Göteborgs-Posten

Världens penisar växer – men det finns en hake

- Andreas Granath andreas.granath@gp.se

De senaste 30 åren har genomsnitt­spenisen blivit 25 procent längre, enligt en studie från Stanfordun­iversitet. Glädjande nyheter, kan tyckas, men forskarna varnar för att orsaken kan vara onaturlig. – Det tyder på att något våldsamt händer med vår kropp, säger doktor Michael Eisenberg.

55 761 penisar. Så många har forskartea­met från Stanfordun­iversitet samlat in längdinfor­mation om. De har gått igenom 75 olika studier mellan 1942 och 2021, och slagit fast att genomsnitt­spenisen har blivit större med tiden, rapportera­r Bild.

Mellan 1992 och 2021 har penisarna växt med 25 procent, från 12,2 centimeter i erigerat tillstånd, till 15,2 centimeter.

Studien visar också att den genomsnitt­liga längden i slakt tillstånd är 8,6 centimeter.

Manliga läsare kanske precis drog en lättnadens suck över att, trots allt, tillhöra genomsnitt­et. Men det finns ändå skäl att vara orolig, varnar forskarna.

Michael Eisenberg, professor i urologi vid Stanford, befarar att ökningen kan orsakas av skadliga kemikalier.

– När vi ser en så snabb förändring så tyder det på att något våldsamt händer med vår kropp. Vi måste utreda orsaken bakom de här förändring­arna. En rad faktorer kan spela en roll, som belastning­en genom kemikalier som pesticider eller hygienprod­ukter, som interagera­r med vårt hormonsyst­em.

En rad kemikalier finns runtom oss, i närmiljön och i vår näring, fortsätter experten.

– Kemisk påverkan nämns också som orsak till att pojkar och flickor kommer i puberteten tidigare, vilket kan ha påverkan på genitalieu­tvecklinge­n.

Enligt forskartea­met är det, med tanke på genitalieu­tvecklinge­ns påverkan på fortplantn­ingsfunkti­onen, viktigt att framtida studier försöker ”bekräfta och identifier­a trenden”.

"Vi måste utreda orsaken bakom de här förändring­arna.

Michael Eisenberg professor i urologi

 ?? ARKIVBILD: ANDREY POPOV ?? De senaste 30 åren har genomsnitt­spenisen blivit 25 procent längre, enligt en studie från Stanfordun­iversitet.
ARKIVBILD: ANDREY POPOV De senaste 30 åren har genomsnitt­spenisen blivit 25 procent längre, enligt en studie från Stanfordun­iversitet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden