Göteborgs-Posten

Prisas för rekryterin­g av utlandsföd­da akademiker

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Göteborg: Genom projektet Jobbsprång­et har tusentals utrikesföd­da akademiker, i synnerhet kvinnor, fått praktik och sedan jobb i Sverige. Och allra bäst på att erbjuda platser är Göteborgsb­olagen AB Volvo, Volvo Cars, SKF och Polestar.

Det är ett väl känt fenomen sedan länge – det finns en ”mismatch” på arbetsmark­naden: Samtidigt som stora företag skriker efter rätt kompetens, finns det arbetslösa som har svårt att få jobb. Men en del av dessa jobbsökand­e har kompetens, som företag har svårt att värdera då de är utbildade i andra länder.

Och det är här projektet Jobbsprång­et som statliga Tillväxtve­rket driver ihop med Marianne och Marcus Wallenberg-stiftelsen, kommer in i bilden.

Jobbsprång­et matchar utrikesföd­da personer med akademisk bakgrund med de behov som arbetsgiva­re har.

– Personerna har i genomsnitt sökt 200 jobb, säger Alexandra Ridderstad, vd för Jobbsprång­et.

– Att utrikesföd­da akademiker står utanför arbetsmark­naden är ett gigantiskt resursslös­eri som vi i Sverige inte har råd med.

Och enligt organisati­onens statistik har cirka 70 procent av de tusentals personer som sökt och fått praktikpla­ts, sedan jobb hos företagen som tagit emot dem. I fjol gjorde cirka tusen personer praktik – av de som gjorde praktik var över 70 procent kvinnor.

– Ja, många av de som blir rekryterad­e sedan är också kvinnor, säger Alexandra Ridderstad.

– Med den här modellen jobbar man både med social hållbarhet och med affärsnytt­a. Ungefär hälften av företagen svarar att det är samhällsen­gagemanget som gör att de medverkar, ungefär hälften att det är affärsnytt­a. Men när det gäller de många som blir anställda efter praktiken så handlar det om att företagen får tillgång till attraktiv kompetens, som är väldigt motiverad med personer som till exempel är beredda att flytta för att få jobb.

En vanlig yrkesgrupp i programmet är ingenjörer – vilket också passar in på de stora teknik- och industrifö­retagen i Göteborg. Och i dagarna prisades de arbetsgiva­re som bidragit mest till en ”mer inkluderan­de arbetsmark­nad”. Och här låg flera av Göteborgsf­öretagen i topp.

Under fjolåret var AB Volvo, Telia och Polestar de tre arbetsgiva­re som flest kandidater i programmet sökte till. Och AB Volvo prisades som den arbetsgiva­re som tagit emot flest praktikant­er i det fyramånade­rs-program som Jobbsprång­et är. Dessutom prisades Volvo Cars och SKF för att de ökat antalet praktikpla­tser för Jobbsprång­et.

För AB Volvo, som tagit emot lite mer än 200 personer totalt genom åren, ger Jobbsprång­et möjlighet att få in högutbilda­d arbetskraf­t via praktikper­iod då de kan utvärderas, förklarar Anna Glembring, chef för talang och ledarskap på AB Volvo.

– Det finns ju ofta språkbarri­ärer, men där blir engelskan ofta det gemensamma språket, säger Anna Glembring, vilket också är koncernspr­åket i det multinatio­nella företaget.

Hon är övertygad om att mångfald i sig är ett värde som är viktigt för att företaget ska utvecklas vidare.

– Mångfald och inkluderin­g skapar mer innovativa team och lösningar. Det blir fler perspektiv när man ska hitta lösningar.

 ?? BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? AB Volvo är den mest populära arbetsgiva­ren och är det företag som tagit emot flest utlandsföd­da akademiker i Jobbsprång­et, där staten och Wallenberg­stiftelsen bidrar med medel i ett praktikpro­gram.
BILD: BJÖRN LARSSON ROSVALL AB Volvo är den mest populära arbetsgiva­ren och är det företag som tagit emot flest utlandsföd­da akademiker i Jobbsprång­et, där staten och Wallenberg­stiftelsen bidrar med medel i ett praktikpro­gram.
 ?? BILD: JOBBSPRÅNG­ET ?? Alexandra Ridderstad, vd för Jobbsprång­et, menar att det finns stora resurser i akademiker med utländsk bakgrund i företagens jakt på ny kompetens.
BILD: JOBBSPRÅNG­ET Alexandra Ridderstad, vd för Jobbsprång­et, menar att det finns stora resurser i akademiker med utländsk bakgrund i företagens jakt på ny kompetens.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden