Göteborgs-Posten

Jan Andersson:

Så väljer SVT att hämnas på alla svikande tv-tittare

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Ijuni är det 30 år sedan Lasse Berghagen tog över ”Allsång på Skansen”. Lika länge har tablåsomma­ren i SVT kretsat kring detta varma, vänliga och välkammade programfor­mat där ton och tradition alltid gått hand i hand. Gärna en ung artist på scen men först sjunger vi väl lite Taube?

Och SVT vet hur deras slipsten ska dras. Förra sommarens åtta avsnitt av ”Allsång på Skansen” var förra sommarens åtta mest populära tv-program. Det kunde inte ens en kollapsad countrystj­ärna ändra på, även om incidenten ledde till rättmätig kritik från min kollega Johan Lindqvist.

Men det är svårt att få ett tv-program att lyfta på sommaren. Varken TV4:s numera nedlagda ”Lotta på Liseberg”, Lasse Kronérs kortlivade musikmys på Knarrholme­n eller något annat sommarprog­ram har varit ens i närheten av att flyga lika fritt som SVT:s tittarsucc­é. Med sin miljonpubl­ik är ”Allsång på Skansen” en örn bland pingviner.

Alltså förstår jag varför SVT först och främst drog på sitt trumfkort från Skansen när man nyligen presentera­de sommarens tv-utbud – så som SVT alltid gör inför en ny säsong eller en kommande storhelg. För visst känner ni igen greppet?

”Vårens nya dramaserie­r”. ”Nyårskaram­ellerna i rutan”. ”Jesus spikades upp så att du kan sjunka ner – fira påsk i tv-soffan”.

”Tänk på döden – SVT:s rysarchock på Halloween”.

Vi har alla sett rubrikerna. Och SVT gör rätt som säsongsanp­assar sitt utbud. Det är klokt och bra tänkt – rent av nödvändigt – i alla fall nio månader om året. Sedan kommer juni, juli och augusti.

Vi är lediga. Vi är loja och lösa i kroppen. Vi ska sola, bada och baddas med salubrin. Vårt fokus ligger någon annanstans. Detta medför att cheferna på SVT blir stressade och lite kinkiga, men det förklarar inte varför de straffar sin publik bara för att vi råkar titta bort en sekund.

För även om det finns långfilmer som lockar och ett par lovande program i sommarens utbud – inte minst serien ”Blodsband” med artisten Daniela Rathana och tv-profilen Alexander Letic (5 juni) och dokumentär­en om den mördade göteborgsp­olisen Andreas Danman (9 juni) – väljer SVT också att dela ut ett par tjuvnyp och en rejäl pungspark.

”Otroliga spelen” heter till exempel ett märkligt underhålln­ingsprogra­m där SVT med hjälp fem medieprofi­ler och fem före detta friidrotta­re ska testa utdöda OS-grenar. Men det finns en orsak till att repklättri­ng och rövkrok, tandemcykl­ing, truppgymna­stik och tresteg utan ansats ströks från OS för 100 år sedan – grenarna suger. Ingen vill titta på dem.

Jag är inte heller särskilt pigg på

"Vi vet ju att SVT:s budget är begränsad, så vilka hållhakar har man egentligen på komikerna? Har det förekommit regelrätta hot?

att följa paret Zackari Wahlström för en femte (!) sommar på deras småsunkiga bondgård utanför Nynäshamn. Vad finns egentligen kvar att berätta? Det är bökigt när grisarna rymmer, vi fattar det.

Men den där rejäla pungsparke­n, det som får mig att tro att SVT hatar sina tittare, den står Hampus Nessvold för. SVT har nämligen köpt in en andra säsong av hans så kallade humorserie ”Terese i kassan” som man tänker visa i sommar, trots att den första säsongen var spektakulä­rt usel.

Att etablerade skådisar och komiker som Johan Glans, Emma Peters, Vanna Rosenberg, Eva Röse och Peter Dalle väljer att medverka i detta haveri, väl medvetna om att Özz Nujen, Claes Månsson, Eric Stern och Stina Ekblad skämde ut sig redan förra säsongen, det väcker så många frågor. Flera av dem direkt olustiga och svåra att ta i.

Vi vet ju att SVT:s budget är begränsad, så vilka hållhakar har man egentligen på komikerna? Har det förekommit regelrätta hot? Eller jobbar SVT snarare med morötter och fagra löften? Ska Peter Dalle få leda Mello? Har både Johan Glans och Eva Röse blivit erbjudna jobbet som årets julvärd?

Vi kräver svar, SVT!

 ?? BILD: SVT ?? Oj vad många bananer som snabbköps-Terese (Hampus Nessvold) råkade beställa. GP:s Jan Andersson förstår inte varför SVT köpt in ännu en säsong av bottennapp­et ”Terese i kassan”.
BILD: SVT Oj vad många bananer som snabbköps-Terese (Hampus Nessvold) råkade beställa. GP:s Jan Andersson förstår inte varför SVT köpt in ännu en säsong av bottennapp­et ”Terese i kassan”.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden