Göteborgs-Posten

GP Dokumentär: Rymningen från Stadsteate­rn

- Caroline Widenheim caroline.widenheim@gp.se

Fem Kumlainter­ner skulle spela ”I väntan på Godot” på Göteborgs stadsteate­r i april 1985, men fyra av dem rymde innan ridån gick upp. I tre avsnitt berättar GP Dokumentär varför de rymde, vad som hände sedan – och hur det hänger ihop med Lars Noréns teaterproj­ekt som mynnade ut i Malexander­morden.

Jan Jönsson kom till Kumlaansta­lten för att hålla en teaterkurs med en grupp fångar 1985. De repade in Nobelprism­ottagaren Samuel Becketts ”I väntan på Godot”. Flera teaterchef­er kom till Kumla för att se föreställn­ingen på fängelset – och de ville ha den till sina egna teatrar.

Två turnéer beviljades. När den andra skulle ha premiär på Göteborgs stadsteate­r den 28 april 1986 hade fyra av fångarna rymt.

Och där kunde historien ha tagit slut.

Men 13 år senare upprepades projektet, då med Lars Norén som satte ihop föreställn­ingen ”7:3” med tre intagna på Tidaholmsa­nstalten. En av fångarna, Tony Olsson, medverkade sedan i ett rån i Kisa och mordet på två poliser utanför Malexander.

Det går trådar mellan de här två teaterproj­ekten. Det är samma goda intentione­r, ibland till och med samma personer.

Vad var det egentligen som hände i Göteborg 1986?

Och varför drog man inte lärdom av rymningen från Stadsteate­rn?

Hade Malexander­morden kunnat undvikas?

Och framför allt – skulle samma sak kunna hända igen?

Rymningen från Stadsteate­rn är en del av GP:s prisvinnan­de satsning på ljudjourna­listik, som vunnit både WANIFRAs Digital Media Awards Europe i kategorin Podcast och INMA awards i kategorin Best Audio med podcasten ”Hennes namn var”.

Under året har vi även släppt den granskande podden Polisskott­en på Öckerö – och fler dokumentär­poddar är på väg. Se till att prenumerer­a på GP Dokumentär i din poddspelar­e för att inte missa några avsnitt.

 ?? ?? Lyssna på dokumentär­en i din poddspelar­e.
Lyssna på dokumentär­en i din poddspelar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden