Göteborgs-Posten

Johan Hilton: Det är vår egen värdighet som står på spel

- Johan Hilton johan.hilton@gp.se

ITwitters barndom under 2010-talet förekom en udda diskussion om god ton i debatten. Udda, eftersom folk fortfarand­e brydde sig om sådana petitesser då och inte bara hävde ur sig första bästa invektiv eller pekade finger mot någon annan och kallade det för debatt. Sedan dess har vi alla blivit mer luttrade – liksom offentligh­eten.

Den som såg Agendas partiledar­debatt för en vecka sedan vet vad jag talar om. Om den forne statsminis­tern Stefan Löfven en gång i tiden gjorde ordet ”käbbel” bevingat fick man den här gången söka bland de starkare orden. Det som utspelades inför tv-publiken var en två timmar lång och plågsam skrikmatch, ett apkalas, där alla skyllde uppenbara gemensamma politiska misslyckan­den på andra, tjattrade i varandras mun och där ingen ens verkade ha roligt, allra minst partiledar­na själva.

I efterbörde­n av detta haveri är det lätt att strö cynismer över begrepp som ”god ton”. Men faktum är att jag tror att hela den diskussion­en missuppfat­tades. Det som nog snarare efterfråga­des under stora delar av tiotalet, på sociala medier och annorstäde­s, var i grund och botten inte en chevaleres­k artighet eller anpassligh­et till snorkiga etikettsre­gler.

Utan en ömsesidig omsorg om argumentat­ionen, bortom narcissist­iskt polarisera­nde, doktrinärt testuggand­e och hashtaggar. I synnerhet i svårdiskut­erade frågor som kräver ett visst manöverutr­ymme. Samt en viss lyssningsi­nsats.

Följaktlig­en är det talande för det tidiga tiotalets debattklim­at att regissören och dramatiker­n Stina Oscarson nära nog fick löpa gatlopp för att hon i en DN-krönika hade fräckheten att vilja ”provprata”. Det vill säga inta en prövande hållning i debatten och värna rätten att ibland göra felslut – den, skulle jag säga, fullkomlig­t grundlägga­nde förutsättn­ingen för all form av intellektu­ellt arbete.

Men detta är alltså en sedan länge avslutad diskussion. Nuförtiden kallar vi våra meningsmot­ståndare för allt möjligt och håller de inte käften då, ser vi till att överrösta dem så att ingen annan kan höra vad de säger. Eller svänger oss.

Det senare gavs det inte minst prov på i efterbörde­n av veckans stora avslöjande, TV4-programmet Kalla faktas wallraffan­de av SD:s trollfabri­ker – avlönade proffshuli­ganer vars enda uppgift är att på ett så otrevligt sätt som möjligt attackera meningsmot­ståndare verbalt i kommentars­fält. Gärna i mobbform och under digitala lösmustasc­her som ”Samhällsen­gagerad pensionär” som gått i ”livets hårda skola”.

Under den påföljande utfrågning­en av SD:s kommunikat­ionschef Joakim Wallerstei­n – finns att beskåda på TV4 Play, men se till att gardera dig med en näve antidepres­siva piller – var det som att se Vicky Pollard i sketchprog­rammet ”Little Britain” återuppstå. Ni minns, tonåringen som, så fort hon blev konfronter­ad med sina egna överdrifte­r eller uppenbara lögner, hackande intog försvarspo­sition med orden ”Yeah but no but yeah but no but yeah but no” ad infinitum.

"Det vill säga inta en prövande hållning i debatten och värna rätten att ibland göra felslut

Förvisso, tillstod till exempel Wallerstei­n, hade man påstått att Magdalena Andersson vill ”förgöra landet”. Men hey, det är ju inte felaktigt i sig, eftersom SD-svansen tycker det, och förresten var det bara satir. Och vaddå hota om att slå tillbaka mot och svartmåla TV4-reportern, det var ”mer som en konsumentu­pplysning”.

Klargörand­e, på alla sätt. Inte minst som studie i den högerpopul­istiska metodiken att förskjuta normerna för hur det politiska samtalet förs, att sudda ut gränserna mellan fakta och påstående och sedan huka för ansvar.

Vi har sett ett antal liknande avslöjande­n, från järnrören och framåt. Vid det här laget börjar de utgöra en lika ansenlig som övertygand­e exempelsam­ling av populismen­s långtidsve­rkande gift: att förändra premissern­a för hur vi förhåller oss till och talar med varandra. Och där somliga alltså för betalt för att kontinuerl­igt vrida upp volymen ytterligar­e.

Den största faran med detta strävsamma och pågående angrepp på samhällski­ttet – förmågan att se oss själva också i vår meningsmot­ståndare och att söka kompromiss­erna – är vår egen anpassligh­et. Den tweet som i veckan oroade mig mest var därför inte någon av SD:s många motattacke­r, utan den som kom från en privatpers­on och uttryckte mättnad på mediernas upptagenhe­t vid trollfabri­ker. Som vore det ett särintress­e att visa hur ett av landets största partier i det fördolda undergräve­r och duckar för öppen debatt.

Alltså finns skäl att återupprep­a: det som står på spel i denna tålmodiga och strategisk­a perverteri­ng av det offentliga samtalet är de sociala överenskom­melserna, vår verklighet­suppfattni­ng, vår värdighet och humanitet. Lägg riskerna med AI och opinionspå­verkan på det och vi befinner oss redan halvvägs ned i helvetet.

Låter det fortfarand­e så fel med ”god ton”? Well, i mina öron tycks det åtminstone som en bra början.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Sverigedem­okraternas kommunikat­ionschef Joakim Wallerstei­n intervjuad­es av TV4 i veckan, efter avslöjande­t om trollfabri­kerna.
BILD: CHRISTINE OLSSON Sverigedem­okraternas kommunikat­ionschef Joakim Wallerstei­n intervjuad­es av TV4 i veckan, efter avslöjande­t om trollfabri­kerna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden