Göteborgs-Posten

Rekordfå barn fick plats på skyddat boende

Sverige: Rekordfå barn fick plats på Unizons skyddade boenden förra året. Jämfört med 2022 var minskninge­n 20 procent. – Det är alarmerand­e, säger ordförande­n Olga Persson.

-

Unizon företräder över 140 kvinnooch ungdomsjou­rer över hela landet. Förra året tillbringa­de 737 barn tid på något av deras skyddade boenden, vilket är 200 färre än året innan.

Enligt organisati­onen har siffran aldrig varit så låg.

– Vi skulle vilja veta från kommunerna, som beviljar eller nekar placeringa­rna, varför så få barn får komma till en trygg plats fri från våld tillsamman­s med sin mamma, säger Olga Persson.

Besparings­krav på landets socialtjän­ster kan vara en orsak, tror Persson, men också okunskap om betydelsen av en trygg plats där barnen erbjuds stöd.

– I stället placerar kommuner barn med sina mammor på vandrarhem, som kostar mindre men som inte är trygga platser. Vi ser helt felaktiga beslut som äventyrar barns rätt till återhämtni­ng och i slutändan deras liv.

Även antalet kvinnor som beviljas skyddat boende minskar. Detta trots att både Unizon och Riksorgani­sationen för kvinnojour­er och tjejjourer i Sverige uppger att stödsamtal­en och polisanmäl­ningarna ökar.

– Just de här insatserna som innebär en kostnad för kommunerna får inte kvinnor och barn tillgång till i samma utsträckni­ng längre, säger Persson.

Ovanligt många kvinnor misstänks ha mördats av män i sin närhet under årets första fyra månader. Mäns våld mot kvinnor har fått stort medialt utrymme och politiker och polis betonar att frågan är prioritera­d.

– Men vi ser tyvärr att trenden fortsätter åt fel håll, särskilt när det gäller att ge skydd åt barn, säger Persson.

– Det är särskilt allvarligt eftersom vi har en otroligt stark lagstiftni­ng när det gäller barns rättighete­r. Kan vi inte skydda barnen så kan vi inte skydda vuxna heller.

 ?? ARKIVBILD: MARTINA HOLMBERG ?? Förra året minskade antalet barn som fick plats på Unizons skyddade boenden med 200 jämfört med året innan.
ARKIVBILD: MARTINA HOLMBERG Förra året minskade antalet barn som fick plats på Unizons skyddade boenden med 200 jämfört med året innan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden