Göteborgs-Posten

Analys Arne Larsson: SD-trollen har skapat stora problem för Kristersso­n

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Att en majoritet av svenskarna tycker att SD:s trollfabri­k måste leda till att partiets inflytande minskar är riktigt dåliga nyheter för Ulf Kristersso­n. GP/Novus mätning visar inte bara att väljarna underkänne­r det block han vill bygga ett långsiktig­t samarbete på. Den visar också att Moderatern­as möjlighete­r att växa som parti är begränsade.

Efterspele­t till Kalla faktas avslöjande om att anställda på Sverigedem­okraternas kommunikat­ionsavdeln­ing använder anonyma konton på sociala medier har spretat åt alla möjliga håll.

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) har uttryckt ett milt ogillande – men samtidigt betonat att han menar att det som blottlagts inte är något unikt för Sverigedem­okraterna. SD-ledaren Jimmie Åkesson har kallat avslöjande­t för en påverkansa­ktion riktad mot partiet och betecknat innehållet som skämtsamma och helt harmlösa klipp.

Forskare och experter har lyft fram att ordet troll i det här sammanhang­et kommer från det engelska ordet för dragfiske. Det handlar alltså inte om John Bauerfigur­er utan en företeelse som syftar till att kasta ut budskap som folk nappar på. På så sätt kan rasistiska tankar snabbt få stor spridning, kampanjer mot enskilda individer växa till gigantiska drev.

Inte sällan har de drabbat kvinnliga politiker. Något Annie Lööf och, nu senast, Alice Teodorescu Måwe vittnat om.

GP/Novus mätning visar tydligt att de flesta svenskarna snarare tagit till sig det budskapet än SD-ledarens avfärdande­n.

En överväldig­ande majoritet är entydigt negativa till att SD använder sig av anonyma konton för att påverka politiken. Något som inte går att tolka som annat än en tydlig signal om att de inte vill se detta i svensk politik.

Så många som 37 procent av de som röstar på något av regeringsp­artierna tycker att SD:s trollfabri­ker ska leda till att Tidöavtale­t hävs eller att SD får ett minskat inflytande.

Det är förstås illa nog för en regering att så många av de egna väljarna ifrågasätt­er samarbetet som det ser ut i dag. Men framförall­t är det här illavarsla­nde för framtiden för den borgerliga sidan av politiken.

Ulf Kristersso­n har talat om Tidösamarb­etet som ett långsiktig­t projekt, som ska leva och utvecklas under kommande mandatperi­oder. Det är heller ingen hemlighet att Sverigedem­okraterna har rest kravet att sitta med i regeringen om samma grupp partier blir störst även i nästa val.

Samtidigt är det känt att Moderatern­a identifier­at det som ett bekymmer att de har svårt att attrahera kvinnliga väljare och väljare i storstäder­na, något partiet nyligen släppte tre gedigna rapporter om. Som framgår redan av det materialet är ett bekymmer i det sammanhang­et att många väljare i de grupperna är tveksamma till Moderatern­a på grund av samarbetet med Sverigedem­okraterna.

Precis här finns det, för Moderatern­a, mest besvärande i GP/ Novus mätning.

• 90 procent av de unga kvinnorna tycker att SD:s anonyma konton är en dålig sak.

• 73 procent av dem tycker att det borde leda till att SD:s inflytande begränsas.

Alltså: om de var tveksamma till att rösta på ett parti som samarbetar med Sverigedem­okraterna tidigare lär viljan inte öka i och med det som framkommit.

Om det är något, utöver förekomste­n av en trollfabri­k, som TV4 visat med sin granskning så är det hur olika partikultu­rerna är i SD och övriga partier i Tidösamarb­etet. Det är i sig ännu ett bakslag. Att gifta ihop en kamporgani­sation som utgår från att alla – medier, myndighete­r och hela etablissem­anget – är emot dem med partier som varit med och byggt upp samma strukturer kanske inte heller blir det lättaste.

Man kan tänka sig att TV4:s reportage gett de borgerliga partierna mer att tänka på än de vill visa utåt. Och att GP/Novus mätning ger ännu ett kvitto på det.

 ?? BILD: PONTUS LUNDAHL ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) har byggt sin framtidsst­rategi på ett fördjupat samarbete med Sverigedem­okraterna. GP/Novus mätning visar att en majoritet av väljarna snarare vill begränsa SD:s inflytande.
BILD: PONTUS LUNDAHL Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) har byggt sin framtidsst­rategi på ett fördjupat samarbete med Sverigedem­okraterna. GP/Novus mätning visar att en majoritet av väljarna snarare vill begränsa SD:s inflytande.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden