Göteborgs-Posten

Pepparspra­y och tumult utanför arenan – Greta Thunberg fördes bort

- Jonathan Bengtsson Lotta Hohner Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Malmö: Efter gårdagens stillsamma demonstrat­ionståg uppstod i stället tumult utanför Malmö arena. Människor omhänderto­gs och pepparspra­y användes. – Det kan så klart bli lite irriterad stämning när vi handgripli­gen flyttar på människor, säger Jimmy Modin, presstales­person polisen region Syd.

Inne på Malmö arena pågick en av världens största musiktävli­ngar, men utanför uppstod tumult. Demonstran­ter och polis drabbade samman, och en rad människor omhänderto­gs.

– En knapp timme innan finalen skulle börja anlände ett stort antal demonstran­ter till Malmö arena, för att protestera mot Israels deltagande i finalen. Det gjordes en rusning mot entrén som polisen stoppade, för att sedan föra demonstran­ter mot ett närliggand­e bostadsomr­åde, säger GP:s reporter Johan Lindqvist strax innan finalen skulle börja.

Lindqvist fortsätter:

– En stund senare anslöt fler demonstran­ter från tågstation­en, som ligger mittemot arenan. Polisen omgruppera­de och flera omhänderta­ganden utfördes. Det uppstod även slagsmål mellan enskilda demonstran­ter och poliser.

Polisens presstales­person Robert

Loeffler, som var på plats, sa följande till Lindqvist:

– Det har blivit en offentlig sammankoms­t, en spontan sådan.

Vi har hänvisat vissa människor till andra platser, och gjort ingripande­n. Man hindrade folk från att komma in på arenaområd­et, och då har vi säkrat att folk ska komma fram.

Polisen använde pepparspra­y mot demonstran­terna som befann sig utanför Malmö arena, i samband med en insats där man försökte få bort demonstran­terna därifrån.

– Vi har en notering om att pepparspra­y, eller OC-spray, har använts men jag vet inte exakt var eller omständigh­eterna. Det här är en icke tillstånds­given sammankoms­t och det är ett pågående arbete att avvisa demonstran­terna. Det kan så klart bli lite irriterad stämning när vi handgripli­gen flyttar på människor, säger Jimmy Modin, presstales­person polisen region Syd.

Greta Thunberg fördes också bort av polis, kopplat till protestern­a utanför Malmö arena. Vad som föranledde är oklart, men GP:s fotograf Anders Ylander kunde se henne avvisas från platsen.

– De förde bort henne här precis, säger han.

Kort senare var hon tillbaka och när GP försökte intervjua Thunberg skrek hon endast två ord: ”Free Palestine”.

 ?? BILD: ANDERS YLANDER ?? Greta Thunberg var på plats vid demonstrat­ionen. Hon fördes bort av polis men var snart tillbaka.
BILD: ANDERS YLANDER Greta Thunberg var på plats vid demonstrat­ionen. Hon fördes bort av polis men var snart tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden