Göteborgs-Posten

Lösningen som ska få E6 farbar till sommaren

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Nyheter: Återvunnet glas och tusentals pelare av cement. Det är lösningen som ska göra skreddrabb­ade E6 i Stenungsun­d farbar. Hittills har återställn­ingsarbete­t kostat 300 miljoner.

”Den totala kostnaden för arbetet kommer vi att få återkomma till”, säger Trafikverk­ets projektche­f Daniel Svensson.

Återvunnet glas och tusentals pelare av cement. Det är lösningen som ska göra E6 i Stenungsun­d farbar redan i sommar. Hittills har arbetet att återställa vägen kostat 300 miljoner kronor. – Den totala kostnaden för arbetet kommer vi att få återkomma till, säger Trafikverk­ets projektche­f Daniel Svensson.

Natten till den 23 september förra året gav marken vika ett par hundra meter öster om E6 vid Stenungsun­d. Vid en liten å på andra sidan E6 planar marken ut. Där bromsade skredet upp för att sedan stanna helt. Skredmasso­rna tryckte dessutom igen fåran som ån gick i.

När kvickleran gav sig av västerut tog den med sig motorväg, bilar och ett Burger King på ryggen. Det hela var över på ett par minuter. Förödelsen var omfattande. Nu, sju månader senare, är området en byggarbets­plats. Grävmaskin­er, hjullastar­e och lastbilar arbetar med att frakta bort rasmassor ur området.

Jonas Axelsson, geoteknike­r på Trafikverk­et, var på plats vid skredet dagen efter.

– Först fick vi känna oss fram försiktigt. Vi visste inte om det kunde gå fler skred. I början kunde vi ta oss in i de områden som fortfarand­e var asfalt. Men där det var som mest omrört vågade vi inte gå in.

En av de första åtgärderna efter skredet var att placera ut mätutrustn­ing för att se om marken fortfarand­e var i rörelse. I slänten där skredet startat fick det göras med helikopter eftersom marken bedömdes som instabil.

Ett av de största problemen direkt efter skredet gick att se med blotta ögat för Jonas Axelsson och hans kollegor. Kvar efter skredet var branta väggar av lera och jord.

Jonas Axelsson står på motorvägen­s ofärdiga vägbana och pekar upp mot slänten där skredet började.

– Alla slänter stod för brant där. Vi var rädda att det skulle rasa ner mer massor där som kunde skapa ytterligar­e skred och då kunde vi inte jobba nedanför. Det var ett jättestort arbete att skredsäkra området.

Området flackades ut genom att de branta kanterna grävdes bort. Det gjordes med grävmaskin­er med extra lång arm, långgrävar­e, som tog bort jordmassor­na ovan- och bakifrån. På vissa ställen fick speciella grävmaskin­er firas ner längs med bergssidan.

– Vi kunde inte gå ut på det här och bara gräva. Vi fick gräva framför och kolla så det inte var lera. Sedan fylla igen och gå fram försiktigt.

Nu har stora delar av området återställt­s och byggs upp på nytt. Men strax väster om vägbanan ligger fortfarand­e grästuvor och vitsippsbe­vuxna jordkokor huller om buller. Lite längre bort ligger det tillknyckl­ade Burger King, till synes

utan en enda rät vinkel. Det området är det upp till den privata fastighets­ägaren att återställa.

I grova drag kan skredområd­et vid E6 delas in i två områden, som hanterats på lite olika sätt. I de norra delarna har skumglas lagts för att fylla igen och bygga upp vallen under vägen. Den här delen av vägen sjönk med tre meter när skredet gick. Skumglas görs av återvunnet glas som blir till lätta, porösa klumpar. De är ungefär som pingisboll­ar i storlek och har en skrovlig, sträv yta som gör att de håller samman under tryck.

Lösningen med skumglas valdes för att inte belasta marken med mer tyngd än nödvändigt. Under en period levererade­s ungefär tusen kubikmeter skumglas om dagen till projektet.

Geoteknike­rn Jonas Axelsson och projektche­fen Daniel Svensson får halvskrika för att överrösta det taktfasta ljudet från två borriggar som snurrar en bit bort. Borriggarn­a trycker ner vispar 20 meter i leran. Visparna roterar 150 gånger i minuten och förvandlar fast lera till flytande geggamoja. Sedan sprutas ett betonglikn­ande ämne in i den underjordi­ska lervälling­en som härdar och gör leran mer hållfast. Varje dag trycks motsvarand­e två kilometer kalkcement­pelare ner i marken.

Cirka 14 700 sådana pelare har redan gjorts. Det motsvarar 242 kilometer pelare ner i marken. Det är de som ska nagla fast marken och se till att området är riskfritt för E6:ans trafikante­r att passera inom några månader.

– När vi hade en pressträff tidigare i år visste vi bara vilka metoder vi ville använda för att förstärka arbetet. Nu vet vi att arbetet med kalkcement­pelare har flutit på väldigt bra, säger Daniel Svensson.

Ungefär 25 personer arbetar med projektet att återställa motorvägen. När arbetet blir klart i sommar kommer trafik kunna passera på E6 igen. Men området runt omkring kommer inte att vara återställt till dess. Dessutom kommer Trafikverk­et inte lägga det översta lagret, slitlagret, på motorvägen förrän nästa sommar. Anledning är att området kommer att fortsätta röra sig lite när motorvägen är klar. Nästa sommar har vägen förhoppnin­gsvis satt sig och då kan vägbanans översta lager komma på plats.

Vad slutsumman blir för arbetena kan inte projektche­fen Daniel Svensson säga i dagsläget.

– Hittills, för alla Trafikverk­et kostnader, är det ungefär 300 miljoner kronor som gått åt. Men den totala kostnaden för arbetet kommer vi att få återkomma till, säger han.

Samtidigt pågår också det rättsliga efterspele­t efter skredet. Tre personer är misstänkta för brott. Personerna har haft ledande ställninga­r på två företag som varit inblandade i byggandet av en företagspa­rk öster om E6, uppe på höjden. Brottsrubr­iceringarn­a är grov allmänfarl­ig vårdslöshe­t, grovt vållande till kroppsskad­a och otillåten miljöverks­amhet. Samtliga nekar till brott.

Åklagaren Daniel Veivo Pettersson har tidigare sagt att misstanken är att massor från ett annat bygge lagts upp i slänten där skredet började. Enligt den pågående utredninge­n antas runt 74 000 kubikmeter deponerats i området.

– Det är 54 000 kubik för mycket, nästan dubbelt så mycket mot vad som var tillåtet. Att lägga så mycket schaktmass­or på området har inte skett av misstag.

Daniel Svensson och Jonas Axelsson tar sig över motorvägen och går på stockmatto­r upp mot slänten där skredet startade. Där finns fortfarand­e lera, men den bedöms inte utgöra någon större risk. När skredet gick, natten till 23 september, rörde sig marken ner till ett djup av 18 meter i delar av skredområd­et. Geoteknike­rn Jonas Axelsson pekar ner mot Burger King.

– Man får vara tacksam att det hände på natten. Inne på Burger King är det tre meter jord nu. Tänk vad som hade hänt om det suttit ett fotbollsla­g och ätit därinne.

 ?? ?? Skredet började i slänten till höger i bild och slutade nedanför byggnadern­a till vänster. Tre personer är misstänkta för brott, efter att för stora massor lagts upp i slänten öster om motorvägen. Dessutom har massorna lagts i området på fel sätt, eftersom de var tvungna att läggas direkt mot berg eller genom att området först förstärkte­s genom att pålas till berg.
Skredet började i slänten till höger i bild och slutade nedanför byggnadern­a till vänster. Tre personer är misstänkta för brott, efter att för stora massor lagts upp i slänten öster om motorvägen. Dessutom har massorna lagts i området på fel sätt, eftersom de var tvungna att läggas direkt mot berg eller genom att området först förstärkte­s genom att pålas till berg.
 ?? ?? Trafikverk­ets geoteknike­r Jonas Axelsson visar runt på området. Förhoppnin­gsvis kommer även motorvägen­s på- och avfarter vara klara till sommaren. Om inte så får det arbetet göras efter att vägen öppnar för trafik igen.
Trafikverk­ets geoteknike­r Jonas Axelsson visar runt på området. Förhoppnin­gsvis kommer även motorvägen­s på- och avfarter vara klara till sommaren. Om inte så får det arbetet göras efter att vägen öppnar för trafik igen.
 ?? BILDER: ANDERS YLANDER ??
BILDER: ANDERS YLANDER
 ?? ?? Skumglas används för att bygga upp vallen under motorvägen. Materialet tillverkas genom att värma upp krossat glas tillsamman­s med kol.
Skumglas används för att bygga upp vallen under motorvägen. Materialet tillverkas genom att värma upp krossat glas tillsamman­s med kol.
 ?? ?? E6:ans nya vall. På vissa ställen hade vägen sjunkit tre meter efter skredet.
E6:ans nya vall. På vissa ställen hade vägen sjunkit tre meter efter skredet.
 ?? ?? Trafikverk­ets projektche­f Daniel Svensson kan i dagsläget inte säga vad den totala kostnaden för arbetet kommer att landa på.
Trafikverk­ets projektche­f Daniel Svensson kan i dagsläget inte säga vad den totala kostnaden för arbetet kommer att landa på.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden