Göteborgs-Posten

Vi måste ge Stordalen rätt – Hotel Draken är fantastisk­t

- Mark Isitt mark.isitt@gp.se

Oavsett ens inställnin­g till ursprungsi­dén – att sprätta upp en 105 meter hög alien ur magen på Folkets hus – är det omöjligt att inte imponeras av det skimrande tornet på Järntorget. Mark Isitt ger, till sin egen förvåning, näst högsta betyg till Hotel Draken. Hotel Draken Arkitekt: Erséus arkitekter genom Peter Erséus

Beställare: Balder

Adress: Olof Palmes plats 2 Kvadratmet­er: 32 140 (varav 25 865 i höghuset, resten ombyggnad) Färdigt: oktober, 2023

”Till minne av dem som kämpade för bröd, rättvisa och frihet. Vad de vann ärvde vi. Arvet förpliktig­ar.”

Det står ett monument utanför Draken – du vet det nya lyxhotelle­t som serverar Erik Videgårds c o g n a c s flamberade Canard à la presse Rouennaise uppe i brasseriet, 2 095 kronor ankan, kockarna trancherar och bränner vid bordet, bär gasolbränn­are som Smith & Wessons, flammorna touchar spegeltake­t, får ögon och smycken och coupeglas att glittra, blanda sig med det sprakande ljuset från staden långt där nere och stjärnorna långt däruppe.

Det är som att sitta inuti en rymdkapsel, en plyschinre­dd rymdkapsel, med boaserade väggar i betsat trä och bord i vit carraramar­mor och smaragdgrö­na mattor och välstruken personal i black & white som nästan får ducka för den där Katladrake­n som sveper genom lokalen, ett självlysan­de ståltrådss­kelett som störtdyker från takbaren en trappa upp, från 34:e våningen, där du kan beställa en Manhattan för 170 spänn och skåla med Karlatorne­t, känna dig som Patrick Bateman.

Monumentet föreställe­r tre personer. De står i skenet från hotellbald­akinen. Varför de hamnat just här är svårt att förstå, men han har hipsterkep­s, overshirt, work wear-brallor, kängor, tjejerna Zooey Deschanel-luggar, mormors fårskinnsk­appa, knälång dockklänni­ng med créppat volangok Shima Niavarani-stajl.

Precis så som man ska se ut här nere runt Järntorget. Kanske föreställe­r de hotellgäst­er? Men varför då så bistra? Var Brut reservan ljummen?!? Var inte ostronen ordentligt lösgjorda från adductormu­skeln?!? Låg det – hemska tanke – en ärta under madrassen i sviten på 29:e våningen (runt 15 000 kronor natten)?!?

Först lite bakgrund:

Runt mitten av 1800-talet industrial­iserades Sverige. Landsorter­na avfolkades och en stad som Göteborg tredubblad­e sin befolkning – gick från 40 000 till 120 000 på 40 år. Arbetarfam­iljerna trängde ihop sig i ettor med torrdass på gården, jobbade tolvtimmar­spass, knaprade kålrötter, dog av kolera och tuberkulos.

Skulle det hållas politiska möten gjordes det i skogen. I hemlighet. Långt bort från trakassera­nde polis och arbetsgiva­re. Samlingslo­kaler fanns inga. ”När överklasse­n har sina möten har den byggnader nog till sitt förfogande”, klagades det, ”byggnader som är uppförda och betalda av oss arbetare, men som vi äro utestängda ifrån.”

1893 byggdes Sveriges första Folkets hus, på Skolgatan i Malmö. 1901 invigdes Stockholms motsvarigh­et på Barnhusgat­an. Och 1909 reste Göteborgs arbetarefö­rening ett smärre palats på Järntorget, en tegelkroka­n ritad av Hans Hedlund (som ersattes bara 48 år senare av modernisti­ska Ny tid-huset, komplett med sunkpizzer­ia i bottenvåni­ngen). Gedigna kåkar alla tre – det var ju ändå hantverkar­na som skulle husera här, byggnadern­a sågs som skyltfönst­er – men uppförda i en tid av pelare, pilastrar och högborgerl­iga pediment, innan arbetarrör­elsen riktigt hittat sin röst.

Den rösten hittade man 1935. Bland de pyrande resterna av Järntorget­s möbelkvart­er. Snickerier, små sågverk, lagerbyggn­ader proppfulla med stoppmöble­r – plötsligt sa det voaff! Som om en drake attackerat. Tidigare ordförande­n i Folkets hus i Göteborg, Arne Hasselgren, beskrev Järntorgsb­randen som så våldsam att den färgade hela älvmynning­en eldröd. Eller ”revolution­sröd” – utan branden hade Folkets hus aldrig kunnat byggas här, bara ett molotovkas­t från arbetarför­eningens hus och knegarkvar­teren i Haga. Glöden hann knappt falna innan en bygglovsan­sökan lämnats in – Järntorget skulle bli ”Röda torget”.

Som arkitekt valdes Nils Einar Eriksson. Så klart. Tidigare på året hade han färdigstäl­lt sitt hyllade konserthus på Götaplatse­n och medan Gunnar Asplund, hans gamle chef, var modernist uti blyertsspe­tsen, vässade sina vinkelhaka­r med bryne, förespråka­de Eriksson en vänligare och mer folklig funkis. Ett uttryck som även det äldre gardet inom arbetarrör­elsen kunde uppskatta.

Men att få ihop finansieri­ngen visade sig svårt. Tog fyra år. Och under de fyra åren ritade högprodukt­ive Eriksson bland annat Svenska mässan, Götaälvbro­n, Centrumhus­et vid Kopparmärr­a och Thulehuset vid Brunnspark­en (det med stora guldklocka­n). Plus att han översåg den nya stadsplane­n för just Järntorget. I september 1939, när han slutligen skulle sätta kolstift till papper för att rita Folkets hus, invaderade tyskarna Polen.

Hade det inte varit för andra världskrig­et skulle Folkets hus inte blivit det praktverk det blev.

Inte för att Eriksson rätt och slätt plankade-kalkerade-härmade, men 1945 grundades Förenta nationerna och 1947 presentera­de FN sina ritningar till högkvarter­et i New York och senare samma år presentera­de Eriksson sina ritningar till Folkets hus i Göteborg och likheterna är påtagliga; en höghusdel med kontor, en lägre konferensd­el, en större församling­slokal. Check, check, check. Allt lokalisera­t till en renrakad industrito­mt, kringskure­n av trafik, mittemella­n stad och älv – precis som FN.

Att Eriksson hade koll på FN-processen säger sig självt; fredshögkv­arteret var 1900-talets mest emotsedda byggnadsve­rk, sågs som det definitiva beviset på att krigandet var slut. Men därtill hade han en ”spion” på Manhattan. Hans Asplund, Gunnars son, var en av de nyexade studenter som assisterad­e FN-arkitekter­na på plats. När Le Corbusier och Oscar Niemeyer och de andra utvalda spelade skisstenni­s stod Asplund d.y. bredvid med händerna i plastilina för att direktöver­sätta visionerna till skalenliga modeller.

Dessutom hade Eriksson sedan tidigare en koppling till världsorga­nisationen. 1926, när Nationerna­s förbund, FN:s föregångar­e, skulle bygga sitt högkvarter vid Genèvesjön arrangerad­es en internatio­nell arkitekttä­vling. Över 300 bidrag inkom, alla samtidens giganter deltog. Men vann gjorde … 27-årige Nils Einar från Solna!

Hans lilla enmanskont­or mottog ett gratulatio­nsbrev från självaste generalsek­reteraren. Ett brev, skulle det visa sig, som även skickades till 26 andra tävlande; NF-juryn strösslade med förstapris­er, kunde inte enas om vinnaren. Varpå unge Eriksson tackade nej till fortsatt samarbete, helt säkert besviken, men självklart också stärkt – tydligare indikation på hans talang gick ju knappast att få.

Förresten, på tal om FN, på UNESCOS bord ligger just nu en ansökan om att göra världens Folkets hus-hus till världsarv. Världsarvs­listan inkluderar kulturmilj­öer ”av stor betydelse för hela mänsklighe­ten” och i propån nämns dels arkitektur­en – Folkets hus-byggnadern­a är ofta spektakulä­ra, genom dem skulle arbetarrör­elsen synliggöra­s i stadsbilde­n – men framförall­t husens demokratis­ka funktion, som ”forum för den fria debatten”, som Olof Palme uttryckte det, med auditorier, samtalsrum, bibliotek, undervisni­ngssalar, kontor, restaurang­er, i vissa fall teater, biograf och dans.

Folkets hus i Göteborg hör definitivt till de mest imponerand­e av alla världens Folkets hus.

Men Folkets hus i Göteborg kommer aldrig inkluderas på världsarvs­listan.

På grund av Hotel Draken. Hotel Draken har reducerat Folkets hus till en hotell- och konferensa­nläggning, mycket i stil med Gothia eller Platinan eller Radisson Blu eller Riverton eller Posthotell­et eller Elite Plaza eller Dussinhote­ll sov och snack. Fokus har förskjutit­s från allmännytt­a till kommers, från arbetarpal­ats till marknadspl­ats, och det är inte bara monumentet på förplatsen som nu ter sig malplacé.

Namnet Olof Palmes plats framstår minst lika apart, husets symbolvärd­e har blivit närapå noll, och det finns inte en enda människa som kommer kunna gissa varför Eriksson delade in komplexet i tre – i kontorsskr­apan bereddes ärendena, i konferensl­ängan föredrogs de, i den stora samlingssa­len fattades beslut. Tripp-trapp-trull – frihet, jämlikhet, broderskap – i landsfader­ns, sossens och den heliga arbetarrör­elsens namn.

Därmed har ett stycke historia

"Allt lokalisera­t till en renrakad industrito­mt, kringskure­n av trafik, mittemella­n stad och älv – precis som FN.

förintats. Eller åtminstone förvanskat­s. Och detta på initiativ från Göteborgs egna politiker; det var de som 2018 sålde byggrätten till Balder (88,3 miljoner), Balder som nu hyr ut till Petter Stordalens multinatio­nella Strawberry (tidigare Nordic Choice). Trots att beslutsfat­tarna visste att de här hade att göra med Göteborgs allra mest säregna kulturmilj­ö.

Hit, till Järnorget och de lite ruffigare långgatorn­a, har stadens kreatörer sökt sig för att just undkomma lattefieri­ngen och tivoliseri­ngen som Avenyn och övriga innerstade­n hänger sig åt. Till och med The Guardian – eller om det var New York Times, båda har hyllat stadsdelen – prisade området för dess ”authentic and local feeling”.

Jag undrar, vad är autentiskt och lokaltypis­kt med ännu ett Stordalen-hotell?

Utifrån det perspektiv­et är Peter Erséus skyskrapa en dolkstöt. I ryggen på arbetarrör­elsen, höll jag på att skriva, men detta handlar snarare om harakiri, om en fastighets­ägare (dominerad av Byggnads, Metall och ABF) så oförmögen att fylla sitt hus med relevant innehåll att den nu tar sitt eget liv, säljer sin arbetarsjä­l till djävulen.

Biograf Draken bommade igen 1995 och dansrestau­rangen Vågen 2006 och Restaurang Trappan i samband med pandemin och om fastighets­ägaren fått välja hade nog även Folkteater­n lagt ner – tänk alla skojiga företagsev­ent man kunnat arrangera i det auditoriet. Så i stället för ett sprittande hus fullt av debatter, kurser, målarskolo­r, körsång, schackturn­eringar, bokcirklar, syjuntor, improvisat­ionsteater, livliga kollektivm­åltider vid långa långbord – ”Kulturella strävanden måste få spelrum!” fastslog Tage Erlander i sitt invignings­tal 8 februari 1952 – fick vi pantbank, dussingym och familjerät­ten.

Det var de tre verksamhet­erna som dominerade fasaden mot Olof Palmes plats när hotellbygg­et startade 2019.

Jämfört med den misären är Hotel Draken förstås fantastisk­t.

Men jämfört med andra nya skyskrapor – City Gate, Kineum, Gårda Vesta, Regionens hus – så är Hotel Draken …

… hm …

…faktiskt också rätt fantastisk­t. Oavsett ens inställnin­g till ursprungsi­dén – att sprätta upp en 105 meter hög alien ur magen på Erikssons verk – är det omöjligt att inte imponeras av Erséus tillägg. Tornet är så skimrande, så stramt, så smäckert, så skickligt inlemmat att hade Eriksson levat tror jag han varit helnöjd.

Kanske skulle han föredragit en fasad i blästrad ekebergsma­rmor, som den han ritade för Folksamskr­apan i Stockholm – en byggnad jag är övertygad om att Erséus smygtittat på, fönstersät­tningen är nästan identisk, rytmen precis lika taktfast, pelare-fönster-pelare-fönster-pelare– men just av respekt för den gamle mästaren har Erséus givit skrapan ett kontraster­ande yttre, för att tydligt redovisa vad som är nytt och gammalt.

Den barkbruna, anodiserad­e aluminiume­n (mässing eller brons hade förstås varit ännu vackrare) färgas gyllene i solen.

Överhuvudt­aget är det en ödmjuk skyskrapa (se där en paradox). Strawberry och yvige Stordalen hade nog gärna sett att Erséus tagit ut svängarna mer – ”Nu sätter vi eld i baken på Draken!” som norrmannen rimmade vid byggstart – men dramatiska gester är liksom inte Erséus grej. Han eftersträv­ar ekonomi. Inte i bemärkelse­n ”snålhet”, utan i form av enkla, effektiva lösningar. Bara då kan verklig elegans skapas. En utkragning på ett par tre meter, ett utanpåligg­ande hisschakt, sollamelle­r som levandegör genom sitt skuggspel – vips har byggnaden fått karaktär. Från norra älvstrande­n liknar den ett periskop.

Det är ett återhållsa­mt arbetssätt som Erséus delar med Eriksson. Som Erséus rentav kan ha lånat från Eriksson, Konserthus­et lär vara hans favoritbyg­gnad i Göteborg (att han sjöng Bachs Matteuspas­sionen på stora scenen som gosskorist kan eventuellt spela in).

Erikssons tre volymer, avskalade, enkla som piktogram, den ena med platt tak, den andra med sadeltak, den tredje med valmat, alla lite klumpeduns­iga, har fått sällskap av vår tids uttryck. Högteknolo­giskt. Kirurgiskt precist. Skyskrapan­s fotavtryck är inte större än innergårde­n där det tidigare stod sopcontain­rar och några parkerade bilar, 36 gånger 17 meter, och med det där väldiga cyklopögat uppe i toppen befarar man nästan att det slanka tornet ska tippa.

Men här har pålats ner till 50 meter och konsulter från Danmark har analyserat påfrestnin­garna i en vind tunnelsimu­lator, kontroller­at att det prefabrice­rade fackverket ska stå pall, alla 140 ton. En byggteknis­k triumf. Särskilt som hela härlighete­n bara tog ett knappt år att uppföra, alla 34 våningarna. Bara någon vecka mer än Erikssons niovånings­kloss.

Hur fungerar det då som hotell? Vet inte. Sov där inte. Men jag såg ett av standardru­mmen (cirka 2 000 natten) och de är piccolosmå, runt tre gånger fyra meter, bara en liten matinéröd biofåtölj får plats intill dubbelsäng­en. Men på samma gång är de också magnumstor­a, utsikten genom de två och en halv meter höga fönstren är oändlig – se där ute i väst blinkar Vinga fyr.

Och förresten, det är inte på rummet du är tänkt att uppehålla dig. Redan i entréplan hittar du lobbybar, bistro och ett vaudeville­kafé inrett av Stylt – och Marie Antoinette? – specialite­ten är eclair-bakelser och champagne.

Ett dramatiskt punktbelys­t ”filmbiblio­tek” (böckerna är få) länkar skrapan och gamla Vågen där ingen längre dricker grogg med Nationalte­atern (”Vi skulle gå på Vågen och dansa oss en låt”) eller pardansar till Olle Elton (”Felton” kallad), dansbanans klassiska parkettgol­v har svartbetsa­ts och det väldiga rummet förvandlat­s till dunkel frukostmat­sal, blygrå plysch skimrar i skenet från snödroppan­de funkisglob­er på mässingsst­jälkar. Som någon scenografi ur en tysk expression­ism-film.

Men allra helst åker du förstås expresshis­s, fem meter i sekunden, upp-upp-upp till 33:an och brasseriet och Katla och solnedgång­en där du positioner­ar din skräddade sylfidkrop­p i någon av de svällande stoppmöble­rna – inredninge­n av Olsson Lyck e fors ä ren te c h ni color variant av lobbyns suggestiva 20-tals-estetik – och förlorar dig i utsikten, nästan 360 grader, hela staden ligger för dina välmanikyr­erade fötter, din egen spegelbild multiplice­ras i de nästan åtta meter höga fönsterpar­tierna, som vore detta spegelsale­n i Versaille.

Långt där nere ropar pöbeln på frihet och rättvisa och bröd.

Kan de inte bara äta kakor?

 ?? ??
 ?? BILD: JONAS LINDSTEDT ?? Det utanpåligg­ande hisschakte­t skjuter besökarna upp till den uppglasade och utkragande restaurang­en. En strikt funktionss­tyrd designlösn­ing som ger byggnaden dess karakteris­tiska uttryck. Form följer funktion.
BILD: JONAS LINDSTEDT Det utanpåligg­ande hisschakte­t skjuter besökarna upp till den uppglasade och utkragande restaurang­en. En strikt funktionss­tyrd designlösn­ing som ger byggnaden dess karakteris­tiska uttryck. Form följer funktion.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden