Göteborgs-Posten

Blåvita veteranern­a lättade efter segern: ”Superskönt”

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se Joel Besseling joel.besseling@gp.se

Spelare efter spelare har pratat om att man är på rätt väg men ändå inte fått vinna. Mot Mjällby var det en betydligt svagare insats av de blåvita – men tre poäng in på kontot ändå. – Nu gör vi en brottarmat­ch och vinner, fotboll är komiskt, säger Gustav Svensson.

Tre poäng har varit sällsynt för IFK Göteborg den här säsongen, särskilt på Gamla Ullevi där man gått åtta raka matcher utan seger. I år har det dessutom låtit ungefär likadant på spelarna i match efter match.

”Vi spelar bra, vi är på rätt väg”. Men poängen har inte trillat in. Men mot Mjällby kom segern på hemmaplan, det efter en mycket svagare insats. Den första halvleken var minst sagt dålig från båda lagen.

– Fotboll är komiskt på det sättet att vi spelar betydligt bättre matcher än det här och förlorat. Nu gör vi en gammal brottarmat­ch och vinner. Fotboll är verkligen komiskt ibland, säger Gustav Svensson.

Du vill ta tillbaka brottarfot­bollen?

– Nej, absolut inte. Men det är viktigt att vinna matcher på olika sätt och det är något vi har saknat. Om du ska få in en vinnarkult­ur måste du börja vinna matcher. Sedan får vi analysera varför det blev såhär men det var ruskigt skönt att få tre poäng.

Segern kom efter att Gustaf Norlin hoppat in och gjort matchens enda mål. Segern betydde även att de blåvita lämnade platsen som nästjumbo och klättrade upp på säker mark igen efter en tredjedel av säsongen.

– Vi förtjänar mer poäng än vi har men vi har satt oss själva i den här sitsen. Det är bara vi själva som kan ta oss ur den och vi var i stort behov av tre poäng. Det syntes mycket på oss, på publiken och på IFK Göteborg. Man behöver få vinster för att få självförtr­oende och för att få det att rulla åt rätt håll, säger Gustav Svensson.

Sebastian Ohlsson var en av många som firade länge och väl ute på planen tillsamman­s med fansen på läktaren. Segern mot Mjällby betydde som sagt mycket – det var tydligt.

– Det är oerhört skönt! Det är alltid kul att vinna matcher och det var på tiden att vi vann på hemmaplan. Det behöver inte vara en toppmatch om vi inte vinner. Jag tar mycket hellre tre poäng och att allt inte sitter perfekt än att man inte får tre poäng, säger han.

Har ni känt av pressen? Ni var ändå nästjumbo inför?

– Det är aldrig kul att ligga i botten, det var skönt klättra några placeringa­r. Sedan press ... vi var pressade mot Varberg ifjol. Sedan är det ju så att ju längre det tar att få poängen desto mer press blir det.

Mot Mjällby fick ett skadedrabb­at IFK Göteborg åtminstone se en comeback. För i slutet av matchen fick lagkaptene­n Oscar Wendt hoppa in och göra sina första minuter för den här säsongen.

Han njöt efteråt när han beskrev känslan.

– Superfint! 1–0-seger i 89:e. Svårt att klaga på den. Ett Gamla Ullevi som exploderar. Känslan nu efteråt är givetvis superskön.

Vad säger du om firandet med fansen?

– Ja, de är grymma. Det var längesen vi fick ge dem en hemmaseger. Med tanke på det stödet vi får vecka ut och vecka in, oavsett var vi spelar, situation och så vidare. Att få bjuda på tre poäng, även om det satt långt inne, känns bra.

Vad betyder den här segern?

– Alla positiva upplevelse­r ger självförtr­oende. Att vinna en hemmamatch igen framför våra supportrar och på det sättet vi gör. Även om inte allting fungerar i 90 minuter, alla tuggar på och jobbar. Ingen viker ner sig. Oavsett om du spelar 96 minuter eller en minut. Alla kommer in och ger allt för laget. Det är klart att det kommer ge någonting. Sen är det upp till oss att ta tillvara på den positiva känslan som vi har nu.

 ?? BILD: MATHIAS BERGELD ?? Gustav Svensson, Gustaf Norlin och Kolbeinn Thordarson efter segern på Gamla Ullevi.
BILD: MATHIAS BERGELD Gustav Svensson, Gustaf Norlin och Kolbeinn Thordarson efter segern på Gamla Ullevi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden