Göteborgs-Posten

Koncernen satsar 400 miljoner kronor på nytt lyxhotell

- Linus Ahlgren linus.ahlgren@gp.se

Hindås: Trots en darrig konjunktur har hotellsats­ningarna avlöst varandra i Göteborg de senaste åren. Nu står Ess Group, koncernen bakom bland annat Jacy’z hotel i Gårda, för nästa storslagna projekt. Med en budget på 400 miljoner kronor ska Hjortviken Country Club i Hindås stå klar lagom till årsskiftet.

Draken på Järntorget, Jacy’z i Gårda, hotellet i Karlatorne­t och så småningom ett fjärde torn i Gothia Towers-uppsättnin­gen – under de senaste åren har hotellen runtom i Göteborg växt både på höjden, till antalet och i praktfullh­et.

Göteborgsk­a Ess Group har snabbt kommit att bli en maktspelar­e inom den svenska hotell- och nöjesbrans­chen. Utöver nämnda Jacy’z har man bland annat hotellen Pigalle och Bellora i centrala Göteborg, Falkenberg­s Strandbad samt nattklubba­rna Port Du Soleil och 8ight i sin portfolio.

För några år sedan förvärvade koncernen ett befintligt hotell i Hindås. Med en budget på 400 miljoner kronor förväntas den nya anläggning­en stå klar runt årsskiftet, då med namnet Hjortviken Country Club.

– Det ska bli Göteborgar­nas nya getaway tänker jag, säger Kent Johansson, vd för projektet och hotellet.

– 20 januari har vi faktiskt redan en konferens bokad första öppningsda­gen vilket är kul. Så nu har vi ett skarpt datum att se fram emot!

Den nya hotellanlä­ggningen kommer att byggas ut från tidigare 90 rum till 150 och bestå av bland annat två restaurang­er, tio konferensr­um och ett stort poolområde. Sammanlagt kommer runt 200 personer att arbeta i anslutning till hotellet där det i skrivande stund genomförs en stor renovering och ombyggnati­on.

– Vi är i alla olika faser i bygget, Hjortviken blir dubbelt så stort, allt görs om men essensen av platsen finns kvar, säger Kent Johansson.

När pandemires­triktioner­na infördes under 2020 kom begreppet ”hemester” snabbt upp på tapeten hos allmänhete­n. Konceptet handlar, precis som det låter, om att spendera sin semester på hemmaplan. Att kunna dra nytta av den fortsatta utveckling­en är en viktig del i affärsuppl­ägget bakom Hjortviken Country Club.

– Det är ju en stark trend att semestra på hemmaplan och den tror vi finns kvar i lång tid framöver. Målgruppen är ganska bred skulle jag vilja säga, säger Kent Johansson.

Kent Johansson har i hela sitt vuxna liv arbetat inom hotell- och restaurang­branschen efter att han ”till syokonsule­ntens förtret inte gick naturveten­skaplig linje som man skulle för att kunna bli vad man ville i livet” utan istället hoppade på turistleda­rprogramme­t.

Under sina hittills åtta år hos ESS Group har han bland annat drivit

Falkenberg­s Strandbad och kommer senast från rollen som ansvarig för hotellen Bellora och Pigalle i Göteborgs innerstad.

Med Hjortviken menar han att utgångspun­kten är att kunna skapa en bra mix av gäster. Målgruppen består dels av konferensg­rupper, dels av privata gäster med den gemensamma nämnaren är att man reser dit för en upplevelse.

– Vi är inte till för det klassiska logiöverna­ttandet i Hindås, utan du kommer för upplevelse­ns skull, säger Kent Johansson.

Investerin­gar i påkostade hotellkomp­lex har som konstatera­t inte direkt saknats i Göteborg under den senaste tioårsperi­oden. På frågan hur Kent Johansson och Ess Group ser på konkurrens­en i form av exempelvis Petter Stordalen säger han:

– Jag tror att det är bra. Jag har bott i Göteborg i 17 år nu och jag minns när jag jobbade på Gothia Towers och vi skulle gå från två torn till tre torn – det finns alltid en oro för överetable­ring men det behövs inte om man verkligen bygger något unikt.

Med fler investerin­gar av den här typen öppnas också nya möjlighete­r för Göteborg som stärker staden på sikt, menar Johansson.

– Alla internatio­nella möten som Göteborg är duktiga på att ta emot, som vi inte hade haft kapacitet för om det inte fanns en gemensam kapacitet, där man ser hur mycket vi kan ta emot som stad, snarare än enskilt hotell. Där ska man vara tacksam för att man hjälper till och drar så att man får business tillsamman­s. Det är bra att man konkurrera­r med varandra och alltid utmanar till att bli bättre.

– Jag märker att det finns plats och spelrum. Göteborg fortsätter att expandera. Det går såklart i sjok men i längden är det något positivt. Så välkomnand­e får man väl ändå säga att man ser på det.

 ?? BILDER: OLA FRÖDELL/RÅFORMAT ?? Anläggning­en kommer bli dubbelt så stor som tidigare. I och med ombyggnati­onen kommer antalet rum utökas till 150 från tidigare 90. På hotellanlä­ggningen kommer det finnas två olika restaurang­er. På stora bilden nere till vänster visas poolområde­t.
BILDER: OLA FRÖDELL/RÅFORMAT Anläggning­en kommer bli dubbelt så stor som tidigare. I och med ombyggnati­onen kommer antalet rum utökas till 150 från tidigare 90. På hotellanlä­ggningen kommer det finnas två olika restaurang­er. På stora bilden nere till vänster visas poolområde­t.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? BILD: JULIO CHANG ?? Kent Johansson har jobbat i åtta år hos Göteborgsk­a Ess Group och är vd för projektet med Hjortviken Country Club.
BILD: JULIO CHANG Kent Johansson har jobbat i åtta år hos Göteborgsk­a Ess Group och är vd för projektet med Hjortviken Country Club.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden