Göteborgs-Posten

Över en kvarts miljon människor har flytt Rafah

Explosione­r skakar Gaza och i gränsstade­n Rafah mullrar stridsford­on. Tiotals uppges ha dödats i israeliska attacker mot Gaza, från norr till söder. Och över 300 000 har de senaste dagarna flytt Rafah, enligt Israels militär.

-

När lördagen grydde kom uppgifter om att Israels militär beordrar nya evakuering­ar från östra Rafah, inför väntade militära operatione­r.

Israel ska ha spridit flygblad och skickat sms i vilka människor uppmanas bege sig till den så kallade säkra zonen al-Mawasi, vid Medelhavet­s kust. Detta med hänvisning till att terrorstäm­plade Hamas varit aktiva i Rafah de senaste dagarna, rapportera­r The Jerusalem Post med hänvisning till militären.

Det finns uppgifter om stridsford­on och marksoldat­er i östra Rafah, men det är oklart om det rör sig om en större operation eller en mindre, riktad, lik de Israel genomfört den senaste veckan.

Gränsstade­n Rafah i söder har i månader varit mål för palestinie­r som flytt Israels bombardema­ng i andra delar av Gaza. Nyligen uppskattad­e FN att 1,4 miljoner människor trängdes där, många hungriga och skadade, boendes i enkla tält.

Men de senaste dagarna har 300 000 människor lämnat staden, meddelar Israels militär på lördagen enligt AFP. Många söker sig till al-Mawasi, som också är överfullt och där det råder brist på mat och medicin, enligt medierappo­rter.

Andra har återvänt norrut eftersom de fruktar en större israelisk insats i Rafahområd­et, skriver AP. Israel motiverar attackerna där, som även satt stopp för hjälpsändn­ingar från Egypten, med att ledande personer inom Hamas gömmer sig i staden.

Men norröver är inte läget mycket säkrare. Natten till lördagen attackerad­e Israel områden i såväl centrala som norra Gaza.

Boende i Jabaliya, Beit Lahiya och delar av Gaza stad uppmanades evakuera sina hem då de befann sig i en ”farlig stridszon”. Kort därpå genomförde­s flygräder. Lokala räddningst­jänster rapportera­r över 30 döda, enligt tidningen Haaretz.

Gazakriget inleddes i och med extremistr­örelsen Hamas blodiga attack mot Israel den 7 oktober, då omkring 1 200 människor dödades och gisslan togs. Sedan dess har Israel utfört attacker i Gaza med det uttalade målet att förgöra Hamas och få hem gisslan. Närmare 35 000 Gazabor har dödats enligt lokala hälsomyndi­gheter.

 ?? BILD: ABDEL KAREEM HANA ?? I krigets Gaza råder brist på mat, vatten och mediciner. Enligt Unicef riskerade matlagret att ta slut under gårdagen.
BILD: ABDEL KAREEM HANA I krigets Gaza råder brist på mat, vatten och mediciner. Enligt Unicef riskerade matlagret att ta slut under gårdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden