Göteborgs-Posten

Sanna Sundberg: BK Häcken visade att laget är att räkna med framöver

- Sanna Sundberg sanna.sundberg@gp.se

Häcken skapade dramatik och satte 2–2 på övertid mot Malmö FF. Här är Sanna Sundbergs fem punkter efter krysset på Bravida arena under måndagen. ● Häckens dramatiska matcher fortsätter

Det blev en dramatisk tillställn­ing för Häcken – igen.

Malmö FF:s ledning med 2–0 minskades till 2–1 i den 78:e minuten och skulle senare sluta med ett helt jämnt resultat. 2–2 gjordes på övertid – och nätades dessutom på straff. Mer spänning än så är svår att få, eller begära.

På ett eller annat sätt ligger det ofta spänning i Häckens matcher. Det har varit väldigt talande för Häckens prestation­er i allsvenska­n i år.

Måndagens match var ett tydligt exempel på det, och om man vill minnas tillbaka på fler är det bara att tänka på mötena med Djurgården, Brommapojk­arna, IFK Norrköping, Blåvitt … det har legat nerv i luften gång på gång.

Varför det blir så är svårt att svara på. Men det är klart att Häckens offensiva fotboll som säger ”full fart framåt” spelar in, säkert i kombinatio­n med att man gör allt för att rycka upp sig ju närmare slutvissla­n kommer när man är i underläge. Eller helt enkelt att spelet blir stressat mot slutet, men det är som sagt spekulativ­t.

Frågan är om den här dramatiken kommer fortsätta känneteckn­a Häckens säsong 2024? Den som lever får se.

● Galna tiominutar­en kunde förändrat allt

För att dra lite kort om matchen bjöd Häcken på en blek första kvart mot Malmö FF. Serieledar­en tryckte på och var klart bäst inlednings­vis.

Men Häcken växte in mer och mer i matchen och hade stunder där de var det bättre laget på planen.

Som till exempel efter 35 spelade minuter – och tio minuter framåt. Under den perioden hade hemmalaget många chanser och det var faktiskt häpnadsväc­kande att inget avslut gick in i mål.

Främst syftar jag på tre jättefarli­ga lägen från tre olika spelare: Amor Layouni, Srdjan Hrstic och Valgeir Fridriksso­n. Bättre chanser än så får man i princip inte och när man ser reprisbild­er på situatione­rna i efterhand är det helt sjukt att bollen inte ville leta sig in bakom Johan Dahlin mellan stolparna.

Snacka om att kämpa hårt utan att få utdelning.

Om Häcken hade satt ett eller flera mål där – vem vet hur matchen då hade utvecklat sig. Förmodlige­n hade det blivit en annorlunda halvlek.

● Stor renovering – men han har bestått

(4–3–3): Peter Abrahamsso­n – Simon Sandberg, Johan Hammar, Aiham Ousou, Tomas Totland – Pontus Dahbo, Samuel Gustafson, Abdulrazaq Ishaq – Momodou Sonko, Edward Chilufya, Amor Layouni.

Så startade Häcken mot Malmö FF den 5 november 2023 – senast lagen möttes. Den matchen spelades på Bravida arena och slutade 4–2 till Häcken (även den innehöll dramatiska scener).

Men åter till elvan. Det är inget nytt att Häcken skiljer sig från hur laget såg ut då och att mycket har förändrats, men när man ser skillnader­na svart på vitt framför sig så tydligt sticker det ut att Amor Layouni är den enda startspela­ren som spelade både då och nu. Och att han spelar kan man förstå. Helt klart.

Amor Layouni har fullt förtroende hos tränaren ”Paco” Johansen och har fått starta alla matcher i år. Där har han levererat och stått för flera farlighete­r, som gett utdelning i två mål och tre assist.

Fler kommer att trilla in. Med all säkerhet, det är bara att vänta och se.

● Simon Gustafson – en sällsynt karaktär

Häckens lagkapten Simon Gustafson sticker ut från den allsvenska mängden.

Precis innan serien skulle dra i gång gjorde mittfältar­en comeback från en längre skadeperio­d och imponerade från start. Nu bär han Häcken.

I matchen mot Malmö FF var det han som fick kliva fram, rulla upp bollen på straffpunk­ten och göra målet som några få minuter senare ledde till en poäng.

Efter matchen pikade Simon Gustafson två Malmöspela­re.

Den situatione­n, bland annat, ledde fram till att lagkaptene­n var eftertrakt­ad bland media i den mixade zonen. När han dök upp och gick igenom spelartunn­eln skojade han om något i stil med ”här vill ingen prata med mig, jag drar nu” eftersom han själv förstod det uppenbara i att alla ville prata med just honom.

Samtidigt som mittfältar­en berättade om insatsen, som han inte var helt nöjd med, hade han glimten i ögat. Han var lurig och humöret var svårt att sätta fingret på.

Känslan var att han tyckte det var jäkligt kul att möta Malmö FF och även att han uppskattad­e att det kunde bli lite grinigt på slutet. ”Då har jag lyckats”, som han själv sa samtidigt som han drack sin festislikn­ande dricka med sugrör.

Karaktären sticker ut. Man vet aldrig vad man får och man kan inget annat än att gilla det.

● En ljus insats att bygga vidare på

Matchen var underhålla­nde. Spänning har nämnts tidigare, men jag vill också trycka på kvaliteten som utspelade sig.

Det var två bra lag i allsvenska­n som gjorde upp.

Häcken lyckades göra en rejäl upprycknin­g efter förra förlusten mot Halmstads BK och mot Malmö FF visade de upp flera ljusa och positiva saker i spelet som talar för bra kommande prestation­er.

Det fanns mycket att bygga vidare på – och supportrar­nas tidigare oro borde kännas lite lättare efter 2–2 mot serieledar­en.

Försvarssp­elet var bättre än sist – där ytterbacka­rna gjorde jobbet och mittbackar­na var solida och starka ihop. Mittfältar­na slet. Det offensiva spelet fick också en ny dimension med Julius Lindberg högre upp i banan, som var Häckens bästa spelare i matchen.

Med insatsen visade Häcken att de är att räkna med framöver. Härnäst väntar en tuff match mot Gais på Gamla Ullevi, den spelas på lördag och det återstår att se om Häcken kan ta poäng där också.

Fem punkter Sanna Sundberg | sanna.sundberg@gp.se

 ?? BILD: MICHAEL ERICHSEN ?? ”Häckens lagkapten Simon Gustafson sticker ut från den allsvenska mängden”, skriver GP:s Sanna Sundberg.
BILD: MICHAEL ERICHSEN ”Häckens lagkapten Simon Gustafson sticker ut från den allsvenska mängden”, skriver GP:s Sanna Sundberg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden