Göteborgs-Posten

Henrik Lundqvist minns mardrömsst­arten i Frölunda

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Han startade med en förlust i Frölundas A-lag – och skickades snabbt till allsvenska­n och juniorlage­t. Men Henrik Lundqvist hade sett vad som krävdes på den högsta nivån. – Det känns konstigt att jag spelade så få år i Frölunda – för det känns som om jag haft en koppling till klubben under så många år, säger Lundqvist till GP när han får beskedet att han är han framröstad till målvakt i Tidernas Frölunda.

Det är den 21 september år 2000. Premiärkvä­ll i hockeyns elitserie – och på försäsonge­n har en junior storspelat i Frölundas mål.

Det är klart att han ska få chansen. Det sitter 8 674 på läktaren i Scandinavi­um när nummer 35 åker in genom indianhuvu­det för allra första gången.

Men det blir ingen succé. Gästande Brynäs gör mål på fyra av 26 skott – och den unge killen i mål har bara en räddningsp­rocent på 84,62 ...

– Det var ingen höjdare alls, kan jag säga. Försäsonge­n hade ju gått så extremt bra. Jag kände att det där skulle jag nog kunna klara av. Jag skulle bara bli lite bättre, säger Henrik Lundqvist.

Trots premiärför­lusten får målvakten ändå chansen i den andra matchen för säsongen. Frölunda åker till Umeå, slår Björklöven med 4–1 – och den här gången hamnar räddningsp­rocenten på betydligt högre 94,74 ...

Men mot Timrå i den tredje matchen blir Henrik Lundqvist utbytt efter bara 20 minuter – med endast två räddade skott av fem emot.

I omgång nio står Henrik Lundqvist sin fjärde – och sista match – för säsongen i A-laget. Han skickas till Mölndal i allsvenska­n och Frölundas J20-lag för mer speltid.

För att mogna, för att träna ännu mer.

– Jag hade sett vad som krävdes. Okej, du är nära – men du måste fortsätta jobba på för att verkligen ta klivet. Sedan hade ju Pat Jablonski kommit tillbaka också, säger Henrik Lundqvist.

Det blir amerikanen Jablonski och Håkan Algotsson som får dela på matcherna under resten av säsongen.

Var det ett bakslag när du fick åka till Mölndal?

– Det är klart att jag var besviken. Samtidigt hade jag en förståelse för det. Jag var ung och det är en viktig position i laget ... Lundqvist får tänka om.

– Det var bara att sätta om målen för säsongen. Jag hade ju satt vissa mål efter försäsonge­n när allt rulllade på, men så ändrades allt. Då var det bara att ta ett kliv tillbaka. Och det var riktigt tufft på hösten, erkänner Henrik Lundqvist 24 år senare.

Sedan fick han spela junior-VM för Sverige.

– Det var vändningen på den säsongen! Och sedan kom jag tillbaka till juniorlage­t och vi vann SM-guld i Globen det året. Och därefter åkte jag till New York direkt efteråt. Det var första gången som jag var där och hälsade på. Tittade hur det funkade, träffade lite folk ...

Och resten är en historia som berättats gång efter gång.

Genombrott­et i Frölunda kom också tids nog.

Det blev fler matcher redan den kommande säsongen – och killen från Jämtland blev en allt större publikfavo­rit.

Det blev SM-guld 2003 – och 2005 var Henrik Lundqvist för bra för svensk hockey. Under slutspelet med Frölunda släppte han in endast 1,05 mål i snitt per match, landade på 96,2 i räddningsp­rocent.

Vid sex slutspelsm­atcher av 14 möjliga höll han till och med nollan ... och flyttade direkt till New York Rangers i NHL.

– Det känns konstigt att jag spelade så få år i Frölunda – för det känns som om jag haft en koppling till klubben under så många år. Som supporter, redan innan jag kom till Frölunda, kände jag att jag var involverad känslomäss­igt i klubben. Sedan spelade jag åren i juniorlage­t och A-laget. Och sedan har jag alltid haft kopplingen kvar. Kommit hem på somrarna, tränat där, känt många som spelat där. Ja, och så brorsan där som kapten i 14 säsonger. Det känns mer än åren som varit – känslorna har hållits vid liv hela tiden, säger Henrik Lundqvist.

Han kommer också tillbaka till något som han berättat i intervju efter intervju genom åren. Hur allt föddes med Frölunda.

– Det var där som intresset verkligen tog fart. Att få titta på dem i Scandinavi­um, att få följa det laget. Det har betytt så mycket som inspiratio­n. Att få bygga drömmar och mål. Allt började med Frölunda Hockey, säger Henrik Lundqvist.

 ?? BILD: BJÖRN LARSSON ?? Henrik Lundqvist i elitseried­ebut med Frölunda HC den 21 september år 2000. Han släppte fyra av 26 skott – och fick bara spela tre matcher till i A-laget den säsongen.
BILD: BJÖRN LARSSON Henrik Lundqvist i elitseried­ebut med Frölunda HC den 21 september år 2000. Han släppte fyra av 26 skott – och fick bara spela tre matcher till i A-laget den säsongen.
 ?? BILD: MARCUS ERICSSON ?? I slutspelet håller han nollan vid sex matcher av 14 möjliga – och landar på en räddningsp­rocent av 96,2.
BILD: MARCUS ERICSSON I slutspelet håller han nollan vid sex matcher av 14 möjliga – och landar på en räddningsp­rocent av 96,2.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden