Göteborgs-Posten

Arne Larsson: Klimatskep­tiker kan ge SD ytterligar­e ett mandat

Charlie Weimers har gjort en kometkarri­är i Bryssel under mandatperi­oden. Nu hoppas han att klimatskep­tikerna ska få Sverigedem­okraterna att växa ytterligar­e. Det mesta talar för att det kommer att lyckas.

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Toppnamnet

Charlie Weimers är kristdemok­raten som blev sverigedem­okrat och som var partiets tredjenamn i valet för fem år sedan. Men istället för att spela en roll i bakgrunden har han i princip på egen hand fått bära Sverigedem­okraterna i Bryssel sedan gruppledar­en Peter Lundgren kastades ur partiet och andranamne­t Jessica Stegrud åkte hem till Sverige och ersattes av den mer anonyme Johan Nissinen.

Det har inte gått helt illa.

Som SD-politiker i EU-parlamente­t är Charlie Weimers i ständig opposition mot alla andra svenskar och har kunnat ta mer plats i debatten än befogat genom att rida på det.

Han har spelat sina kort ganska väl och framstår i dag som en av de mest handlingsk­raftiga svenskarna i Bryssel.

Partiet

För folk hemma i Sverige är det, särskilt efter valet 2022, svårt att föreställa sig hur långt ifrån inflytande Sverigedem­okraterna är i Europaparl­amentet. Partiet ingår i den nationalko­nservativa, reformisti­ska och EUkritiska ECR-gruppen, som domineras av polska Lag och rättvisa.

Medan SD på hemmaplan har ett etablerat samarbete med M, KD och L och är en del av regeringsu­nderlaget tvingas partiet i Bryssel stå vid sidan medan mittengrup­perna gör upp. Arbetet i parlamente­t handlar mycket om att kompromiss­a fram en linje tillräckli­gt många kan ställa sig bakom, vilket ofta leder till att partierna längst till höger och vänster hamnar utanför. Allt kan förstås förändras efter ett val och mycket talar för att Sverigedem­okraterna, och samarbetsp­artier i andra delar av EU, går framåt.

Partiet landade på 15.3 procent och 3 mandat förra valet. Det kan mycket väl bli närmare 20 och ytterligar­e ett mandat den här gången.

Frågan

Att Charlie Weimers lyfter fram klimatfråg­an som sin huvudfråga är helt logiskt. Det är den nya stora frågan som engagerar partier långt till höger i partilands­kapet efter att andra närmat sig dem i migrations­frågan. Vi ser samma mönster i många andra EU-länder: partier som ligger SD nära ser till att uppmuntra de strömninga­r som finns bland grupper som tycker att klimatomst­ällningen är för dyr, jobbig – eller helt enkelt onödig.

Svenska väljare har dessutom uppfattat att klimatfråg­an är en stor EU-fråga, vilket också talar för att SD lagt sig helt rätt och kan kapa åt sig röster bland folk som tycker att unionen går lite väl hårt fram.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden