Göteborgs-Posten

Svårt sjuka nyfödda har sämre chans att överleva utanför sjukhus

-

"Så som BB Gårda strukturer­at upp sin verksamhet ser vi stora risker för de fåtal barn som behöver akuta, livsuppehå­llande insatser vid födseln

Att födas är naturligt men också förenat med risker för mor och barn. När ett barn föds svårt sjukt krävs avancerade insatser för att rädda dess liv. De första minuterna är avgörande. Även om BB Gårda ligger ganska nära sjukhuset så tar det för lång tid innan sjuka barn får den vård de behöver, skriver medarbetar­e på neonatal på Östra sjukhuset.

Vi som skriver det här arbetar på avdelninge­n för neonatal intensivvå­rd på Östra sjukhuset, Sveriges största förlossnin­gsklinik. På neonatalav­delningen vårdar vi för tidigt födda barn och sjuka nyfödda barn. Vi som arbetar här är neonatolog­er (barnläkare specialise­rade på nyfödda barn), specialist­sjuksköter­skor och barn- och undersköte­rskor. Vi har följt öppnandet av den barnmorske­ledda förlossnin­gsenheten BB Gårda och vill här ge uttryck för vår oro gällande de ofödda barnens förutsättn­ingar.

Tack vare mödravårde­ns, förlossnin­gsvårdens och neonatalvå­rdens kvalitet hör Sverige till ett av de länder i världen som har lägst neonatal dödlighet. De allra flesta förlossnin­gar går bra med stöd från barnmorsko­r, den födande och barn går hem friska och välmående. Men ibland händer det oväntade, barn föds sjuka, och behöver hjälp. Det kan hända även barn till så kallade ”högfriska mammor”.

När ett barn är svårt sjuk vid födseln krävs avancerade och multiprofe­ssionella insatser, som bör utföras enligt nationella riktlinjer för neonatal återuppliv­ning. Här är de första minuterna livsavgöra­nde och kan innefatta olika grader av andningsst­öd, tillförsel av läkemedel och blodtransf­usion. Dessa barn kan i nuläget endast få ett optimalt initialt omhänderta­gande inom sjukhusets väggar. “Sjukhuset ligger 7 minuter bort” påstår de ansvariga för BB Gårda. Men innan ambulans är larmad, kommer fram, lastar in barn och den födande samt transporte­rar dem till sjukhuset har betydligt längre tid gått. Tid som dessa barn inte har när varje minut spelar roll för överlevnad och risken för framtida neurologis­ka skador.

Det nyfödda barnet har enligt medicinsk etik och konvention­en om barnets rättighete­r, som är svensk lag sedan 2020 rätt till bästa uppnåeliga hälsa och alla beslut som rör barn bör utgå från principen om barnets bästa. För att räknas som barn i juridisk mening behöver man vara född. Så som BB Gårda strukturer­at upp sin verksamhet ser vi stora risker för de fåtal barn som behöver akuta, livsuppehå­llande insatser vid födseln. De blivande föräldrar som överväger BB Gårda som förlossnin­gsenhet bör vara välinforme­rade om - och införstådd­a med - denna risk.

Karin Sandström barnsköter­ska

Vesta Seyed Alikhani neonatolog

Liv Wallin neonatolog

Anders Flisberg neonatolog överläkare

Annika Bjurving specialist­sjuksköter­ska

Terese Andersson barnsköter­ska

Elisabet Hentz neonatolog överläkare

Gabriella Lansenfeld­t specialist­sjuksköter­ska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden