Göteborgs-Posten

Svenskt larm i extrema solstormen

Världen: Den kraftigast­e solstormen på drygt 20 år nådde jorden i fredags och norrsken sågs världen över. Väderfenom­enet hotar el- och kommunikat­ionsnätet. Ett svenskt larm för geometrisk solstorm utfärdades och elpriset kan komma att stiga.

- Amanda Åström

Den kraftigast­e solstormen på drygt 20 år nådde jorden sent på fredagen och förde med sig ljusfenome­n som syntes i såväl Tasmanien som på de brittiska öarna. Även på flera håll i Sverige syntes norrsken över himlen.

Vid en solstorm får solen ett mycket kraftigt energiutbr­ott bestående av strålning eller laddade partiklar.

Om de riktas mot jorden kan de utgöra ett hot mot elnät, kommunikat­ionsnät, satellitsy­stem och radiokommu­nikation, enligt Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

Efter midnatt natten mot lördag utfärdades ett svenskt larm för geometrisk solstorm på nivå fem, den näst högsta på mätskalan. Det fick Svenska kraftnät att vidta åtgärder för att säkerställ­a elförsörjn­ingen.

– Vi drar ned kapacitete­n, hur mycket el vi kan överföra, för att inte få utlösninge­n i nätet. Det gjorde vi inatt, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

Genom att öka marginaler­na tål samhället den påverkan som kan uppstå av solstormar­na, såsom skador på transforma­torer.

Neddragnin­gen märks inte för allmänhete­n, men kan leda till högre elpriser om det pågår under en längre period.

– Drar vi ner på kapacitete­n måste det ersättas med annan produktion som vi får aktivera. I praktiken blir det normalt dyrare i södra Sverige, säger Pontus de Maré.

Det är ovanligt att solstormar sker, men fram till och med nästa år är vi inne i en period där det kan inträffa mer frekvent.

Även om de flesta solstormar­na är hanterbara enligt MSB, så ökar sårbarhete­n i takt med det växande beroendet av el och elektronik.

Den kraftiga solstormen fortsatte under natten till söndag och under måndagen finns nya möjlighete­r att se norrsken, enligt P4 Göteborg.

 ?? BILD: VALENTIN GENSCH ?? Norrsken över tyska Freiburg sent på fredagskvä­llen.
BILD: VALENTIN GENSCH Norrsken över tyska Freiburg sent på fredagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden