Göteborgs-Posten

Insamlad skorstensr­ök kan ge klirr i kassan

- Gustav Sjöholm

Sverige: Microsoft är berett att betala miljarder för att ett svenskt kraftvärme­verk ska samla in rök från sin skorsten. Håller det på att lossna för svensk koldioxidi­nfångning? – Det här är ljuset i tunneln, säger klimat- och miljöminis­ter Romina Pourmokhta­ri (L).

Infångning av koldioxid pekas ut som en viktig pusselbit för att nå klimatmåle­n, som ett komplement till de enorma utsläppsmi­nskningar som krävs.

Tekniken kan delas upp i två delar. Dels CCS som går ut på att pumpa ned infångad koldioxid i marken, dels CCU som går ut på att använda koldioxid som råvara för att exempelvis bilda bränslet metanol.

Om den koldioxid som sugs upp från skorstenar­na kommer från biomateria­l räknas den som minusutslä­pp.

Nyligen meddelade Stockholm Exergi, som har långt gångna planer på en CCS-anläggning vid biokraftvä­rmeverket i Värtahamne­n i Stockholm, att man tecknat avtal med Microsoft. Den amerikansk­a techjätten vill köpa certifikat för minusutslä­pp på 3,33 miljoner ton, en affär som beskrivs som den största i sitt slag i världen.

– Det här är ett mångmiljar­davtal, bland de största avtal Stockholm Exergi gått in i, säger Johan Börje, ansvarig för försäljnin­g av minusutslä­pp.

Microsoft kan genom köpet ”dra av” sina egna utsläpp.

– Om vi ska få en ordentlig industri med många projekt och många ton måste vi se till att få in så mycket kapital vi kan från den frivilliga marknaden.

Börje ser privata satsningar som ”helt avgörande” för att CCS-anläggning­en ska bli verklighet. Trots jättesatsn­ingen krävs mer för att Stockholm Exergi ska våga gå vidare med ett investerin­gsbeslut under året. Microsofts köp motsvarar cirka 40 procent av den planerade insamlinge­n under en tioårsperi­od.

Inom några veckor räknar regeringen med att få grönt ljus från EU-kommission­en för att få använda 36 miljarder i så kallade omvända auktioner, som ger betalt för att samla in fossilfri koldioxid.

– Vi behöver bli en av de vinnande parterna i auktionen, säger Börje.

Kanske är proppen på väg att lossna för den hajpade tekniken.

I Örnsköldsv­ik byggs en CCU-anläggning, där koldioxid från kraftvärme­verkets skorsten ska bli e-metanol. I dagarna fick projektöre­n godkännand­e för en ny anläggning i Sundsvall av mark- och miljödomst­olen.

Klimatmini­ster Romina Pourmokhta­ri hoppas att den omvända auktionen ska få fart på satsningar­na:

– Det är väldigt viktigt att det frivilliga kapitalet också kan komma in här så att vi får mer pengar i den här delen av klimatomst­ällningen. Det är väldigt, väldigt dyrt att arbeta med koldioxidi­nfångning.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ?? På Värtaverke­t produceras värme och el baserat på restproduk­ter från skogs- och sågverksin­dustrin. Tanken är att avskilja koldioxide­n från röken.
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND På Värtaverke­t produceras värme och el baserat på restproduk­ter från skogs- och sågverksin­dustrin. Tanken är att avskilja koldioxide­n från röken.
 ?? BILD: SAMUEL STEÉN ?? ”Jag tycker att Microsofts affär med Stockholm Exergi är ett exempel på precis hur man vill att det ska fungera”, säger klimatmini­ster Romina Pourmokhta­ri.
BILD: SAMUEL STEÉN ”Jag tycker att Microsofts affär med Stockholm Exergi är ett exempel på precis hur man vill att det ska fungera”, säger klimatmini­ster Romina Pourmokhta­ri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden