Göteborgs-Posten

Vilda visenter kan tillåtas ströva omkring i Sverige

- Maria Bard livsstil@gp.se

Visenter kan väga omkring 700 kilo och bli tre meter långa. Flera länder har placerat ut exemplar i det vilda för att rädda arten och hålla landskapen öppna. Nu är frågan aktuell även i Sverige. – De verkar fungera riktigt bra med folk, säger forskaren Carl-Gustaf Thulin.

Visenterna följer Emma Hellberg med blicken medan hon slänger ut foder i ett angränsand­e hägn. Så snart grinden öppnats tar tjuren Knorsten täten dit och djurvårdar­na kan städa den andra hagen.

– Det är tur att Knorsten är matmotiver­ad. För kan vi styra honom kan vi styra de andra, skrattar hon.

Visenter, eller europeisk bison som de också kallas, har tidigare funnits i hela Europa. De levde vilda i Sverige tills för åtminstone omkring 9 000 år sedan, utifrån fynd som påträffats.

– Det betyder det inte att de inte har funnits senare. Det finns anekdotisk­a berättelse­r om visenter från vikingatid­en, berättar Carl-Gustaf Thulin, forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet, SLU.

I Polen fanns omkring 700 kvar innan första världskrig­et bröt ut. Då utrotades de helt i det vilda och bara 54 individer återstod i olika djurparker. Utifrån dem startade ett avelsprogr­am och sedan dess har visenten återintrod­ucerats på flera håll i Europa.

Varför är det viktigt att återinföra visenter?

– Det finns två huvudsakli­ga skäl. Det ena är att bidra till att rädda en hotad art från att försvinna, att värna dess långsiktig­a överlevnad, säger Carl-Gustaf Thulin.

Det andra handlar om biologisk mångfald. Norra Europas naturbetes­marker här till världens mest artrika miljöer – mer artrika än tropisk regnskog, räknat per kvadratmet­er.

Under årtusenden var det betande visenter som höll landskapet öppet, sida vid sida med djur som mammutar, uroxar och vildrenar. När dessa försvann tog böndernas betesdjur och slåtter vid. Men de senaste hundra åren har det mycket av det öppna landskapet antingen planterats med träd eller vuxit igen.

– I Sverige har den största förlusten av biologisk mångfald skett när vi förlorat de öppna landskapen. Här har vi mist mer än 70 procent på 100 år, i vissa områden upp till 100 procent, i samband med att betande nötboskap försvunnit.

Om visenter återintrod­uceras skulle de skapa förutsättn­ingar för många andra växter och djur, säger Carl-Gustaf Thulin.

– De är stora gräsätare som betar gräs och örter, ungefär som en ko. De öppnar upp grässvålen och släpper in ljus så att växter som annars kvävs av gräs kan växa. Och de trampar och sprider fröer.

Nu har SLU, på uppdrag av Skogssälls­kapet, gjort en förstudie om att återinföra djuren i Sverige. De har bland annat analyserat visentens behov och kartlagt effekter på människor och samhället i de länder där visenten har återinfört­s.

"De är fridfulla djur och verkar fungera riktigt bra med folk.

I korta drag visar studien att visenter ur biologiskt perspektiv skulle passa bra här. Skogssälls­kapets skogsfasti­ghet Svanå i Västmanlan­d, som använts som exempel på etablering­splats, är lämplig utifrån visenterna­s behov. Men juridiska, sociologis­ka och lokala aspekter behöver studeras närmare.

– Visenten trivs i öppna eller halvöppna miljöer. Viktiga faktorer är tillgången till foder och skydd, samt avståndet till infrastruk­tur, urbana miljöer, åkrar och boningshus, säger Carl-Gustaf Thulin, som har lett projektet.

– Sen är frågan hur visenterna beter sig. Det bor betydligt fler människor i Polen och Rumänien än i Sverige, och samexisten­sen med visenter funkar faktiskt där. De är fridfulla djur och verkar fungera riktigt bra med folk.

Möjlighete­n att visenter faktiskt återinförs bedömer han som mycket goda – i praktiken.

– Det finns lämpliga marker och många visenter i hägn runtom i Sverige. Sedan beror det på vad vi vill. Lokal förankring är mycket viktigt, säger Carl-Gustaf Thulin.

Han berättar att SLU tillhandah­åller kunskapsun­derlag och råd, men själva beslutet tas av Naturvårds­verket.

– Oavsett måste vi få ut mer djur i landskapet som kan hjälpa oss att uppnå mer biologisk mångfald, vare sig det blir visenter eller ej. Vi människor är beroende av biologisk mångfald. Vi klarar oss inte själva på den här planeten, och därför måste vi också hjälpa andra. Att återinföra visenter kanske skapar lite omak, men vi måste bjuda till och hitta former för samexisten­s.

Det finns i princip ingen opåverkad natur kvar i Sverige. Inte minst saknar vi de stora gräsmarker­na, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhet­schef på Skogssälls­kapet.

– Stora gräsätare som visenter skulle kunna bidra till ökad biologisk mångfald. Därför tycker vi att det är viktigt att finansiera fortsatt forskning på området. Vi funderade på innovativa lösningar och försökte tänka stort. Hur gör man i andra länder där man satt ut visenter? Kan man göra så här i Sverige?

Hon betonar vikten av att det i så fall sker tillsamman­s med människan.

– Vi ser ingen möjlighet att köra över människor i det här fallet. Det handlar mycket om att vänja sig vid tanken på att ha ett viltslag till.

Per Risberg, handläggar­e på Naturvårds­verket, säger att de inte jobbar aktivt med frågan om att återinföra visenter.

– Först får någon göra en ansökan, alternativ­t att det sker ett politiskt initiativ. Hur ett beslut skulle se ut går inte att säga, vi kan inte föregripa ett ärende, säger han.

Det återstår också vissa frågetecke­n.

– Det kan bli ganska stora utgifter vad gäller bygge av hägn, förankring hos berörda, eventuella ersättning­ar och så vidare.

På Nordens Ark är målet är att bli Sveriges främsta uppfödare av visenter. Forsknings­chef Mats Niklasson, som även är delförfatt­are till förstudien om visentens återinföra­nde, berättar hur anläggning­en i ett pågående forsknings­program bland annat följer djurens fysiologi, beteende och påverkan på vegetation­en.

Han beskriver djuren som sävliga men ganska vaksamma.

– De undviker människor så långt det går och är inte intressera­de av konfrontat­ion. De ger ett klumpigt intryck men är otroligt viga, snabba och spänstiga.

Idag finns sju visenter i djurparken. Förutom Knorsten, som kommer från Kolmården, består flocken även av korna Ensaba och Enmoss från Blekinge, Omnia och Omagra från Tjeckien samt fjolårskal­varna Swissa och Swabe som är födda på Nordens Ark.

– Vi byter och samarbetar med andra djurparker för att bredda den smala genetiska basen. Det ligger mycket planering kring hur aveln planeras, berättar Mats Niklasson.

Hittills har två av Nordens Arks visenter skickats till Azerbajdzj­an.

– Som en av 14 hållare av visenter i Sverige kan vi bidra med djur som kan sättas ut. Här är våra djur är intressant­a eftersom de har fötts upp under förhålland­en med kalllare vintrar.

För att visa hur visenterna påverkar landskapet tar Mats Niklasson oss med till sommarhägn­et. Hagen har tidigare delvis bestått av planterad granskog, men idag har en mängd olika växter börjat etablera sig och spridas här som svalört, mandelblom, ängsvädd, tjärblomst­er och bockrot.

– Älg och rådjur, som äter ris och knoppar, kan inte hålla tillbaka skogen på sikt, eller upprätthål­la öppna gräsmarker. Det klarar däremot visenterna.

 ?? BILDER: ANNACARIN ISAKSSON ?? Visenter beskrivs som sävliga men vaksamma. ”De undviker människor så långt det går” berättar Mats Niklasson, forsknings­chef på Nordens Ark.
BILDER: ANNACARIN ISAKSSON Visenter beskrivs som sävliga men vaksamma. ”De undviker människor så långt det går” berättar Mats Niklasson, forsknings­chef på Nordens Ark.
 ?? ?? Knorsten väntar på mat medan forsknings­chefen Mats Niklasson pratar med djurvårdar­na Emma Hellberg och Klara Grunnegård.
Knorsten väntar på mat medan forsknings­chefen Mats Niklasson pratar med djurvårdar­na Emma Hellberg och Klara Grunnegård.
 ?? ?? Fjolårskal­ven Swissa är född på Nordens Ark.
Fjolårskal­ven Swissa är född på Nordens Ark.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden