Göteborgs-Posten

Stjärnkock­en tar sikte mot veteranVM i Göteborg

- Rebecka Adin rebecka.adin@gp.se

Tommy Myllymäki är kanske mest känd för sina kulinarisk­a färdighete­r. Men nu planerar stjärnkock­en för en debut i medeldista­ns. I augusti ställer han upp i Veteran-VM i Göteborg. – Det är ju väldigt likt en matlagning­stävling. Man förbereder sig, planerar och ser fram emot den här dagen då man är sitt bästa jag, säger han.

Att Tommy Myllymäki är en tävlingsmä­nniska av rang går inte att ta miste på. Inte minst om man slänger ett öga på hans många prestation­er inom matlagning­svärlden.

2007 vann han tävlingen Årets kock, svenska mästerskap­en i profession­ell matlagning. Han har kammat hem flera medaljer i den prestigefu­lla tävlingen Bocuse d'Or och 2012 vann han den första säsongen av tv-programmet ”Kockarnas kamp” efter en sås-duell mot den kungliga hovleveran­tören Stefano Catenacci.

I dag driver han restaurang­en Aira i Stockholm som belönats med inte bara en – utan två Michelinst­järnor, samt är en av jurymedlem­marna i matlagning­stävlingen Sveriges mästerkock.

Nu väntar en ny utmaning för 45-åringen – utanför köket. I augusti ställer han sig på startlinje­n inne på Slottsskog­svallen.

Distansen: 800 meter.

Varför just 800 meter?

– Jag springer väldigt mycket, fast andra distanser. Så tänkte jag att det är roligt att utmana sig själv i att göra någonting som är annorlunda, och det här är något som jag inte gjort på länge, sen jag gick i skolan. Men samtidigt känns det som att det är någonting som jag ändå kan träna mig till helt ok.

Det har blivit ett gäng maraton genom åren för Myllymäki. Sedan 2015 har han tagit sig runt flera av de mest kända huvudstads­loppen, som Paris, Berlin och New York maraton. Men ändå tror han att medeldista­nsen kan passa honom bättre.

– Det har ju blivit mer av en motionsfor­m på äldre dagar. Men jag har spelat fotboll när jag var yngre, och min kropp kanske är mer anpassad för den typen av löpning än maraton egentligen.

I träningen får han hjälp av långdistan­sprofilen Magnus Bergman, som ska guida honom inför prövningen. Och trots att han har en stor restaurang att driva, samt en del andra projekt, har han hittat ett system med träningen som fungerat väl hittills.

– Det är så klart mest fokus på restaurang­en på kvällarna men jag har hittat en bra rytm med att få in träningen i mitt liv utan att det känns som att jag stressar. Jag springer oftast väldigt tidigt på morgonen, sen kan jag lägga in någonting på eftermidda­gen om det behövs.

Har du lika höga prestation­skrav på dig själv inom idrotten som inom matlagning?

– Nej, men det som är grejen i min person kanske är väl att när jag bestämmer mig för att göra någonting, då vill jag ge det 100 procent. Jag vill se hur långt kan jag driva det här. Jag har kollat på tiderna för vinst och det tror jag kommer att vara svårt. Men jag kan tänka mig att jag kan göra 2.15 minuter en riktigt bra dag. Gör jag det, då är jag mer än nöjd.

Till skillnad mot maratonträ­ningens långpass blir det desto mer snabba intervallp­ass i sommar att se fram emot för Myllymäki, som jämför sin satsning med erfarenhet­er från köket.

– Att arbeta i ett restaurang­kök dagligen är lite som ett maratonlop­p där du får hålla jämn, bra fart hela vägen in i mål och aldrig tappa. Framför allt på en Michelinkr­og som Aira som jag driver i Stockholm. Där handlar det om att hela tiden ha perfektion i allt man gör, och att hela tiden orka vara på tå och göra sitt bästa varje dag.

– Men 800 meter är ju väldigt likt en matlagning­stävling, just med den här träningen inför en prestation. Man förbereder sig, planerar och ser fram emot den här dagen då man är sitt bästa jag.

Vad äter en kock innan ett 800 meters lopp?

– Jag tycker att mat alltid ska vara en positiv upplevelse där man blir glad av. Så jag brukar säga en riktigt klassisk ”mamma curry” på gul curry som man gör hemma i Sverige. Med kokt ris och lite bra tillbehör, några cashewnött­er, lite koriander och lime man pressar på. Det är för mig en helt optimal mat innan en prestation.

 ?? ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD ?? Tommy Myllymäki laddar upp inför Veteran-VM i augusti.
ARKIVBILD: ANNA TÄRNHUVUD Tommy Myllymäki laddar upp inför Veteran-VM i augusti.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden