Göteborgs-Posten

SVT styr narrativet i dokumentär­en om A-Teens

- Linus Kuhlin kultur@gp.se

Många forna fans jublade när A-Teens gjorde storstilad comeback som pausunderh­ållning i Melodifest­ivalen. SVT:s dokumentär om dem är däremot en besvikelse – och känns lite väl lik serien om ett annat splittrat kändisgäng, tycker Linus Kuhlin.

A-Teens första skiva, ”The Abba generation” (1999), kom när jag gick i förskolan. Den spelades dygnet runt, som jag minns det. Jag kan inte komma ihåg vilken version av ”Gimme! Gimme! Gimme!” som jag hörde först – Abbas eller A-Teens? I kuddrummet pågick en ständig fight om vilka fyra som skulle få mima till cd-skivan.

Därför satt jag och några jämnåriga vänner såklart bänkade framför tv:n den 3 februari i år, när A-Teens gjorde storstilad comeback som pausunderh­ållning i Melodifest­ivalen. Det var mumma för min inre sexåring. Och lika glupskt kastar jag mig över SVT Edit-dokumentär­en om gruppen som i torsdags smögs ut på SVT Play.

Det är en hisnande historia, såklart. När legenden Ola Håkansson sätter ihop bandet är medlemmarn­a blott mellan 14 och 15 år gamla. Håkansson, som producerad­e Noice på 70-talet, borde veta vad som kan hända när man gör tonåringar till popstjärno­r men väljer att ta risken. Bara för att Hasse Carlsson och Freddie Hansson dog innan de hann fylla 40 betyder det ju inte A-Teenskidse­n skulle gå samma öde till mötes!

Ola Håkanssons ambition med A-Teens var hursomhels­t att introducer­a den yngre generation­en för Abbas otroliga låtkatalog. Det lyckades så in i helvete. ”The Abba generation” sålde i flera miljoner exemplar och vips! var Dhani Lennevald, Sara Lumholdt, Amit Paul och Marie Serneholt världsstjä­rnor.

Under två års tid pendlar A-Teens mellan världens alla scener, tv-stationer och radiohus. De lediga dagarna är lätträknad­e. Lärare måste åka med i turnébusse­n och vissa ämnen plockas bort för att de över huvud taget ska klara skolan. De turnerar med Britney Spears och ’Nsync, gör titellåten till ”Lilo & Stitch” (2002) och spelar in en duett med Alice Cooper. Marie och Sara hamnar på omslaget till herrtidnin­gen Café. I vissa länder är hysterin är så stor att gruppen måste ha beväpnade livvakter vid sin sida.

Men dokumentär­en handlar också om förberedel­serna inför den stora comebacken. Man får nästan känslan av att SVT har erbjudit A-Teens ett fett mellogig med förevändni­ngen att göra en dokumentär av det. Redan i anslaget lockar man med tårar och ett offentligt terapisamt­al där medlemmarn­a rensar luften.

Det är nästan en karbonkopi­a på den avslutande delen i ”Berättelse­n om Killinggän­get” från i vintras, där de åldrade killingarn­a sitter runt ett bord och ältar gamla oförrätter. Kanske vill SVT upprepa succén, som man ändå får säga att Killinggän­get-serien blev? Åsa Beckman skrev en hyllande krönika och flera stora podcasts fick anledning att prata om humorgänge­t – allt från ”En varg söker sin pod” till ”Under all kritik” och Sydsvenska­ns podd ”Gräv bort Skåne”.

Det är såklart tacksamt att filma när före detta vänner och kollegor petar i illa läkta sår. Men det finns en väsentlig skillnad mellan A-Teens och Killinggän­get. Som så många andra barnstjärn­or är A-Teens svårt präglade av att behöva växa upp i dubbel hastighet. När gruppen splittrade­s var medlemmarn­a bara 20. Killinggän­get, däremot, bildades av några grabbar som visste vad de gav sig in på, och som i någon mån satte upp sina egna regler.

Det är såklart tacksamt att filma när före detta vänner och kollegor petar i illa läkta sår

Jag betvivlar inte att medlemmarn­a i A-Teens har en del att prata om. Samtalet kommer snabbt in på konkurrens­en inom gruppen. Dels den mellan tjejerna och killarna, dels den tjejerna sinsemella­n (”rivalitet kommer alltid uppstå mellan två individer som vill vara snygga, vackra queens”). Serneholt beskriver det som ”en maktkamp och ett krig”, vilket är lätt hänt i en konstellat­ion som inte har valt varandra och där premissern­a bestäms av Ola Håkansson.

Flera i A-Teens beskriver åren mellan 1999 och 2004 som både ”de bästa och de värsta” i deras liv. Pressen som skivbolage­t utsatte dem för var enorm. Barnarbete i nöjesbrans­chen är intressant och viktigt att problemati­sera. Och ”man får inte glömma medias makt i det”, som Marie Serneholt påminner om.

Men hon och de andra i A-Teens styr inte narrativet den här gången heller. I någon mån är de fortfarand­e bara en produkt – men skillnaden är att det inte längre är Stockholm Records som tjänar på dem, utan Sveriges Television.

Arbetet med att välja ut de nominerade till nästa Augustpris är i full gång, i år med GP:s Maria Näslund som ordförande i den skönlitter­ära juryn. – Det är ett hedersuppd­rag och väldigt fint att få förtroende­t. Sen är det oerhört tidskrävan­de också, så jag kan passa på att redan nu be om ursäkt till folk i min närhet, säger hon.

Litteratur­kritikern, kåsören och krönikören Maria Näslund var redan förra året med och valde ut de nominerade i kategorin årets skönlitter­ära bok, där ”Jävla karlar” av Andrev Walden slutligen tilldelade­s det prestigefu­lla priset. Nu tar hon över ordförande­klubban i juryn.

– Det är ingen jättestor skillnad mer än att jag nu leder mötena, håller koll på hur vi ligger till och håller ordning i klassen. Annars är allt sig likt, vi läser och läser och diskuterar, säger Maria Näslund.

Bokförlage­ns första deadline för att lämna in anmälninga­r var den sista mars, och jurygruppe­rna är igång med läsningen. Antalet anmälda titlar varierar år för år, men brukar ligga på mellan 150 och 200 böcker per kategori.

– Det är fantastisk­t när man börjar läsa en bok och snabbt känner att den har något. Sedan är nog det jag tycker är mest givande att diskutera läsningen i jurygruppe­n, men läsningen i sig är ju det man vill åt, säger Maria Näslund.

Augustpris­et delas årligen ut i tre kategorier: för bästa skönlitter­ära bok, årets fackbok och årets bästa barn- och ungdomsbok. Varje kategori har en jury som har i uppdrag att nominera sex böcker.

– Man vet inte vad man letar efter förrän man har det framför sig och drabbas av det. Det är just den euforiska läsuppleve­lsen man vill åt, säger Maria Näslund.

Årets nominering­ar avslöjas den 21 oktober och vinnarna tillkännag­es på galan den 25 november.

GP:s Stina Nylén är del av den jury som utser de nominerade till årets barn- och ungdomsbok.

 ?? BILD: ROBIN ARON ?? Maria Näslund leder Augustpris­juryn i år.
BILD: ROBIN ARON Maria Näslund leder Augustpris­juryn i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden