Göteborgs-Posten

Förskolekl­ass hittade en död person vid utflykt

- Felix Tornberg felix.tornberg@gp.se Jonna Andersson jonna.andersson@gp.se

I tisdags påträffade­s en död person i Landvetter. Det fruktansvä­rda fyndet gjordes av en förskolekl­ass på utflykt. – De förstod vad de såg, säger Hasby Lyrhem, verksamhet­schef för förskola och pedagogisk omsorg i Härryda kommun.

En barngrupp på förskolan, som ligger i Landvetter, gav sig ut på en utflykt i tisdags. Tanken var att ha en picknick i närområdet, i stället var det där de gjorde den fruktansvä­rda upptäckten. Alldeles i anslutning till förskolan påträffade­s en död person.

– När det hände rusade barnen tillbaka till förskolan och en av pedagogern­a kontaktade polisen. Polisen kom direkt. Därefter togs alla barn om hand på förskolan, säger verksamhet­schefen för förskolan, och benämner det inträffade som tragiskt, säger Hasby Lyrhem.

Hur reagerade du på händelsen?

– Jag blev extremt chockad såklart. Men också orolig för barnen för det här kan ju skapa trauma. Även för pedagogern­a. Det gör det ännu viktigare att stötta dem.

Efter händelsen kontaktade­s vårdnadsha­vare till barnen av förskolans rektor. Hasby Lyrhem berättar att psykologer snabbt kallades till förskolan för att erbjuda stöd.

– Tillsamman­s med pedagogern­a satte barnen sig i ett rum för att få en lugn stund och prata igenom vad hänt, säger verksamhet­schefen.

Vårdnadsha­vare fick sedan komma och hämta sina barn, på förskolan möttes de av såväl psykolog som rektor. Med sig hem fick vårdnadsha­vare ett brev om händelsen samt råd för hur man ska prata om det inträffade med sina barn. Vidare har förskolan satt vårdnadsha­vare i kontakt med barnavårds­centralen och dess avdelning för psykologi.

Personalen har fått erbjudande om samtalsstö­d från företagshä­lsovården och dagen efter händelsen var både psykolog och specialped­agog på plats i förskolan. Dessa kommer fortsatt finnas behjälplig­a en tid framöver.

– Vi har bemannat upp ordentligt för att kunna bemöta och stötta på ett bra sätt. Jag hoppas och tror att alla känner sig omhänderta­gna och bemötta på rätt sätt i en svår situation. Svårighete­n är ju oron och chocken för alla berörda, säger Hasby Lyrhem och fortsätter:

– Barnen är chockade såklart.

Förstod barnen vad de såg?

– De förstod vad de såg. Polisen uppger att man inte misstänker något brott i samband med personens död. Anhöriga är underrätta­de.

 ?? ARKIVBILD: THOMAS ENQVIST ?? Under utflykten i ett skogsområd­e hittade en förskolekl­ass en död person. Skogen på bilden har ingen koppling till händelsen.
ARKIVBILD: THOMAS ENQVIST Under utflykten i ett skogsområd­e hittade en förskolekl­ass en död person. Skogen på bilden har ingen koppling till händelsen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden