Gourmet

Månadens profil

Årets Mästerkock har dragit igång på TV4. Ny jurymedlem är Mischa Billing, lektor i måltidskun­skap vid Grythyttan med en gedigen bakgrund som sommelier.

- Av: TOVE OSKARSSON HENCKEL

Sommeliern Mischa Billing är säsongens nya jurymedlem i Årets Mästerkock på TV4. Det ähar känts lite som att komma tillbaka tot som jag älskade oå jobba med

Vi är många som väntat på att få in en kvinna i juryn i Årets Mästerkock. Efter fyra år av mansdomina­ns gläder vi oss åt att Mischa Billing tar plats vid sidan av Leif Mannerströ­m och Marcus Aujalay. Mischas kunskap i mat och dryck är gedigen. Hon är en etablerad och respektera­d sommelier och lektor och kan även titulera sig nasologie doktor. I sin avhandling lät hon fyra artister tolka champagnen Pol Roger Cuvée Winston Churchill.

Hur kom du med som tredje medlem i juryn?

– Jag blev kontaktad av produktion­sbolaget. De sökte någon som inte var kock och som var kunnig på mat och branschen. Marcus och Leif är skickliga kockar, men jag kan ibland se saker från ett annat håll.

Hur kändes det att bli uttagen? Nervöst? Kul?

– Jag blev väldigt glad och stolt och tyckte att det var häftigt att de valde en lite äldre kvinna. Jag är 49 år, och de har valt mig tack vare min kompetens och erfarenhet, säger hon och fortsätter:

– Det är också väldigt roligt att få jobba med alla deltagare och dem bakom produktion­en. Det har känts lite som att komma tillbaka till restaurang­golvet, där man också jobbar som ett team. Det är något som jag älskade och kan sakna oerhört mycket idag. Vi gör färdigt ett program och går sedan vidare till nästa. Alla har sina roller; det blir som en dans.

Vad tillför du juryn?

– Min bakgrund gör att jag kan se helheten på ett lite annat sätt än Marcus och Leif. Vi kompletter­ar varandra och har väldigt givande samtal. Vi förstår varandra men är ändå lite olika.

Bråkar ni någon gång? Vem är ”buffeln” i juryn?

– Vi har haft olika meningar men inte varit osams. Om de varit ute efter en ”buffel” har de valt fel person.

Nu när programmen är inspelade, är det rätt personer som går till final?

– Det är hög kvalitet på alla; det menar även Leif och Markus, som varit med tidigare. En deltagare åker inte ut på grund av att han eller hon är en dålig matlagare. De andra är helt enkelt bättre. Och ja, det är rätt personer som går vidare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden