Göteborgs-Posten

Diagnoser, brustna hjärtan och en stöld på veckans spellista

Det finns diagnoser, brustna hjärtan och en stöld på veckans spellista. Men det blir för mycket ”Så mycket bättre”-känsla när Oskar Linnros lånar av Bo Kaspers, tycker Johan Lindqvist.

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

Oskar Linnros ”Hypnotiser­ad” (singel) Pop

***

Oskar Linnros, numera med skägg, snor både pianosling­a och ett par textfraser från Bo Kaspers orkesters ”Undantag”. Det gör förstås att den kubanska chacha-känslan också finns kvar. Linnros tillför absolut en del av sin egen popmusikal­iska skärpa och det är smart genomfört. Kanske är jag lite luggad av alla säsongerna med TV4 men detta känns ändå lite för mycket som en ”Så mycket bättre”-tolkning.

Henning Rulla med slagen (singel) Pop

****

Henning Sernhede sjunger om att pappa peppade honom att fortsätta med gitarren ”du har en egen ton”. Så sant. Vid det här laget har Henning dessutom studsat vidare från de ständiga Mark Knopfler-liknelsern­a. Han har verkligen något eget. Det är ju det som gör att att han inte behöver försöka dölja sina influenser. Nya låten har ett uppiggande soulblås och i kombinatio­n med text och hållning surfar Henning fint på svallvågor från såväl Peter LeMarc som Jonas Lundqvist.

Jenny Wilson ”Alphabet of absence” (singel) Elektronik­a

***

Jenny Wilsons nya låt handlar enligt pressutski­cket om att ”vi svämmas över av individanp­assade diagnoser på våra psykiska egenheter, ändå verkar vi förstå allt mindre vad som egentligen är att bara vara människa.” Jenny Wilson har alltid höga konstnärli­ga ambitioner och även en rent mänsklig resning i all sin popmusik. Nya låten är inget undantag och även om den skarpa elektronik­an kanske är publikt smal har hon också ett mycket direkt tilltal. Fängslande lyssning.

Simon Superti ”Blod svett & tårar” (singel) Pop

***

Simon Superti har sin bakgrund inom hiphop men har på senare år jobbat med den svenska pop- och rockeliten represente­rade av bland andra Peter Kvint och Jockarna Berg och Åhlund. Nu har han klar för den kommande säsongen av ”Så mycket bättre”. Att Simon har kallats sin generation­s Cornelis Vreeswijk lämnar jag okommenter­at men det finns något eget hos honom som jag hoppas får växa sig starkare snarare än slipas ned av etablerade och utslätande format.

Melina Sabet ”Jelly” (singel) Soul/Pop

***

Melina Sabet, 29 år från Göteborg, spelade på Oceanen så sent som den 13 april. ”Jelly” är hennes fjärde singel efter ”Galen” (2018) samt Broken hearted bitches club” och ”Pretty girl” som kom 2022. Hennes poporiente­rade soulmusik har en tilltaland­e skörhet och sårbarhet som är allt annat än vanlig. Textmässig­t är Melina både blottande och rolig. Nu behöver hon bara fortsätta jobba med sin musik så lär kommande låtar kunna bli lite tydligare, lite mer distinkta. Lovande.

 ?? BILD: CELINE BARWICH ??
BILD: CELINE BARWICH
 ?? BILD: PRESSBILD ??
BILD: PRESSBILD
 ?? BILD: PRESSBILD SONY MUSIC ??
BILD: PRESSBILD SONY MUSIC
 ?? BILD: PRESSBILD ??
BILD: PRESSBILD
 ?? BILD: BEATA BUCHT ??
BILD: BEATA BUCHT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden