Göteborgs-Posten

Ny lagstiftni­ng kan skydda fler barn från att föras ut ur landet

- Jannika Wasastjern­a jannika.wasastjern­a@gp.se

De senaste fem åren har närmare tusen barn förts utomlands, men mörkertale­t är stort. När resan väl skett är det svårt att få tillbaka dem. Social tjänstmini­ster Camilla Walters son Grön vall (M) ser det därför som avgörande att resan kan stoppas långt tidigare. – Ofta när utreseförb­ud används i dag så kommer det för sent när barnet redan har rest, säger hon. Den 1 juni införs en ny lag om ett utvidgat utreseförb­ud.

I många fall när barn förs ut från Sverige är det efter ett beslut från socialtjän­sten.

GP har berättat om flera fall där föräldrar har flytt landet med sina barn för att undvika att socialtjän­sten ska omhänderta barnen. Det senaste fallet handlar om Julia, som rycktes upp ur sin vardag med skola, vänner och familj och fördes bort av sin mamma. Det tog fem år innan hon kom tillbaka till Sverige.

Under de åren har närmare tusen barnförts bort enligt Utrikesdep­artementet­s statistik.

– Det finns egentligen inte ord för hur fruktansvä­rt det är. Inget barn eller ung människa ska behöva vara rädd för att bli bortförd. Där har samhället misslyckat­s, säger social tjänstmini­ster Camilla Walters son Grön vall( M ).

I nästa andetag vill hon understryk­a att socialtjän­sten är välfärdens men också barnens yttersta skyddsnät och att regeringen har ett starkt fokus på att skärpa och stärka barns rättighete­r.

–Genomen radlagstif­tnings processer och kunskapshö­j andeinsats­er arbetarvin u för att säkerställ­a att den här situatione­n förändras, säger hon och nämner en palett av åtgärder – allt från att förebygga att det går så långt att föräldrar umgås med tankar på att föra bort barnet till handfasta hinder när de faktiskt är på väg att göra det.

Så sent som 2020 infördes nya regler som gör det möjligt att besluta om utreseförb­ud för ungdomar under 18 år där det finns risk för att de förs utomlands i syfte att ingå äktenskap, äktenskaps­liknande förhålland­en eller könsstympa­s. I Julias fall har den lagstiftni­ngen inte kunnat hjälpa henne då hon inte faller in inom någon av kategorier­na.

Eftersom utreseförb­ud dessutom ofta används för sent när barnet redan har rest så är det en lucka som har behövt täppas till. Dessutom har det funnits behov av att fler områden täcks in.

– Utvidgning­en 2020 var ju till för att motverka bland annat barnäktens­kap och könsstympn­ing, vilket är jättebra. Men det räckte inte, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Regeringen har därefter utrett ett ytterligar­e utvidgat utreseförb­ud samt hur det ska kunna tillämpas. Den 12 januari i år kom regeringen­s lagförslag och nyligen, den 2 maj, sa riksdagen ja till det. Lagen träder i kraft den 1 juni.

Camilla Waltersson Grönvall ser det som viktigt att skäl för utreseförb­ud även omfattar upp f ostrings resor, att man exempelvis uttrycker en annan sexuell läggning än den föräldrarn­a accepterar eller att man trotsar föräldrar på olika sätt.

– Det ska vara tillåtet att uttrycka andra uppfattnin­gar och åsikter än föräldrarn­as och när socialtjän­sten ser att det finns den här typen av problemati­k och är orolig för hur föräldrarn­a skulle kunna tänkas reagera så är det viktigt att kunna agera tidigt på de här signalerna.

Ett annat problem har varit glappet i tid mellan att socialtjän­sten fattar beslut om en LVU-placering tills att den verkställs, vilket var avgörande i Julias fall.

Såvida det inte är akut ska i vanliga fall både nämnden och slutligen förvaltnin­gsrätten först besluta om placeringe­n vilket har gett gott om tid för vårdnadsha­vare att fly landet med barnet.

– Det behövs en lagstiftni­ng som gör det möjligt att verkställa ett utreseförb­ud i samma stund som beslutet fattas, säger Camilla Waltersson Grönvall.

I och med den nya lagen blir det möjligt nu.

Ytterligar­e en del handlar om att personer med utreseförb­ud inte bara ska finnas i passregist­ret. Camilla Waltersson Grönvall anser att det behöver ses över om de också ska kunna finnas med i polisens efterlysni­ngsregiste­r.

– Det tror jag kommer att vara en mycket betydelsef­ull del i att också kunna hindra att barn förs utomlands.

I år väntas också en ny socialtjän­stlagstift­ning presentera­s. Regeringen­s ambition ä rattlagänd­ringarna ska träda i kraft 1 juli 2025.

– Vi har en socialtjän­stlag från 80-talet då vi hade ett helt annat samhälle. Dagens situatione­r och det vi diskuterar nu existerade knappt då. Därför driver jag på för att få den nya socialtjän­stlagstift­ningen på plats som i stället för att vara reaktiv ska vara förebyggan­de till sin karaktär.

Det betyder att socialtjän­sten ska vara mer tillgängli­g och insatser ska kunna erbjudas på ett mycket enklare sätt än i dag. Det handlar om fler öppna verksamhet­er där man tidigt ska kunna fånga in de här barnen närde signalerar olika formera v problemati­k. Föräldrask­apsstöd och familjecen­traler är exempel på sådana verksamhet­er.

– Jag ser också de skolsocial­a teamen som väldigt viktiga där socialtjän­sten ska kunna finnas i skolan och ha möjlighet att arbeta på plats runt de här barnen.

I det sammanhang­et är de sekretessr­egler som finns mellan skola och socialtjän­st problemati­ska. I slutet av november tog justitiemi­nistern emot flera utredninga­r som handlar om hur det kan bli lättare att utbyta informatio­n mellan skolan, socialtjän­sten och polisen.

Parallellt med allt detta behöver det sargade förtroende­t för socialtjän­sten byggas upp igen efter den omfattande desinforma­tionskampa­njen som skrämt upp många föräldrar.

– Det här gör mig riktigt förbannad, för socialsekr­eterare hotas, vilket i förlängnin­gen innebär att svensk demokrati hotas. Men allra ytterst slår det här mot de barn som socialtjän­sten finns till för, säger Camilla Waltersson Grönvall.

 ?? BILD: SANNA TEDEBORG ?? Utreseförb­udet har gjorts om förr och nu är det dags igen. ”Inget barn eller ung människa ska behöva vara rädd för att bli bortförd utomlands”, säger socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
BILD: SANNA TEDEBORG Utreseförb­udet har gjorts om förr och nu är det dags igen. ”Inget barn eller ung människa ska behöva vara rädd för att bli bortförd utomlands”, säger socialtjän­stminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden