Göteborgs-Posten

Att medla i Gazakriget: Så går det till

- Henrik Samuelsson

En hel världsdels framtid kan avgöras precis när som helst. Medlarna i Gazakriget måste ha sin ledningsce­ntral öppen hela tiden, säger Qatars UDtalesman Majed al-Ansari på besök i Stockholm. – Det viktiga är att vi finns tillgängli­ga ”24-7”, och kan framföra meddelande­n omedelbart.

Qatar har tillsamman­s med Egypten och USA tagit en ledande roll i försöken att uppnå vapenvila. Det är ett minst sagt svårt jobb, och Majed al-Ansari ler matt på frågan om det är intensiva dagar nu.

– Intensiva veckor, intensiva månader...

Men det lilla emiratet vid Persiska viken har vanan inne. Deras medlare har tidigare rönt framgångar i till synes olösliga konflikter i bland annat Libanon och Sudan.

Så hur går det egentligen till? Majed al-Ansari berättar att man i Gazamedlin­gen upprättat en slags ledningsce­ntral, som sköts av Qatar, Egypten och USA. De krigande parterna, Israel och terrorstäm­plade Hamas, pratar inte direkt med varandra, men kommunikat­ionsvägarn­a måste ändå vara öppna dygnet runt.

– Ibland är det en lokal i (Qatars huvudstad) Doha där allt hanteras, ibland är det ett rum i Egypten, säger al-Ansari, men tillägger att ”ledningsce­ntralen” även kan vara online.

Det viktiga är att budskap kan framföras omedelbart.

Informatio­nen hanteras på två nivåer. Först finslipas förslag, med varje ord vägt på guldvåg, i det al-Ansari kallar ”tekniska möten”, grupper av tjänstemän. När alla sagt ja till formulerin­garna kallas ledarnivån in.

– Då har man CIA-chefen, Mossadchef­en, vår premiärmin­ister och så vidare, säger Majed al-Ansari.

Men även den nivån har ytterligar­e ett lager, när de överenskom­na formulerin­garna skickas till regeringar­na i Jerusalem och Washington. Och palestinsk­a Hamas ledarskap, som är extra svårt att överblicka eftersom det dels finns en exillednin­g, baserad i Qatar, men också ledare i Gazaremsan.

– Det kan gå till så att israelerna deltar i ledningsce­ntralen, och sedan skickar vi eller egyptierna informatio­nen – antingen till Hamas politiska kontor i Doha eller en kontaktpun­kt i Egypten, varifrån det vidarebefo­rdras in i Gaza.

Trots alla dessa människors arbete dygnet runt, vecka efter vecka, har något avtal om ett längre eldupphör hittills inte gått att nå. Men att ge upp är inget alternativ, i en region på randen till storkrig. Majed al-Ansari tar upp att Qatar även har kontinuerl­ig kontakt med Iran, som dels stödjer Hamas och dels ju nyligen hade en egen uppblossan­de väpnad konflikt med Israel.

– Det är väldigt viktigt för oss att fortsätta detta arbete, eftersom en regional upptrappni­ng och spridnings­effekter ut i världen vore katastrof.

 ?? BILD: SAMUEL STEÉN ?? Qatars UD-talesman Majed al-Ansari under hans besök i Stockholm.
BILD: SAMUEL STEÉN Qatars UD-talesman Majed al-Ansari under hans besök i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden