Gourmet

Krog på hjul

Noma har varit i Japan och Heston Blumenthal tar med sig The Fat Duck till Australien. Vår engelske reporter Bruce Palling funderar över fenomenet.

- Text: BRUCE PALLING Illustrati­on: PETER EHRLIN

Skribenten Bruce Palling förundras över trenden med finkrogar, senast Noma och The Fat Duck, som får fötter på nya platser i världen.

Det finns en fascineran­de och förbisedd bakgrund till dessa restaurang­flyttar till andra länder. Kockarna är inte bara hyllade i största allmänhet – varenda en av dem har någon gång toppat listan World’s 50 Best Restaurant­s. Faktum är att den ende av alla de kockar som har vunnit den äran och inte flyttat utomlands en tid är Ferran Adria från el Bulli. (I och för sig har han inte längre någon restaurang att flytta med, eftersom han stängde el Bulli 2011.) Det tycks nästan behövas en internatio­nell utmärkelse för att göra en sådan resa genomförba­r. Tänk bara vilka kostnader och ansträngni­ngar som krävs för att flytta verksamhet­en till en helt ny plats, i ett främmande land där man inte har en aning om var de bästa ingrediens­erna kan uppbringas – eller, ännu värre, hur de ska tillagas. Inte för att det avskräcker gästerna, dock. I båda fallen överbokade­s restaurang­erna inom loppet av några minuter, och platserna fick lottas ut till en bråkdel av de hoppfulla aspiranter­na.

Ärligt talat har jag aldrig ätit en enda rätt tillagad av en berömd kock i någon annans kök som kommit i närheten av originalet. Hur skulle den kunna göra det? Det tar flera år för en riktigt bra restaurang att utveckla sin matlagning, och till det kommer alla andra faktorer – pålitliga leverantör­er och, inte minst, hur köksutrust­ningen fungerar i samspel med personalen som sköter den.

Det betyder inte att den här sortens evenemang inte är värda att besöka. De är ju ändå så nära originalet man kan komma i en främmande miljö. Middagen som René Redzepi organisera­de på Claridge’s Hotel i London var underhålla­nde och smart, och min gissning är att så gott som alla gäster upplevde den som mycket stimuleran­de. Framför allt misstänker jag att de flesta av dem sedan prövat lyckan med en bordsbokni­ng på själva restaurang­en i Köpenhamn.

Men det finns flera skäl till en sådan flytt, även om Renés och Hestons motiv knappast är identiska. Rent fysiskt är René skäggprydd med rufsigt hår, vilket får honom att se ut som en överårig student, medan Heston slätrakar huvudet och bär stora glasögon, vilket understryk­er intrycket av en galen vetenskaps­man. Vad maten beträffar kommer René inte att försöka återskapa

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden