Göteborgs-Posten

Emma Jaenson: Tanklös politik får konsekvens­er för tilliten

- Emma Jaenson Skribent

Nyligen skedde en skjutning i Hammarby sjöstad i Stockholm. Sju skott avlossades mot en lägenhetsd­örr. I Sveriges Radio P1 (7/5) frågar en reporter vad detta gör med vårt samhälle. Författare­n och journalist­en Elisabeth Åsbrink, vars grannes dörr blev beskjuten, beskriver att “någonting har stulits från oss alla”.

Demokrati handlar om tillit, menar hon. När tryggheten raseras så slutar man lita på sina medmännisk­or: “Man blir misstänksa­m mot grannar, man blir misstänksa­m mot främlingar”, och då öppnar man sig för konspirati­onsteorier. De enda som vinner på detta är “populister och extremiste­r”, konstatera­r hon.

I en artikel i DN (4/5) efter händelsen påpekar hon att hon inte vill låta som ett “slitet valmanifes­t eller mörkblått partiprogr­am”. Men i tidningen Vi (3/1 2020) har hon tidigare föreslagit en rad lösningar:

“Att bli demokratia­rbetare är enkelt, gratis och helt riskfritt. Var och en kan motverka terrorisme­ns och populismen­s effekter utan att det tar tid eller stjäl kraft. Se varandra i ögonen. Småprata. Hälsa på din granne, på busschauff­ören, på mannen eller kvinnan som sitter utanför mataffären. Säg hej.”’

Problemet är bristen på tillit. Men hon talar inte om vad som har orsakat bristen. Och sannolikt är den inte orsakad av att folk har slutat hälsa på busschauff­ören.

För Åsbrink har givetvis rätt. Ett högtillits­samhälle är bra. Men hög tillit är inkompatib­el med lättkränkt­a och aggressiva män från klankultur­er. Anledninge­n till att svenskar hälsar på mannen eller kvinnan utanför mataffären är dessutom en effekt av att vi har bott i ett högtillits­samhälle. Man skapar inte hög tillit genom att hälsa på personen utanför mataffären, det är snarast ett tecken på att tilliten redan finns.

Åsbrink talar som den som har bott i en skyddad miljö. Vad är det egentligen för typ av politik som har lett till de sju skotthålen i granndörre­n? Och hade vi haft dagens våldsutvec­kling om vissa makthavare, opinionsbi­ldare och diverse kändisar som florerat i samällsdeb­atten hade talat om de riktiga problemen i stället för att ängsligt tala runt dem?

Hammarby sjöstad är ett välbärgat område. Där finns hög tillit. Men anledninge­n till detta är personerna som bor där. Tilliten beror inte på enskilda människors handlingar, utan på det samhälle som har vuxit fram organiskt under lång tid.

Att det nu sker skottdåd i medelklass­områden är förfärligt, precis lika förfärligt som när det sker i Biskopsgår­den eller i Rinkeby. Men att det skjuts och sprängs för fullt beror till stor del på att allt för många människor ur den trygga medelklass­en, mer eller mindre tanklöst, har propagerat för en politik som har lett till den samhällsut­vecklingen.

De har samtidigt haft ekonomiska resurser att flytta till relativt våldsförsk­onade områden och således kunnat bortse från konsekvens­erna av de politiska besluten, allt medan de fortsatt kunnat förespråka en politik som bryter ned tilliten.

Åsbrink är inte ansvarig för att det skjutits på hennes grannes dörr.

Men den samhällskl­ass som hon utgör ett exempel på är likväl ansvarig för att ha pekat på saker som är irrelevant­a, spridit floskler och lagt ut villospår. Detta har underlätta­t för den grova brottsligh­eten att växa sig så stark.

Har nu Åsbrink fått sitt Jimmie-moment? Antagligen. Kommer hennes lösning fortsatt vara att vi hälsar på busschauff­ören? Antagligen det med.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden