Göteborgs-Posten

Blacksteni­us en av flera som missar EM-kval

-

Arsenalstj­ärnan Stina Blacksteni­us är en av fem spelare som missar fotbollsda­mernas EM-kvalmatche­rna mot Irland på grund av skador. Däremot gör Hanna Glas comeback, efter lång skadefrånv­aro. Detta trots att hon ännu inte debuterat för sin nya klubb, Kansas.

Förbundska­ptenen Peter Gerhardsso­n vill inte säga vad det handlar om för skador på spelarna som saknas.

– De är inte uttagnings­bara, men varför får klubbarna svara på, säger han.

Förutom Blacksteni­us saknas Anna Anvegård, Amanda Nildén, Elin Rubensson och Stina Lennartsso­n. I deras frånvaro har Gerhardsso­n tagit in två debutanter, IFK Norrköping­s My Cato och Hammarbys Ellen Wangerheim.

– My Cato har presterat bra i Norrköping, där hon är lagkapten. Hon har ledaregens­kaper och har gjort det bra på mittfältet i U23-landslaget. Det är intressant att titta på henne i vår miljö när bland andra Elin Rubensson är borta, säger han.

– Ellen Wangerheim hade nog varit med tidigare om inte skadorna inträffat i höstas. Hon är både snabb, en bra huvudspela­re och en bra bollmottag­are. Nu finns det en möjlighet att titta på henne när Stina (Blacksteni­us) inte är tillgängli­g.

En annan spelare som är uttagen är Hanna Glas, som missade VM förra sommaren, och ännu inte debuterat för sin nya klubb, Kansas City Current, på grund av den knäskada hon länge kämpat med.

– Hon spelar matcher internt. Hon är inte med i deras trupp, de (Kansas) har ju ett tak på 26 spelare. Så hon är inte med där vilket gör att hon i stället tränar för fullt och har varit i gång i ett par månaders tid och i de matcherna vi har sett så ser hon väldigt pigg ut, säger Gerhardsso­n om backen.

Sverige möter Irland borta den 31 maj och hemma på Friends fyra dagar senare.

Stina Blacksteni­us har endast startat sju matcher för Arsenal i Super League den här säsongen, men har trots det gjort stort avtryck. Under tisdagen meddalde Arsenal att den svenska stjärnan har skrivit på ett nytt avtal med Londonklub­ben.

”Jag är så glad att ha skrivit ett nytt kontrakt här i Arsenal. På bara två och ett halvt år har den här klubben börjat kännas som hemma”, säger Stina Blacksteni­us till klubbens hemsida.

Blacksteni­us lämnade Häcken i januari 2022 för England och Arsenal, och har sedan dess hunnit med att göra imponerand­e 43 mål på 83 framträdan­den. Bland annat avgjorde svenskan ligacupfin­alen i april när hon för andra gången på två försök vann den inhemska cupen.

 ?? ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN ?? Stina Blacksteni­us missar de kommande EM-kvalmatche­rna mot Irland.
ARKIVBILD: MICHAEL ERICHSEN Stina Blacksteni­us missar de kommande EM-kvalmatche­rna mot Irland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden