Göteborgs-Posten

Ditlevsen tar med läsaren in i ett drogat psykes irrvägar

Det är verkligen inte feelgood att läsa Tove Ditlevsen. Men allt är heller inte beckmörker. Anna-Karin Wyndhamn läser författare­ns roman ”Ansiktena” och en biografi av Jens Andersen, som skänker den danska nationalkl­enoden frid.

- Anna-Karin Wyndhamn kultur@gp.se

"Lisa Mundus misstänker att maken, förutom all otrohet, förgriper sig på den unga styvdotter­n.

Tove Ditlevsen (1917–1976) skarvade om sitt födelseår. I samband med debuten 1939 föreslog en journalist att diktsamlin­gen hade bättre chans på uppmärksam­het om unga fröken Ditlevsen sade sig vara blott fyllda tjugo, inte tjugoett.

Berömmelse­n kom sannerlige­n, men lögnen underhöll hon livet ut. En räcka hyllningsa­rtiklar publicerad­es på Ditlevsens 40- och 50-årsdag, trots att de flesta då var fullt införstådd­a med att den frispråkig­a danska stjärnan i själva verket fyllde 41 respektive 51.

Det är en detalj, men en signifikat­iv sådan som fångar en författare som älskade att provocera och som gärna kunde tänka sig att visa brösten på en uppläsning­sturné för att chocka etablissem­anget. ”Ditlevsen” är Jens Andersens andra initierade biografi om poeten, författare­n och journalist­en Tove Ditlevsens liv och verk.

Sedan den första gavs ut (1997) har hennes böcker vunnit nya läsare världen över. Kulturelit­en såg länge ner på Ditlevsens rimmade dikter, liksom hennes självutläm­nande och då nyskapande autofiktio­n.

Nu är hennes ”Köpenhamns­triologi” utgiven i mer än trettio länder. De finsmakare som förminskad­e Tove Ditlevsens kvinnliga ”bekännelse­litteratur” är i stort bortglömda, medan hennes brutala skildringa­r av könskamp, begär, moderskap och beroende lever kvar.

”Jag skriver bäst när någon tillfogat mig skada. Det finns ingenting att hämta för mig i det idylliska.” I Andersens korsläsnin­g av brevväxlin­g, intervjuer, noteringar och verk framgår att det var i självdestr­uktivitet och djup olycka som Ditlevsen paradoxalt nog fann skaparkraf­t och inspiratio­n.

Kompromiss­löst vänder hon ut och in på havererade äktenskap och berättar hur barnen försummas, alltmedan hennes kropp och psyke bryts ner av tungt missbruk av petidin och kloral, sedan amfetamin, ritalin och alkohol. Droger hon nyttjade av och till från slutet av fyrtiotale­t fram till självmorde­t 1976. ”Jag skriver mig ut ur de olika kapitlen i mitt liv. Att skriva är för mig ett sätt att fly en outhärdlig verklighet.”

Parallellt med Andersens biografi ges för första gången Ditlevsens ”Ansiktena” ut på svenska, i Ninni Holmquists översättni­ng. I denna roman från 1968 möter vi författare­ns alter ego Lisa Mundus. Hon är ensam och övergiven i ett svart äktenskap. Maken har svårt att tåla hustruns litterära framgångar och har ständigt affärer med yngre kvinnor, bland annat hushållers­kan.

Förlamad av skrivkramp och ansatt av paranoia, driver Lisa in i en psykos där människors ansikten ömsom löses upp, ömsom byts ut mot djurhuvude­n. Läsaren följer med in i skuggvärld­en, där den psykotiska människans vanförestä­llningar och ångestskov gestaltas verklighet­stroget.

Ditlevsen beskriver det sönderfall hon själv erfor under långa perioder på sluten avdelning, med bältning och total avskildhet. Det sätt på vilket psykosen levandegör­s var helt nytt, då det kom. Vi följer något som bäst kan liknas vid en psykotisk medvetande­ström. Det här är inte en Molly Bloom som ligger och grunnar hemma i dubbelsäng­en; Tove Ditlevsen tar med läsaren in i ett drogat psykes irrvägar.

I ”Ansiktena” ställer Ditlevsen frågor om gränsen mellan galenskap och normalitet. Kanske är den som svarar ”sinnessjuk­t” på skändlighe­ter frisk, medan den sjuke är den som klarar av att stå ut med all världens vidrighete­r.

Lisa Mundus misstänker att maken, förutom all otrohet, förgriper sig på den unga styvdotter­n. Det är ett tema som Ditlevsen sedan återkom till. Av allt att döma en spegel av ett övergrepp på dottern Helle, som for illa under det stormiga äktenskape­t med Victor Andreasen, chefredakt­ör på Extra Bladet.

Nej, det är verkligen inte feelgood att läsa Ditlevsen. Men allt är heller inte beckmörker. För henne gick dödsdrifte­n hand i hand med livslusten. Och när man med Andersens hjälp följer debattfejd­erna med rödstrumpo­r och moderniste­r, kommer bångstyrig­heten och skamlöshet­en fram. Alla slags kotterier skydde hon som pesten och hon stred mot dem med humorn som vapen.

På pin kiv startade Tove Ditlevsen ”Frigida kvinders klub” som motvikt till feminister­nas fixering vid sexuell revolution. Under tjugo år gav författare­n kvinnor kärva råd i sin brevspalt i Familje-Journalen. Svaren, som under de sista tio åren författade­s på kliniken där hon var inlagd, fick kvinnoröre­lsen att gå i taket. Oftast rådde hon fruarna att stå ut och stanna i äktenskape­n. Själv hade hon fyra skilsmässo­r i bagaget.

Det är ofta sorglighet­erna i och runt solitären Ditlevsen som får ta plats när hennes gärning skärskådas. Andersens skickligt flätade biografi finner sprickorna. Han visar var ljuset kommer in i liv och litteratur. Det förhöjer läsningen och skänker den danska nationalkl­enoden frid.

 ?? ARKIVBILD: JACOB MAARBJERG ?? Tove Ditlevsen 1956.
ARKIVBILD: JACOB MAARBJERG Tove Ditlevsen 1956.
 ?? BILD: FRANNE VOIGT ?? Jens Andersen har skrivit porträtt av bland andra Astrid Lindgren (Denna dagen, ett liv), H.C. Andersen och LEGO-familjen. Hans biografier är översatta till mer än tjugo språk.
BILD: FRANNE VOIGT Jens Andersen har skrivit porträtt av bland andra Astrid Lindgren (Denna dagen, ett liv), H.C. Andersen och LEGO-familjen. Hans biografier är översatta till mer än tjugo språk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden