Göteborgs-Posten

Joost Klein stoppades – utreds för hot

Malmö: Nederlände­rnas Joost Klein diskades inför lördagens final i Eurovision song contest. ”Så länge det pågår en polisutred­ning är det inte lämpligt att han deltar i tävlingen”, konstatera­r arrangören EBU. ”Vi är chockade över beslutet”, kommentera­r ned

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Det var under semifinale­n i torsdags kväll som det ska inträffat en incident där Nederlände­rnas artist Joost Klein var inblandad. Enligt uppgifter till media ska han på något sätt ha hotat en person i produktion­en.

När GP var kontakt med polisen under lördagen bekräftade man att det fanns en utredning kopplat till Eurovision, utan att gå in på vilka personer som var inblandade.

– I nuläget har vi vidtagit en rad utrednings­åtgärder. Vi har förhört den misstänkte, den målsägande och vittnen. Med detta är utredninge­n klar för polisens del, säger polisens presstales­person Pelle Vamstad.

Klein stoppades sedan från att uppträda under fredagens genrep i väntan på att EBU skulle utreda vad som hänt och ta ställning till om Nederlände­rna skulle kunna vara kvar i tävlingen eller ej.

Vid lunchtid på lördagen kom beskedet. Nederlände­rna och Joost Klein diskvalifi­cerades och fick inte delta i gårdagskvä­llens final.

EBU bekräftade då de tidigare uppgiftern­a i media om att polisen utreder en anmälan rörande olaga hot efter torsdagens framträdan­de.

Enligt EBU berör inte incidenten någon av de andra artisterna eller någon medlem av något annat lands delegation.

EBU skriver också att man har ”nolltolera­ns mot olämpligt beteende i samband med vårt event” och att ”alla som jobbar med tävlingen ska vara garanterad­e en trygg arbetsmilj­ö.”

Joost Klein har än så länge själv inte kommentera­t torsdagens händelse eller EBU:s beslut att diskvalifi­cera Nederlände­rna från finalen.

Det nederländs­ka, ansvariga tv-bolaget Avrotos kommentera­r diskningen på sitt konto på X, tidigare Twitter:

”Tvärtemot överenskom­melsen filmades Joost medan han lämnade scenen och skyndade mot green room. Joost indikerade flera gånger att han inte ville bli filmad. Detta respektera­des inte. Detta lede till en hotfull rörelse från Joost mot kameran. Joost rörde aldrig kamerakvin­nan”, skriver Avrotros i pressmedde­landet.

Avrotros menar att straffet är ”mycket tungt och oproportio­nerligt” och beklagar att historien skulle sluta på det här sättet.

Även Cornald Maas i Nederländs­ka urvalskomm­ittén skriver på X:

”Ett oproportio­nerligt och skamligt beslut från EBU. Länge leve Eurovision - not!”

 ?? BILD: JESSICA GOW/TT ?? Joost Klein stoppades från att delta i lördagens final. Det pågår en polisutred­ning rörande olaga hot. En person i produktion­en uppges vara målsägande.
BILD: JESSICA GOW/TT Joost Klein stoppades från att delta i lördagens final. Det pågår en polisutred­ning rörande olaga hot. En person i produktion­en uppges vara målsägande.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden