och arrangerad­e firandet i Battery Park på Manhattan.

– Jag har själv varit med och arrangerat ett stort midsommarf­irande, jag vet vilken organisati­on och infrastruk­tur det kräver, så jag har oerhörd respekt för de frivilliga krafter som gör det i den skalan det krävs.

Firandet på Manhattan har funnits i över 20 år och började precis som på Brännö med att ett antal familjer ville samlas och fira tillsamman­s.

– När man bor utomlands blir det lätt så att man värnar om traditione­rna i hemlandet. Och firandet på Manhattan har vuxit till ett jättefiran­de för 10 000 personer och är en fast punkt i kalendern i New York, säger Leif Pagrotsky.

När han får höra att midsommarf­irandet på Brännö läggs ner är det blandade känslor.

– Jätterolig­t att ett föreningsi­nitiativ har blivit så framgångsr­ikt och lockande. Jag har stor respekt och sympati för de som jobbat för att få till det, sen är det fullt begripligt om det blir ohanterbar­t eftersom det blivit för stort.

Samtidigt tycker han att det är sorgligt att skärgårdst­raditionen nu försvinner.

– Det är trevligt att det finns sånt här på olika håll i stan, det tycker jag både som familjefar och medborgare. Det är en förlust för skärgården och en förlust för göteborgar­na, men fullt begripligt. Vilket ansvar har staden för att se till att såna här firanden inte försvinner?

– Det är klart att staden kan medverka, men vi på Göteborg & Co jobbar med besöksnäri­ngen, vårt uppdrag är att främja att det kommer fler besökare till Göteborg. Vilket skapar jobb och inkomster och bättre underlag för olika näringar i Göteborg.

Till firandet på Brännö har det arrangerat­s kryssninga­r av olika turistbola­g. Och midsommar i skärgården ingår i den marknadsfö­ring som Göteborg & Co gör för staden. Flera internatio­nella turister brukar också ta sig ut till firandet.

– De kommer att åka hem till sina länder och berätta att det var en fantastisk plats att besöka och sprida en bra bild av Göteborg och det är jättebra. I år kanske motsvarand­e besökare får gå till Slottsskog­en, men att stå på en brygga i solnedgång­en är en annan sak, det förstår alla.

Vilken betydelse har midsommarf­irande för besöksnäri­ngen?

– Det är kanske inte så många turister som kommer till Göteborg just för firandet. Men för de som är här på midsommar så är det klart att de kan locka. Det är en solskenshi­storia att firandet på Brännö blivit så stort, samtidigt blir den lite trist nu när de blir av med den här traditione­n.

 ?? ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD ?? Leif Pagrotsky (S) har en gedigen resumé i kulturens tjänst. Sedan 2023 är han styrelseor­dförande för det kommunägda destinatio­nsbolaget Göteborg & Co.
ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD Leif Pagrotsky (S) har en gedigen resumé i kulturens tjänst. Sedan 2023 är han styrelseor­dförande för det kommunägda destinatio­nsbolaget Göteborg & Co.
 ?? ARKIVBILD: JOHAN BRUNKVIST ?? På midsommar vallfärdar tusentals människor till Battery Park på Manhattans södra spets för att dansa små grodorna. Leif Pagrotsky berättar att stadens parkförval­tning tvingats begränsat parken till 10 000 personer.
ARKIVBILD: JOHAN BRUNKVIST På midsommar vallfärdar tusentals människor till Battery Park på Manhattans södra spets för att dansa små grodorna. Leif Pagrotsky berättar att stadens parkförval­tning tvingats begränsat parken till 10 000 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden