Göteborgs-Posten

USA: Israel kan ha brutit mot krigets lagar

Israel kan ha använt vapen från USA på sätt som inte är förenliga med internatio­nell humanitär rätt, enligt en rapport från det amerikansk­a utrikesdep­artementet. Konkreta bevis i enskilda attacker redovisas inte.

-

Enligt rapporten är det ”rimligt att bedöma” att Israel har använt amerikansk­a vapen på sätt som inte är förenliga med humanitär rätt, givet Israels beroende av krigsmater­iel från USA.

Förhålland­ena under kriget hindrar dock USA från att samla in informatio­n och komma fram till avgörande slutsatser kring hur amerikansk­a vapen använts i enskilda händelser, heter det i rapporten som lämnats över till kongressen.

”Omständigh­eterna under konflikten i Gaza gör det svårt att bedöma eller dra slutgiltig­a slutsatser om enskilda incidenter”, står det i en sammanfatt­ning av rapporten, som också understryk­er att utredninga­r om enskilda incidenter fortlöper.

Israels militär (IDF) har enligt rapporten ”kunskapen, erfarenhet­en och verktygen” för att minimera skador.

”Resultaten på marken, inklusive höga nivåer av civila skadade och döda, lyfter betydande frågor om IDF alltid använder dem effektivt.”

Rapporten uttrycker ”djup oro” över Israels agerande vad gäller säkerställ­andet av nödhjälp till civila i Gaza, vilket i hög grad bidragit till bristen på förutsägba­ra och varaktiga leveranser. Den slår också fast att Israel nyligen tagit positiva steg, även om de fortfarand­e anses otillräckl­iga.

USA:s humanitära hjälp begränsas inte av den israeliska regeringen på ett sätt som bryter mot de amerikansk­a lagar som reglerar möjlighete­n till amerikansk­t militärt stöd, konstatera­r rapporten.

Trots allvarliga farhågor har Israel, likt andra länder som mottar amerikansk­t militärt stöd, lämnat tillräckli­gt trovärdiga och tillförlit­liga försäkring­ar till USA, enligt rapporten.

Rapporten beställdes av president Joe Biden efter påtrycknin­gar från demokrater i kongressen. Den kommer efter att Gazakriget har pågått i mer än sju månader och nära 35 000 palestinie­r har dödats, enligt uppgifter från det Hamasstyrd­a hälsodepar­tementet i Gaza.

 ?? ARKIVBILD: JEFF CHIU ?? USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken.
ARKIVBILD: JEFF CHIU USA:s utrikesmin­ister Antony Blinken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden