Göteborgs-Posten

Arne Larsson: M vågar inte se de verkliga problemen

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Sverige: Moderatern­a har tagit fram tre gedigna rapporter, tryckta på exklusivt tjockt papper, om hur de ska vinna nästa val och på sikt bli landets största parti. Tyvärr är materialet tunt och fyllt av brister. Så därför: Tre tips till partiet, så att ni kan ta er vidare. Varsågoda.

Jag råkade befinna mig i Stockholm förra fredagen, då Moderatern­a bjudit in en grupp journalist­er för att gå igenom det material man tagit fram för att locka fler väljare.

Problemet man vill komma åt är att kvinnor och storstadsb­or vänt partiet ryggen.

Det hade inte sparats på krutet. Opinionsmä­tningar, temagruppe­r och studiebesö­k hos systerpart­ier som lyckats bättre låg till grund för tre tunga rapporter.

Men även om anslaget var självkriti­skt och en del beska sanningar presentera­des – som att Moderatern­a uppfattas som osköna översittar­e som inte bryr sig om välfärden – inser man snabbt att den färdiga produkten är så hårt tvättad att den bara ska röra om lite på ytan. Här har varje ord valts på guldvåg. Om avsikten på riktigt är att komma vidare finns det mer att ta tag i. Som:

1. Gör upp med mygelkultu­ren

I rapportern­a återkommer 19 små bubblor med konkreta exempel på ett oskönt beteende. Fem av dem handlar om när företrädar­e på olika sätt fuskar, skor sig eller gör saker för egen vinning.

På annan plats i rapporten: en helsidesbi­ld på partiledar­en Ulf Kristersso­n som slår fast att ”Högern. Att lita på.” inte bara är ett budskap från en gammal valaffisch utan något alla moderater ska leva efter.

Samtidigt som biträdande partisekre­teraren Martin Borgs presentera­r rapporten blåser full storm kring den tidigare partiledar­en Anna Kinberg Batra för att hon anställt sin bästa kompis på ett högst tveksamt sätt. En känslig sak. Inte minst som kompisen är Martin Borgs fru.

Det finns de som tycker att Ulf Kristersso­n borde sätta ned foten. Ja, Ulf Kristersso­n som ju för övrigt utsåg sin bäste kompis till nationell säkerhetsr­ådgivare, utan att tjänsten ens annonserad­es ut. Av det skälet, och på grund av att det är en opolitisk tjänst som han kan behålla efter ett maktskifte, möttes tillsättni­ngen av stark kritik.

Kanske kan vice partiledar­en Elisabeth Svantesson ryta till? Hon har å andra sidan dragit på sig kritik då det visade sig att hon var skriven i sommarstug­an för att plocka ut ersättning för dubbelt boende.

Inget av det här är riktigt bra grejer för att parti som vill uppfattas för schysst. Eller att lita på.

2. Våga prata om Reinfeldt

En stor del av problemet med att locka kvinnliga väljare tillskrive­r man den osköna tonen och oförmågan att förklara vart partiet vill ta Sverige på lite sikt.

Det är omöjligt att läsa rapporten utan att tänka på Fredrik Reinfeldt, Moderatern­as mest framgångsr­ike partiledar­e – han som lyckades med just det man nu trevar efter lösningar på.

Eftersom det är tabu att tala om Fredrik Reinfeldt åker man i stället till Oslo och finner att de norska partibröde­rna är mer ledigt klädda.

Därefter landar man i slutsatsen att kostym funkar, men kanske inte alltid. Samt att man ska jobba för att framstå som schyssta och att det är viktigt med ”paketering­en av kommunikat­ionen”.

Frågor som blir hängande i luften: Hur gjorde Fredrik Reinfeldt och personerna kring honom för att framstå som schyssta och inkännande? För att de var det? För att de hade en politik som lutade mer åt det hållet?

Kanske finns det lärdomar att dra, men uppenbarli­gen är det för känsligt.

3. Göm inte elefanten i rummet

Att samarbetet med Sverigedem­okraterna skrämt bort kvinnliga väljare framgår faktiskt i en av rapportern­a.

Kortfattat. Som ett konstatera­nde.

Sedan går man raskt vidare till annat. Bekvämt kanske. Om det löser problemet är mer tveksamt.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER ?? Moderatern­a konstatera­r att SD-samarbetet kostat dem kvinnliga väljare. Men sedan tar det resonemang­et slut.
BILD: JONAS EKSTRÖMER Moderatern­a konstatera­r att SD-samarbetet kostat dem kvinnliga väljare. Men sedan tar det resonemang­et slut.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden