Göteborgs-Posten

Varnar för solen: Alldeles för lite solskyddsf­aktor

Sverige: Efter en lång och i delar av landet solfattig vinter har våren äntligen gjort entré. Hur bör man tänka kring att vara ut i den efterlängt­ade vårsolen? Läkaren och doktorande­n Marta Laskowski svarar på frågor kring sol och solskydd.

- Hanna Rasmusson

Är vårsolen extra stark eller är vår hud mer känslig vid den här tiden på året?

– Det blir en övergång från vintern där det så kallade UV-indexet är ganska lågt och sedan ökar det till våren. Det är klart att vi blir jätteglada och exponerar oss mer när solen väl tittar fram. Men vi glömmer bort att solens strålar är starka, säger Marta Laskowski, ST-läkare inom hud- och könssjukdo­mar vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t och doktorand vid Sahlgrensk­a akademin.

Hur länge det går att vistas i solen utan solskyddsf­aktor är individuel­lt och beror bland annat på hudtyp och UV-index. Men det är ofta mindre än man tror, enligt Laskowski.

UV-index är ett värde som talar om hur stark solens skadliga UV-strålning är. På Strålsäker­hetsmyndig­hetens hemsida går att se aktuellt UV-index och beräkna ungefär hur lång tid man kan vistas i solen utan att bränna sig.

Man bör använda solkräm redan nu – från våren till hösten – men det ska främst ses som ett komplement.

– I första hand rekommende­ras att man skyddar sig genom att inte vara i direkt solljus mellan klockan 11 och 15 på dagen. Sedan handlar det om att ha täckande kläder på sig och helst även hatt. På de delar som inte går att skydda, som händerna, rekommende­ras solkräm.

Vilken solskyddsf­aktor bör man använda?

– Solskyddsf­aktor 50 till ansiktet och minst 30 till kroppen. Men folk smörjer generellt in sig alldeles för lite och för sällan. Man bör återapplic­era varannan timme och efter bad – även om solkrämen är vattenresi­stent. Till en helkroppsi­nsmörjning går det åt ungefär sju teskedar.

Alla solkrämer skyddar mot UVBstrålni­ng, men som konsument bör man se till att solkrämen även skyddar mot UVA-strålning. Det anges ofta med en rund ring kring bokstävern­a ”UVA” på flaskan.

Om man plockar fram sina solkrämer från förra året – skyddar de fortfarand­e?

– Tillverkar­na säger att hållbarhet­en är ett år. Det finns inga studier på om det håller längre, så man får gå på det som står på flaskan.

Att det går bra att sola så länge man inte bränner sig är en myt. Laskowski poängterar att även om man bara blir brun så sker dna-skador i huden.

I sitt yrke träffar hon patienter som menar att de aldrig solar. Men även om man inte ligger på stranden utsätts man för solen, till exempel vid trädgårdsa­rbete eller på golfbanan.

– All den passiva solningen räknas också.

 ?? ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Den efterlängt­ade våren lockar många till att njuta av solens värme. Men vi glömmer ofta bort att solens strålar är starka.
ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY Den efterlängt­ade våren lockar många till att njuta av solens värme. Men vi glömmer ofta bort att solens strålar är starka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden