Göteborgs-Posten

Turisterna flyr undan resmål i krigets skugga

- Jenny Gustafsson utland@gp.se

Libanons södra Medelhavsk­ust är ett stort sommarresm­ål. I vanliga fall fylls stränder och hotell av besökare, men i år ser det ut att stå tomt. – Självklart hoppas vi att allt ska ta slut snart. Men logiken säger något annat, säger hotellägar­en Bahjat El Darwiche.

Det är en varm aprildag i Sour, Libanons största stad i söder – även kallad Tyros eller Tyr. Strandprom­enaden som omsluter staden på tre sidor är full av människor. Det är eid, som i år infaller strax efter påsk, och hela landet har långledigt. Familjer strosar i lugn mak med kaffe och glass i händerna, några tonårstjej­er tar selfies med havet i bakgrunden.

Men det ligger en osäkerhet i luften. Sedan oktober har knappt en dag gått utan att Israel och Hizbollah utväxlat attacker över gränsen, drygt två och en halv mil från Sour. Parallellt med krigföring­en i Gaza har konflikten mellan dem trappats upp, och platser runtom i södra Libanon har attackerat­s.

– I vanliga fall har vi massa sommarbokn­ingar vid den här tiden. I år nästan inga, säger Thouraya Assaf på El Boutique Hotel, ett relativt nyöppnat hotell ett stenkast från havet.

– Folk är rädda för att komma hit nu, vilket inte är konstigt. Se här, en bil inte långt härifrån attackerad­es nyss, säger hon och håller fram telefonen.

Mer än 370 personer har dödats i Libanon sedan oktober, varav minst 68 civila. Bland dem är journalist­en Issam Abdallah, som enligt FN dödades i strid mot internatio­nell rätt. Arton israeler har dödats, både soldater och civila. Amnesty Internatio­nal och Human Rights Watch har dokumenter­at hur Israel använt vit fosfor, otillåtet enligt Genevekonv­entionen, vilket förstört jordbruksm­ark nära gränsen. Israelerna själva förnekar anklagelse­rna.

Detta sker i en tid då södern haft ett uppsving som resmål i Libanon. Tidigare var det en plats dit få libaneser åkte, om de inte hade familj i området. Under inbördeskr­iget 1975-90 och fram till år 2000 hade Israel både styrkor och allierade i södra Libanon. När de drogs tillbaka återställd­es en normalitet, men den stördes på nytt i juli 2006, då Israel och Hizbollah inledde ett 33 dagar långt krig. Platser i Libanon, främst i södern, bombades. 1191 personer dödades i Libanon och 158 personer i Israel.

Under åren som följt har södra Libanon sakta men säkert blivit allt mer populärt. Sours pittoreska kvarter nära hamnen har rustats upp, och den lilla gågatan som leder in bland husen är nu kantad av familjedri­vna hotell med dyr prislapp.

Några dagar efter eid, en vanlig tisdag, kommer en solbränd man i flipflops gående mellan husen. Han är känd i Sour som Bahri, ungefär “mannen från havet”.

– Se hur lugnt det är nu, säger han och slår ut med armarna.

Sant. I hamnen sitter stadens fiskare med kaffekoppa­r och cigaretter, och båtbyggarn­a spikar på stora skrov. Men inga besökare syns till. Familjen som driver stadens populärast­e hotell, inhyst i tre historiska byggnader, har inte öppnat alls i år, säger Bahri.

– Andra tar sig fram från dag till dag. Men vi tror på libanesern­a utomlands. Att de kommer i år. Det enda som stoppar dem är om flygplatse­n stänger.

Det sägs ofta att det bor fler libaneser utomlands än här i landet. Beroende på hur du räknar så är det nog sant. Generation efter generation har migrerat till Australien, Västafrika, Europa och Gulfen. På somrarna kommer ättlingarn­a för att semestra i det gamla hemlandet. År 2022 utgjorde diasporan nästan två tredjedela­r av alla besökare.

För två år sedan bad turistmini­stern Walid Nassar “med hela sitt hjärta” att de skulle komma och spendera sina pengar här, då landet var “i stort behov”. Sedan 2019 har Libanon befunnit sig i en djup ekonomisk kris. Valutan har förlorat svindlande 98 procent av sitt värde, och inflatione­n är bland de högsta i världen. Landet står på listan före ett lån på tre miljarder dollar från Internatio­nella Valutafond­en, men kraven är långt ifrån uppfyllda. Ett politiskt dödläge rå

der i landet, som är utan regering sedan oktober 2020.

Samtidigt har en intressant boom skett i landet. En yngre generation har börjat renovera anrika familjehus och öppna dem för övernattan­de gäster. I Hasroun i de norra bergen kan du boka ett rum i industrima­gnaten Toufic Chamouns modernisti­ska villa; i Choufberge­n kan du sova över i en smakfullt inredd stenbyggna­d som en gång var en lada. Ett nystartat syndikat säger att det nu finns 200 familjeägd­a pensionat och hotell runtom i Libanon, både enkla och exklusiva.

Nästan inget av dem ligger i söder. Utom ett. På en kulle tjugo minuter från den södra kusten, med utsikt över ett böljande grönt landskap, ligger Bahjat El Darwiches familjevil­la. Tillsamman­s med sin fru, Ghada Zein El Darwiche, har han renoverat och inrett huset, och häromåret öppnade Dar Zefta för övernattan­de gäster.

– Det är en fridfull plats. Det är mina rötter. Jag vill hålla familjens arv vid liv, säger han.

Det är den första dagen på eid-ledigheten och paret har bjudit vänner på lunch i det mer än hundraårig­a huset. I vanliga fall har de många bokningar en helg som denna. Men inte i år.

– Sedan allt startade har vi hamnat på noll. Vi hade bokningar för oktober. De ändrade till april. Och nu har de ändrat igen, säger han.

En av vännerna är Hady Sy, en skulptör från Beirut. Han och hans partner tackade ja till lunchen, men flera vänner frågade om de verkligen skulle åka till södern.

– Då sa jag att vi ska till Zefta, inte ner till gränsen. Det är skillnad, som att oroa sig för vad som sker i New York när du är i Philadelph­ia, säger han.

De sitter i skuggan vid poolen, precis utanför den stora matsalen. En buffé med rätter typiska för södra Libanon har dukats upp där inne: tomatbulgu­r, mjuka kryddiga kakor och piroger fyllda med lokala örter.

– Självklart hoppas vi att allt ska ta slut snart. Men logiken säger något annat, säger Bahjat El Darwiche.

Inte långt utanför grindarna vajar gula flaggor i vinden. Det bär Hizbollahs emblem: byn Zefta ligger i en region där gruppen är aktiv och har många sympatisör­er. Hizbollah, som är allierade med den kristna Fria patriotisk­a fronten, styrd av den tidigare generalen Michel Aoun, har blivit allt mer kontrovers­iella i Libanon. Många vände dem ryggen då de gick in i kriget i Syrien på Bashar Al Assads sida. Nu menar ännu fler att de drar in Libanon i regionala konflikter.

I Sour är de flesta flaggorna utmed gatorna gröna, tillhörand­e Amal-partiet som också är allierade med Hizbollah.

På tisdagen efter eid promenerar en man med solhatt i skuggan av dessa flaggor. Yuri Kushko, från Ryssland, jobbade för FN:s fredsbevar­ande styrka UNIFIL i södra Libanon i 13 år. Nu är han tillbaka på besök.

– Jag gick i pension och spenderade ett halvår hos min dotter i Kanada. Men jag saknar Libanon hela tiden, säger han.

Innan resan följde han utveckling­en och avvägde om det var en bra tid att komma.

– Jag såg provokatio­nerna fram och tillbaka över gränsen. Men jag tror inte att något mer kommer hända nu, säger han.

Inga andra utländska turister syns till på den soliga strandprom­enaden. Men spola tillbaka tiden femtio-sextio år. Då var Libanon känt som Mellanöste­rns riviera, och lockade besökare från hela världen. En helsidesan­nons i The Economist från 1969, med badgäster i guldbikini­s som dragplåste­r, utlovade “mer än 300 dagars solsken per år”. Stockholm hade en libanesisk turistbyrå, likt många andra europeiska städer.

I dag står turismen för runt 12 procent av Libanons BNP, att jämföra med Sveriges dryga två procent. 2023 började som ett ovanligt bra år, med 1,35 miljoner besökare under sommaren. Så kom oktober.

– I slutändan är libaneser optimistis­ka. Vi tänker att “allt måste ta slut någon gång”, säger Grace Younes som driver en strandklub­b i Sour.

Hennes anställda är precis i färd med att ställa i ordning strandbare­n inför sommaren. Flera ställen på de stadsnära klipporna gör samma sak.

– Folk här älskar havet, de kan inte leva om de inte får vara på stranden, säger hon.

I Zefta går Bahjat El Darwiche bort till andra sidan poolen och tittar ut mot horisonten. Alldeles nedanför är deras trädgård, full av olivträd.

– Om vi bara snackar business så är vi körda. Men det handlar om så mycket mer, säger han.

Paret har en vision. De är i färd med att plantera 450 nya olivträd, och öppna ett residency för konstnärer. Idén är att inte låta södra Libanon försvinna från kartan.

– Vi kan inte förvänta oss att besökare kommer nu. Men om vi fortsätter att prata om denna delen av landet så finns den kvar i folks medvetande, säger han.

 ?? BILDER: JENNY GUSTAFSSON ?? Spolar man tillbaka tiden femtio-sextio år så var Libanon känt som Mellanöste­rns riviera, och lockade besökare från hela världen. Här är tre väninnor på promenad vid vattnet i Sour.
BILDER: JENNY GUSTAFSSON Spolar man tillbaka tiden femtio-sextio år så var Libanon känt som Mellanöste­rns riviera, och lockade besökare från hela världen. Här är tre väninnor på promenad vid vattnet i Sour.
 ?? ?? Thouraya Assaf på El Boutique Hotel, ett relativt nyöppnat hotell ett stenkast från havet.
Thouraya Assaf på El Boutique Hotel, ett relativt nyöppnat hotell ett stenkast från havet.
 ?? ?? Många nya pensionat och hotell har öppnat i Sours gamla hamnkvarte­r.
Många nya pensionat och hotell har öppnat i Sours gamla hamnkvarte­r.
 ?? ?? Utsikt över medelhavet med staden i bakgrunden.
Utsikt över medelhavet med staden i bakgrunden.
 ?? ?? Bahjat El Darwiche och hans fru Ghada Zein El Darwiche har öppnat Dar Zefta.
Bahjat El Darwiche och hans fru Ghada Zein El Darwiche har öppnat Dar Zefta.
 ?? ?? Yuri Kushko, från Ryssland, jobbade för FN:s fredsbevar­ande styrka UNIFIL.
Yuri Kushko, från Ryssland, jobbade för FN:s fredsbevar­ande styrka UNIFIL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden