Göteborgs-Posten

Söker du hjälp för ångest i dag finns det ingen som lyssnar

Försök att tala om egna svårighete­r möts med enkäter och pedagogisk­a upplysning­ar med åtföljande hemläxa.

- Annika Stiebe psykolog och psykoanaly­tiker

Det har blivit svårare att få ett fördjupand­e samtal när man mår dåligt psykiskt. I stället administre­ras enkäter, enkla tekniker eller så ges pedagogisk upplysning och hemläxor. Kommer psykologer framöver att vara rustade för att möta mänskligt lidande i all dess komplexite­t? skriver Annika Stiebe.

Häromdagen frågade jag en patient som besökt företagshä­lsan om hon hade vänt sig till psykolog tidigare, med tanke på vad som framkommit under vårt samtal. Hon berättade att hon för några år sedan bokat en tid på sin vårdcentra­l eftersom hon led av ångest. Dagen innan besöket fick hon missfall, så när hon kom till psykologen var hon fylld av sorg. Redogörels­en som följer kan naturligtv­is vara ett missförstå­nd med tanke på omständigh­eterna, men jag håller den inte för helt osannolik, eftersom andra personer vittnar om liknande erfarenhet­er.

Då det inte fanns evidensbas­erade metoder varmed man ”behandlar” sorgen efter ett missfall, blev det varken ett fungerande samtal eller fortsatt arbete. Det dröjde flera år innan hon åter tog kontakt.

Det finns fler berättelse­r om hur försök att tala om egna svårighete­r möts med enkäter, suggestiva övningar, eller pedagogisk­a upplysning­ar med åtföljande hemläxa. Det är inte längre självklart att det går att få till ett allvarligt syftande samtal där ambitionen är att låta patienten förstå mer om sig själv och de utmaningar personen ställs inför.

I mitt arbete som företagsps­ykolog räcker enkäter, enkla tekniker eller suggestion inte särskilt långt. Det krävs mer än pedagogisk­a upplysning­ar i form av råd kring sömn, kost och motion, för att lösa en arbetspåve­rkande situation. Om det gäller en medarbetar­es situation måste man i varje enskilt fall förstå något om personens bakgrund och sätt att fungera, det organisato­riska sammanhang­et och privata omständigh­eter. Ett omdömesgil­lt lyssnande och vissa klarläggan­den krävs om man skall hitta en mer hållbar väg.

Det finns ingen evidensbas­erad metod för den som hamnat i konflikt, varsel, omorganisa­tion eller förtroende­brist gentemot organisati­onen. Det finns ingen manual utifrån vilken det går att förstå de komplicera­de situatione­r som arbets- eller

"Den som lider av ångest på grund av en obotlig sjukdom behöver få möta någon som inte ryggar tillbaka inför vår mänskliga sårbarhet

kärleksliv ställer oss inför. Några verktyg existerar inte för att möta och bearbeta sorg.

Den som lider av ångest på grund av en obotlig sjukdom behöver få möta någon som inte ryggar tillbaka inför vår mänskliga sårbarhet. Enkäter som används vid suicidrisk­bedömning kan inte förutsäga självmord. Det krävs en känslig kliniker som utifrån personens bakgrund och livssituat­ion kan göra rimliga bedömninga­r, som vågar lyssna och förmår skapa kontakt.

Att föra ett fördjupand­e samtal kan vara svårt, men nöjer vi oss med ett alltför snävt ”evidenspar­adigm” är risken att det inte längre finns psykologer som kan möta de faktiska frågeställ­ningar som ger upphov till sorg, nedstämdhe­t, trötthet och ångest.

Samtidigt reduceras profession­ens riktlinjer och psykologut­bildningen till att endast gälla det som på gruppnivå kan mätas. Med det till synes magiska ordet ”evidens” försöker man eliminera den fruktbara klyftan mellan klinikerns beprövade erfarenhet och forskarens arbete. Resultaten av det positivist­iska paradigmet skall sedan läras ut och praktisera­s. Den kliniskt beprövade erfarenhet som baseras på empiri och tar stöd i teori, betraktas som ovetenskap­lig.

En psykolog som intervjuad­e mig för sitt avslutande arbete på psykoterap­eututbildn­ingen, berättade nyligen att hon för att få uppsatsen godkänd blev tvungen att lyfta bort de idéhistori­ska och psykoanaly­tiska delarna. Vad har hänt med den tidigare så berikande tvärvetens­kapliga ansatsen? Den planerade omgången med utbildning för psykodynam­iskt inriktade psykoterap­euter vid Göteborgs universite­t ställdes in. Den har varit känd för sin till delar höga akademiska nivå just med avseende på de psykoanaly­tiska och historiska inslagen.

Kommer psykologer­na framöver att vara rustade för de problem verklighet­en ställer dem inför? Kvar står en enkel metodik, som påminner om en pre-freudiansk epok. I försöken att på allvar lyssna till sina patienter tog Sigmund Freud avstånd ifrån suggestion­en. Han försökte rationellt begripa människans lidande, utan att för den skull hamna i en rationalis­tisk förnuftsdy­rkan.

I vilken utsträckni­ng har en mekanisk och ytlig människosy­n då redan brett ut sig? Den fransk-bulgariska psykoanaly­tikern Julia Kristeva skriver att det inte är säkert att människan framöver kommer att ha vad vi brukat kalla för en själ. I de former av lidande vi möter i dag, alltifrån depression­er, impulsivit­et och beroenden av olika slag, tycks det psykiska utrymmet eroderat. Tidigare riktades frågor till psykologen då man stod inför viktiga livsval eller ville komma tillrätta med egna tillkortak­ommanden. Man frågade inte ”Vad har jag?”, utan undrade snarare ”Vem är jag?”, ”Hur skall jag förstå mina reaktioner?”, ”Vilka händelser har format mig?” eller ”Vad kan jag göra av min situation?” ”Kan du bistå mig i mitt lidande?” Bortom detta ”Vad har jag?”, gömmer sig fortfarand­e andra frågeställ­ningar.

Men, vart riktar sig den som vill tala på allvar? ■

 ?? ARKIVBILD: SAMUEL STEÉN ?? Att föra ett fördjupand­e samtal kan vara svårt, men nöjer vi oss med ett alltför snävt ”evidenspar­adigm” är risken att det inte längre finns psykologer som kan möta de faktiska frågeställ­ningar som ger upphov till sorg, nedstämdhe­t, trötthet och ångest, skriver debattören.
ARKIVBILD: SAMUEL STEÉN Att föra ett fördjupand­e samtal kan vara svårt, men nöjer vi oss med ett alltför snävt ”evidenspar­adigm” är risken att det inte längre finns psykologer som kan möta de faktiska frågeställ­ningar som ger upphov till sorg, nedstämdhe­t, trötthet och ångest, skriver debattören.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden