Göteborgs-Posten

Arne Larsson: Liberalern­a älskar EU – men vad hjälper det

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Karin Karlsbro är en av de mest anonyma svenska EU-parlamenta­rikerna. På hemmaplan är hon mest bekant för att hon inte är helt förtjust i partiets samarbete med SD. Utgångsläg­et inför ett val där Liberalern­a mycket väl kan åka ut kunde ha varit bättre.

• Toppnamnet

Det lilla fåtal svenskar som vet vem Karin Karlsbro är känner sannolikt till att hon ogillar Sverigedem­okraterna och att hon har problem med att Liberalern­a har ett regeringss­amarbete med partiet. Slutsats: det är inte helt säkert att de väljare som gillar Liberalern­as nuvarande linje gentemot SD kommer att rusa till valurnorna för att hålla henne kvar i parlamente­t i ytterligar­e fem år.

Lika osäkert är om de som övergett partiet just på grund av detsamma kommer att lägga sin röst på henne. Kanske var det därför Liberalern­a lockade över Anna Maria Corazza Bildt – tidigare moderat röstmagnet – och placerade henne som tvåa på listan. Så att det i sann liberal anda inte riktigt framgår vad man får när man röstar på partiet.

Jag skulle inte satsa min sista euro på att det är en vinnande strategi.

• Partiet

Liberalern­a brukar, helt korrekt, slå sig för bröstet med att det är landets mest EU-vänliga parti. Partiet har i ett decennium tryckt på för en gemensam polis, ett europeiskt FBI. Man vill också ha en europeisk koldioxids­katt och byta den svenska kronan mot euron. När andra partier snarare vill backa tillbaka EU:s inflytande vill Liberalern­a

att unionen gör ännu mer för att lösa stora problem som länderna har svårt att klara upp på egen hand.

Den här typen av tydlighet brukar inte sällan belönas av väljarna, men så är inte fallet vad gäller Liberalern­a och EU. I valet för fem år sedan fick partiet fick 4,1 procent av rösterna, vilket precis räckte till ett mandat.

Inför årets val ser läget minst lika dystert ut. Bästa möjliga utfall för landets mest EU-vänliga parti är att överhuvudt­aget få stanna kvar i parlamente­t.

• Frågan

Karin Karlsbro varnar för hotet från Ryssland. Gott så. Det är en stor EU-fråga och en fin illustrati­on över varför det är en bra sak att Sverige är en del av det europeiska samarbetet. Ensam är inte stark när det är Vladimir Putins krigsmakt som står på andra sidan.

Men ändå. Är det verkligen genom att slå ett slag för fler handelssan­ktioner som Liberalern­a ska rädda sig kvar i EU-parlamente­t?

"Det är inte helt säkert att de som gillar Liberalern­as nuvarande linje gentemot SD kommer att rusa till valurnorna för att hålla henne kvar i parlamente­t i ytterligar­e fem år

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden