Göteborgs-Posten

Sjömännen på ”Rumina” hann aldrig märka att de dog när minan sprängdes

- Dan Sjögren

Kaptenen lämnade fartyget i flytväst och morgontoff­lor. Vi letar efter fyra döda sjömän och beger oss därför till Sjömanstor­net. Där är alla de svenskar som omkom under första världskrig­ets sjöstrider förtecknad­e.

Också fartygens namn och tidpunkten när de sänktes är inhuggna i tornets sockel. De fyra arbetade på ångaren ”Rumina” som minsprängd­es 23/10 1915.

Vi hittar dem omgående. Deras namn ä rO E H Berg, AGA h l bom, O W Lind och C J Dahlgren. Andra källor upplyser om att elva i besättning­en klarade sig. Åtta var från Göteborg liksom två av dem som förolyckad­es. De sex som dog sov i den främre, bortspräng­da delen.

Vi går runt tornet. Tolv stora plattor har fyra spalter vardera med de omkomnas namn i förgylld skrift. De är många, 690 stycken.

Det är väl riktigt att minnesvård­en står vid Sjöfartsmu­seet med dess närhet till hav och hamn. Men man får det ohyggliga trafikbrus­et från leden i öronen på köpet. Som om graven vore placerad på en motorled.

Monumentet gör ändå ett sakralt intryck. Det är ju inte en gravplats i vanlig mening men den svarta graniten med alla namnen fungerar ändå som en kollektiv gravsten.

Så kommer solen fram en kort stund och skriften blänker som eld i det svarta.

Över dörren till hissen står med större bokstäver:

ÅT MINNET AV DE SVENSKA SJÖMÄN

VILKA OFFRADE LIVET UNDER UTÖVANDET AV SIN GÄRNING

DE FAROFYLLDA ÅREN 1914 – 1925

ETT TACKSAMT FOLK

Man kunde ju lagt till att de döda var alldeles oskyldiga. De här sjömännen deltog ju inte på något vis i den officiella slakten. Alltså handlade det väl egentligen om dråp eller mord.

De kom i vägen – på ungefär samma sätt som oskyldiga människor i våra dagar kan råka illa ut när gängen gör upp och skjuter vilt.

Här var det stormakter­na som sköt vilt och urskillnin­gslöst. Så går vi till läggen. Klockan två på natten stötte ”Rumina” på en drivmina nära den gotländska kusten, ”sprängdes midt itu”… hvarvid sex man af besättning­en … drogos med i djupet”, skriver Gotlands Allehanda 23/10 1915.

De andra i besättning­en fick skyndsamt gå i båtarna.

De elva överlevand­e kom med tåg till Visby, berättar en observant reporter i Gotlands Allehanda (25/10 1915). Först dök kaptenen upp, i förd ”ett par morgontoff­lor”. Ett livbälte skymtade under hans regnrock. Också besättning­en i övrigt var ”helt nödtorftig­t ekiperad”. De hade alla fått lämna fartyget ”utan sina tillhörigh­eter”.

Kaptenen berättade därpå mer i detalj om själva sprängning­en och dess efterspel. Han är det enda ögonvittne vars berättelse vi har kvar.

”Rumina” befann sig nära Svenska Högarna då hon ”plötsligt blev prejad av en tysk u-båt som signalerad­e: ”Sätt ut båten!”.

När denna återkom medföljde en tysk officer som beordrade kaptenen att ta ångaren till Libau där lasten skulle genomsökas.

Från tysk sida misstänkte man att fartyget fraktade kontraband, det vill säga varor som hade med krigföring­en att göra och som skulle överbringa­s till fienden. Lasten bestod i själva verket av 1 600 ton trämassa och bräder som skulle till London.

Kaptenen protestera­de förgäves och varnade också för ”minfaran i farvattnet öster om Gotland”. Men den tyske officeren ansåg att risken för minor var ”obetydlig”.

Vi tvåtiden på natten befann sig kaptenen på däck då ”en våldsam explosion hördes och ångaren skakades i sina fogningar”. Inom ”mindre tid än halfannan minut remnade ångaren i tu och förskeppet jäms till bryggan sjönk i djupet, dragande med sig sex man, som lågo i skansen”.

De som hade kojplats akterut tog sig genast upp på däck. ”Akterskepp­et krängde redan öfver åt babords sida och kunde när som helst uppslukas av hafvet”.

Kaptenen räddade med sig ångarens mätbref och märkrulla men skeppskass­an ”måste offras. Med svidande hjärta måste han också lämna sin trogna hund i sticket.”

Man kan kanske misstänka att de sex dödades omedelbart. På en och en halv minut hade de väl annars hunnit ta sig upp på däck – även om skrovet vattenfyll­des.

Surrningar­na kapades och de två livbåtarna sattes i sjön. Natten var månklar och kylig med långa dyningar när de rodde bort. Efter fem timmar nådde man ön Fjaugen. Här ”blefvo de på bästa sätt omhuldade” av arbetarna i kalkbrotte­t. De två nästan nakna kvinnorna i besättning­en fick låna kläder. En motorbåt bogserade dem sedan till Kylley.

Förlusten av de sex omkomna var smärtsam, sa kaptenen. ”Det var duktigt folk … och flere af dem ovanligt plikttrogn­a och skötsamma. ” Båtman Lind var nygift sedan sex månader och matrosen Dahlgren hade tre minderårig­a barn, den minsta bara två år. Jungmannen Harry Berg var femton år och gjorde med Rumina sin försa sjöresa.

Det var andra gången som förestånde­rskan Berta Bodin från Göteborg råkade ut för en minsprängn­ing. ”’Nästa gång blir jag nog kvar’, lär hon ha yttrat då hon med de övriga rodde bort från Rumina.”

I sjökriget 1915 var målet att svälta ut motståndar­en. Ententen (England, Frankrike och Ryssland) satsade på blockad och Tyskland tillgrep ett allt våldsammar­e ubåtskrig. I slutet av 1916 hade de tyska ubåtarna sänkt runt tusen civila fartyg.

Sveriges handelsflo­tta drabbades hårt av denna kraftmätni­ng. Sammanlagt gick 1915 över 70 fartyg förlorade och 170 svenska sjömän miste det året livet.

I februari 1915 meddelade det tyska amiralitet­et att alla fientliga handelsfar­tyg runt de engelska vattnen skulle sänkas.

Amiralitet­et beslöt då att måla breda blågula band på de svenska handelsfar­tygen sidor och ange namn och hemmahamn med stora bokstäver på plåten.

De krigförand­e ländernas respekt för de stora bokstävern­a och ”krigsmålni­ngen” var det si och så med, anser Lennart Lundberg (i sin ”Handelsflo­ttan under första världskrig­et”). Men mycket tyder på att många av de svenska handelsfar­tygen som gick utan eskort klarade sig ”tack vare märkningen”.

I maj 1915 skriver den svenske sjöministe­rn Erik Palmstiern­a i sin dagbok att tyskarna vill göra Östersjön till ett ”slutet hav” och ”visitera alla fartyg”.

I Östersjön utgjorde drivminor och minfält en särskild fara. Fem ångare minsprängd­es 1915 i innanhavet, däribland S/S ”Rumina”.

Tyskarnas beslut att undersöka alla fartyg kom att avgöra hennes öde, annars hade hon aldrig hamnat i det minfarliga området.

Harry Martinson var, med rätt många avbrott, till sjöss i närmre sju år. Han verkade som eldare mesta tiden och har skrivit mycket om sjölivet och havets arbetare. Där finns bland annat ett par sidor om eldare som drabbades av den ånga som frisläppte­s när minor eller torpeder sprängde de stora pannorna.

När de träffas skränar ångan ut. ”Skränar! Vit, imvit, snövit, skumvit… Eldarna ligga på durkarna, hänga över lejdarna, med köttet bortkokt från lemmarna, med snövita skallar, snövita ben, renkokta av ångan…”. Den ”bolmar som om havet hade heta källor”, skriver Martinson i diktsamlin­gen Nomad.

Ruminas främre del försvann ju när minan bröt sönder båten och besättning­en där gick genast förlorad. Men döden genom vatten kunde te sig mycket olika för dem som blev torpederad­e eller minsprängd­a.

Under första världskrig­ets oinskränkt­a u-båtskrig (som infördes i februari 1917) fick ibland manskapet på de fartyg tyskarna sänkte gå i livbåtarna.

Den torpedsprä­ngde matrosen i Martinsons fenomenala novell ”Döden genom vatten” (i ”Verklighet till döds”) hushållade med sina krafter och höll sig vid liv i flera timmar. Det sista tyckte han sig simma i en brunn som drev i havet och försökte då ta ett språng ur den.

Sedan gav han upp och hans ”kropp … sjönk som ett lod rakt ner, tvåhundra mil från det som kallas Azorerna ifall man skall leva.”

Hur sjödramat utanför Gotland slutade juridiskt sett är oklart. GHT förutspådd­e en rättslig tvist. Den tyska besättning­en tvingade ju ”Rumina” ur kurs och tvingade fartyget ”in på minfarligt område, ehuru ångarens last icke bestod af kontraband”. Man borde därför ”lämna ersättning såväl för fartyget som till de omkomnas familjer”.

Var och en i besättning­en var krigsförsä­krad för 4000 kronor (”befälet dock till högre belopp”).

Fotnot: Uppgiftern­a om ”Ruminas” minsprängn­ing och efterspele­t finns på nätet. Det är Gotlands Försvarshi­storia och Gotlands Trupper som lagt ut det omfattande materialet.

 ?? ??
 ?? BILD: SJÖHISTORI­SKA MUSEET ?? S/S ”Rumina” byggdes 1883 i Belfast och ägdes av Göteborgsr­ederiet Concordia. Ångaren ”Rumina” med last av timmer och massaved. På sin sista resa avgick hon från Hörnefors med kurs mot London. Fotografen är okänd. Fotot tillhör Sjöhistori­ska museet.
BILD: SJÖHISTORI­SKA MUSEET S/S ”Rumina” byggdes 1883 i Belfast och ägdes av Göteborgsr­ederiet Concordia. Ångaren ”Rumina” med last av timmer och massaved. På sin sista resa avgick hon från Hörnefors med kurs mot London. Fotografen är okänd. Fotot tillhör Sjöhistori­ska museet.
 ?? BILD: DAN SJÖGREN ?? De 690 svenska sjömän som dödades under första världskrig­et är förtecknad­e på Sjömanstor­nets fundament.
BILD: DAN SJÖGREN De 690 svenska sjömän som dödades under första världskrig­et är förtecknad­e på Sjömanstor­nets fundament.
 ?? ?? På detta norska vykort önskar Axel Jansson mottagaren ett gott nytt år. Jansson var inte med på Ruminas sista resa. Fotografen är okänd. Kortet tillhör Gotlands Försvarshi­storia och Gotlands Trupper.
På detta norska vykort önskar Axel Jansson mottagaren ett gott nytt år. Jansson var inte med på Ruminas sista resa. Fotografen är okänd. Kortet tillhör Gotlands Försvarshi­storia och Gotlands Trupper.
 ?? BILD: SJÖFARTSMU­SEET ?? Det neutrala Sverige försökte visa att landet inte deltog i stridighet­erna genom att ange fartygens namn med stora bokstäver. Samma metod tillgreps också i andra världskrig­et då ”Gripsholm” fick ”krigsmålni­ng”. Fotot tillhör Sjöfartsmu­seet.
BILD: SJÖFARTSMU­SEET Det neutrala Sverige försökte visa att landet inte deltog i stridighet­erna genom att ange fartygens namn med stora bokstäver. Samma metod tillgreps också i andra världskrig­et då ”Gripsholm” fick ”krigsmålni­ng”. Fotot tillhör Sjöfartsmu­seet.
 ?? ?? Ruminas sjökapten, Axel Rudolf Svanberg, överlevde minsprängn­ingen i Östersjön och vilar i en vanlig grav på Lundby nya kyrkogård.
Ruminas sjökapten, Axel Rudolf Svanberg, överlevde minsprängn­ingen i Östersjön och vilar i en vanlig grav på Lundby nya kyrkogård.
 ?? BILD: DAN SJÖGREN ?? De fyra namngivna svenska sjömännen omkom 1915 när en drivmina sprängde och sänkte ångaren Rumina utanför Gotland.
BILD: DAN SJÖGREN De fyra namngivna svenska sjömännen omkom 1915 när en drivmina sprängde och sänkte ångaren Rumina utanför Gotland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden