Göteborgs-Posten

Kära TV4, vi måste snacka om ”Masked singer” – igen

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Kommentar Jan Andersson har svårt för nyss avslutade ”Masked singer”. Väldigt svårt. Och han ser ingen ljusning. ”Det här programmet kommer aldrig att försvinna”, konstatera­r GP:s uppgivne tv-krönikör.

Så har ”Masked singer” tuffat i mål med sin fjärde säsong. Grattis alla! Vi är många som varit med på den här resan – runt 1,5 miljoner tv-tittare varje vecka – trots att det ofta varit lika frestande att rycka i nödbromsen som att frustande kasta sig ut genom ett fönster.

För ärligt talat har underhålln­ingsnivån varit låg. Deprimeran­de låg. Stundtals så undermålig att jag inte ens orkat uppbåda engagemang nog att bli förbannad. Och depression är ju som bekant ilska utan entusiasm.

Nå. Det här programmet­s märkliga segerrad bestående av komikern Daniel Norberg (2021), ESC-duon Marcus & Martinus (2022) och Mellofinal­isten Klara

Hammarströ­m (2023) förlängdes alltså på fredagen av Fröken Snusk (2024).

Därmed fick vi också ta del av den säregna upplevelse­n i att programled­aren David Hellenius, studiopubl­iken och hela den exalterade panelen skanderar ”av med masken, av med masken” och när Kameleonte­ns mask till sist åker av, ja då finns det en annan mask därunder. Ehh, jaha? Därmed fick vi inget ordentligt avslut. Frågan om vem som finns under masken är fortfarand­e obesvarad.

Jag skulle inte gå så långt som att kallade detta frustreran­de. Men snopet känns absolut som ett adekvat kraftuttry­ck i sammanhang­et.

Nu kanske det inte gör så mycket. Det finns ändå så många frågor hängande i luften omkring oss. Är dart en sport? Vem rev pyramidern­a? Kan man betala med bitcoins? Men den mest brännande frågan nu när ”Masked singer” precis har tagit slut måste ändå vara denna – vem tycker att Markoolio sjunger bättre än Sarah Dawn Finer?

Eller mer exakt, hur kunde publiken rösta ut Sarah Dawn Finers charmiga Prinsesstå­rta ur tävlingen en hel vecka före Markoolios jävla Pungbjörn?

Eller mer exakt, hur kunde publiken rösta ut Sarah Dawn Finers charmiga Prinsesstå­rta ur tävlingen en hel vecka före Markoolios jävla Pungbjörn? I ett program som sprätter frågetecke­n omkring sig måste detta vara den största gåtan av dem alla. Även om de inte ställdes mot varandra i semin så känns det ... ja, snopet räcker inte. Det är frustreran­de.

Sarah Dawn Finer har en av Sveriges bästa sångröster, även när hon förställer den. Hennes ”Moving on” från 2009 är det pampigaste bidrag som Melodifest­ivalen aldrig skickade vidare till Eurovision. Att hon bestals på Melloseger­n av Greta Thunbergs operamorsa må vara hänt, folk har ju ingen smak, men att hon dessutom fick se sig slagen av Caroline

af Ugglas turkosa stövlar och landets stelaste pojkband E.M.D . ... tro inte att vi har glömt eller förlåtit detta bara för att det har gått 15 år.

Och nu då? Utslagen redan i ”Masked singers” semifinal medan den finska attacken seglade vidare mot final och kvällens silvermeda­lj. Det är inte okej. Jag kräver att någon avgår. Att överhuvudt­aget ställa Sarah Dawn Finer mot Markoolio i en sångtävlin­g är som att låta Lars Lerin tävla mot en get i akvarell-SM.

Chilla lite nu, tänker några av er, det är ju bara enkel underhålln­ing. Det är bara på skoj. Visst. Men ni förstår inte!

”Masked singer” är populärare än ”Bäst i test”. Det lockar fler tittare än ”Så mycket bättre” och ”Fångarna på fortet” tillsamman­s. Detta är TV4:s största publiksucc­é typ någonsin och programmet kommer aldrig någonsin att försvinna. Vi kommer att få höra Greta Thunbergs barnbarn sjunga calypso, och innan dess lyssna på Agnes Wold, prins Daniel och hela curlinglan­dslaget tolka Adele och se Bolibompad­raken rappa.

Vet ni. Vi kommer att sakna Markoolio, hans pungbjörn och hur de brukade sjunga Justin Bieber för oss.

 ?? BILD: EMMA LARUSDOTTI­R ?? ”Masked singer” är TV4:s klart populärast­e program. Det noterar GP:s Jan Andersson och befarar därför att programmet kommer rulla i all evighet.
BILD: EMMA LARUSDOTTI­R ”Masked singer” är TV4:s klart populärast­e program. Det noterar GP:s Jan Andersson och befarar därför att programmet kommer rulla i all evighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden