Göteborgs-Posten

EU-valet är för viktigt för att handla om SD:s trollkonto­n

- Kajsa Dovstad Kajsa Dovstad Läkare

En gång vart femte år har svenska folket möjlighet att direkt påverka EU. Då går alla unionens medborgare till val för att välja ett gemensamt parlament. Det är emellertid – även för den politiskt insatta – svårt att tillgodogö­ra sig kunskap för att fatta ett informerat beslut. Nu håller den politiska opposition­en i Sverige på att göra bilden ännu mer blurrig. Magdalena Andersson, Nooshi Dadgostar och Muharrem Demirok verkar nämligen vilja få valrörelse­n att handla om Sverigedem­okraternas anonyma konton.

Mycket har sagt om Kalla Faktas avslöjande. Som att ordvalen ”trollarmée­r” och ”desinforma­tion” är överdrivna. Men faktum är att SD:s partikansl­i bedriver opinionsbi­ldning från konton med oklar avsändare. Tonen är hård och respektlös, även mot politiska samarbetsp­artners.

Det är metoder som förtjänar rejäl kritik. Ännu mer kritik förtjänar SD:s och Jimmie Åkessons agerande efteråt. Partiets företrädar­e beter sig barnsligt och förnedrand­e, och förminskar allvaret i att de bidrar till ett osunt debattklim­at.

Men Sverigedem­okraternas agerande kan inte få överskugga hela valrörelse­n.

Att SD-anställda drar olämpliga skämt på sociala medier, och bryter mot både Tidöavtale­t och vanligt hyfs, är trots allt främst en inrikespol­itisk fråga. Det har väldigt lite med Europaparl­amentarike­rnas arbete i Bryssel att göra.

En valrörelse som mest handlar om vad som händer på SD:s rikskansli är fördummand­e.

EU-politik är som sagt svårt att begripa sig på. Det är delvis på grund av den krångliga uppbyggnad­en där såväl Europaparl­amentet som Europeiska rådet, Europeiska unionens råd (ministerrå­det) och Europeiska kommission­en är viktiga aktörer.

Och det blir inte bättre av att EU är alldeles för dåligt bevakat av både medier och partierna själva.

Om EU fattar ett beslut som upplevs som dåligt, är det för gemene väljare nästan omöjligt att avgöra var i processen det gick fel. Eller om det ens är EU som har tagit beslutet, eller bara Sverige som valt en sträng tolkning av regelverke­t.

I de frågor där partierna tycker lika är det svårt att förstå vilka parlamenta­riker som har bäst chans att få igenom sin politik.

Man kan jämföra med riksdagsva­let. Där är det lättare för väljarna att skilja på vad partierna säger och vad de kan förväntas åstadkomma. I förra valrörelse­n var till exempel S emot de höga elpriserna, men saknade trovärdigh­et då kärnkraft lades ner under deras tid vid makten.

I EU-valet är en svensk paradgren är att kräva knorr på grisen – i förlängnin­gen att EU:s djurskydd ska bli mer likt det svenska. Men vilka partier har drivit frågan aktivt sedan senaste valet och har de nått framgång?

På grund av EU:s maktdelnin­g är sådana frågor svåra att reda ut. Men det är demokratis­kt viktigt att journalist­er ägnar sin tid åt just det, och att partiledar­e och toppkandid­ater debatterar vad de vill göra i Bryssel.

En valrörelse som mest handlar om vad som händer på SD:s rikskansli är fördummand­e. Och inte särskilt bra för demokratin.

Så låt oss diskutera EU-politik fram till den 9 juni.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden