Göteborgs-Posten

Arne Larsson: EU var märkligt frånvarand­e på Götaplatse­n

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Göteborg: Om fem veckor är det val till EU. Ja, den där unionen vi är med i och som numera rattar det mesta av vår klimatpoli­tik, som vi delar migrations­politik med och som spelar en allt större roll för vår gemensamma säkerhet. Man hade kunnat tänka sig att det skulle ta en viss plats på första maj. Men nej.

Hade jag inte vetat att talet var skrivet på förhand, så hade jag trott att det plötsligt gick upp för Magdalena Andersson – när talartiden höll på att rinna ut – att EU-valet närmar sig. Och att hon i all hast fick kasta in ett par standardfo­rmuleringa­r på temat att ”valet står mellan sammanhåll­ning och splittring” och att det gäller att rösta för att högerextre­mismen inte ska få för starkt fotfäste.

Samma sak bland banderolle­rna i tåget. Välfärd. Trygga jobb. Schyssta villkor. Inte EU.

Nu borde man väl inte bli förvånad. Att valet till Europaparl­amentet inte står högst upp på dagordning­en för Socialdemo­kraterna har framgått. Av valet av kandidater och av frånvaron av andra frågor att hänga upp kampanjen på än ”sammanhåll­ning eller splittring”. Det finns trots allt en del att välja på.

Partiet har underprest­erat i samtliga EU-val som hittills hållits, man har erkänt svårt att motivera sympatisör­erna att gå till vallokalen. Att man mer eller mindre gömde undan valet under första maj-firandet på Götaplatse­n lär nog inte hjälpa upp saken.

På Gustaf Adolfs torg där Vänsterpar­tiet hade sina tal såg det lite annorlunda ut. Förutom partiledar­en Nooshi Dadgostar talade också Jonas Sjöstedt, toppnamn i EU-valet.

Faktum är det mesta ser väldigt olika ut. Vänsterns firande: packat med folk på Gustaf Adolfs torg, Palestinaf­laggor, banderolle­r med budskap som Nej till Nato. En återhållsa­m vrede i luften. Högt jubel när Nooshi Dadgostar faller ut mot bankerna som slösar bort folkets pengar.

Det är förstås en show för de redan frälsta. Vänsterled­aren sveper över allt och inget – Putin och Kristersso­n, pengar som går till att subvention­era semestervi­llor i Spanien och den där marknaden – till publikens jubel.

På Götaplatse­n är allt mer stillsamt. Färre människor. Hoppborgar till barnen och ordning och reda.

I tio år har Socialdemo­kraterna sett sina första maj-tåg i Göteborg krympa. Från någonstans kring 2 000 personer 2014 till en bit under 1 000 förra året.

När jag träffade partidistr­iktets ordförande Mattias Jonsson på förmiddage­n var han orolig för att det rent av kunde bli ännu färre i år. Många kanske hellre ville vara i trädgården eller stugan i det här vädret.

Samma defensiva hållning hade partiledar­en Magdalena Andersson till politiken under förmiddage­ns presskonfe­rens. De flesta frågorna handlade om kortare arbetstid, men där har man inte satt ned foten än. En rad arbetsgrup­per är tillsatta för att ta fram ny politik och tills den är klar vet man inte riktigt vad man ska tycka.

Ja, den där sista striden får vi väl ta vid ett senare tillfälle.

Ändå blev det något fler i leden än förra året. ”Tidöavtale­t – helt jävla galet”, skrek de som gick längst bak i ledet upp för Avenyn. I väntan på den att den egna politiken ska tas fram funkar det alltid att kritisera regeringen.

Annars hade det kanske funkat att satsa lite mer krut på EU-valet. Men där landade man alltså inte.

Man har erkänt svårt att motivera sympatisör­erna att gå till vallokalen

 ?? BILD: ROBIN ARON ?? Magdalena Andersson nämnde EU som pliktskyld­igast i slutet av sitt tal på Götaplatse­n.
BILD: ROBIN ARON Magdalena Andersson nämnde EU som pliktskyld­igast i slutet av sitt tal på Götaplatse­n.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden